JAV Jūrų pėstininkai atsisako tankų - jau aiškėja, kas juos gali pakeisti (Video)  ()

Jungtinių valstijų Jūrų pėstininkų korpusas dar pernai atsisakė tankų. Jie itin mobilioms jūrų pėstininkų grupėms tapo tiesiog nepatogūs, ypač turint omenyje aplinką, kurioje ateityje gali tekti veikti. Tačiau kai kurias tankų galimybes pakeisti sunku - kuo naikinti priešų šarvuotąją techniką? Sprendimas, atrodo, šaudys 15-20 kartų toliau nei iki šiol naudoti „M1A1 Abrams“ tankai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinis kovos tankas „M1 Abrams“ yra vienas iš sėkmingesnių JAV kariuomenės projektų. Galingas, greitas, gerus šarvus turintis tankas ir dabar yra efektyvus ginklas, nors tarnauja jau daugiau nei 40 metų. Tai yra seno dizaino ginklas, tačiau per tuos dešimtmečius jis buvo atnaujinamas. Dabar 120 mm pabūklas M256 patikimai naikina ir už dviejų kilometrų stovinčius tanko dydžio taikinius.

Tačiau JAV jūrų pėstininkams tankai tiesiog nebetinka. Jie nori veikti mažomis efektyviomis grupelėmis, kurios prireikus galėtų šokinėti tarp, pavyzdžiui, salų. Salynai tikrai gali tapti viena iš tų ateities mūšio vietų, kur mažos karių grupelės ir lengvi ginklai bus pranašumas. Pavyzdžiui, Pietų Kinijos jūroje.

Leitenantas-generolas Ericas Smithas užsiminė apie ginkluotės sistemas, kurių efektyvus veikimo nuotolis yra 15-20 kartų didesnis nei tankų. Kas tai? Na, tiksliai nėra žinoma, bet greičiausiai Izraelio kompanijos „Rafael“ sukurtos „Spike Non-Line of Sight“ (NLOS) raketos.

 

NLOS raketos gali būti paleidžiamos nuo trikojo, lengvo šarvuoto automobilio (kaip „Joint Light Tactical Vehicle“ (JLTV), iš sraigtasparnio ar laivo. Jos yra valdomos elektro-optiniais taikikliais, kurie taikinius seka ir dieną, ir naktį. NLOS raketos netgi siunčia taikinio vaizdo įrašus atgal į paleidimo vietą. NLOS gali veikti kaip savotiškas dronas, pakilęs virš nustatytos vietos ir stebintis priešo techniką, o tada gali nerti ir sunaikinti pasirinktą taikinį.

NLOS veikimo nuotolis - iki maždaug 30 km, priklausomai nuo oro sąlygų, kovinės galvutės ir naudojimo būdo. Tiesa, gamintojas teigia, kad NLOS veikimo nuotolis gali viršyti ir 32 km. NLOS raketos gali būti efektyviai naudojamos ne tik prieš sausumos techniką, bet ir prieš laivus.

 

Tankai naudojami nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų. Jau kurį laiką svarstoma, ar neartėja jų eros pabaiga. Šiuolaikinė karyba yra susijusi su mobilumu ir galimybėmis veikti bet kuriame pasaulio krašte. Tankų perkėlimas, tarkim, tarp salų, yra sudėtinga procedūra, o ir šiuolaikiniai robotizuoti ginklai (dronai ir valdomos raketos) tankus paverčia labai pažeidžiamais. Bet, aišku, tik laikas parodys, ar JAV jūrų pėstininkai priėmė teisingą sprendimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(6)
(59)

Komentarai ()