Elonas Muskas mano, kad Billas Gatesas akcijų biržose statė prieš „Tesla“ ir pralaimėjo - ar Billas yra tarp tų nelaimėlių, kurie prapylė 38 mlrd. dolerių?  ()

Elonas Muskas ir Billas Gatesas turi nemažai bendro. Abu yra beprotiškai turtingi ir įtakingi, abu investuoja į klimato kaitos stabdymą. Tačiau jie ne visada sutaria. Ir Elonas Muskas netgi mano, kad Billas Gatesas dėl „Tesla“ sėkmės prarado nemažai pinigų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-02-15 Elonas Muskas mano, kad Billas Gatesas akcijų biržose statė prieš „Tesla“ ir pralaimėjo - ar Billas yra tarp tų nelaimėlių, kurie prapylė 38 mlrd. dolerių?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Billas Gatesas ne kartą švelniai baksnojo „Tesla“ šonkaulius. Jis vairuoja „Porsche Taycan“, o ne kokį nors „Tesla“ automobilį. Keista, bet į šią, atrodo, mažai kam įdomią žinią Muskas sureagavo. Gatesas taip pat teigė, kad elektriniai sunkvežimiai ir lėktuvai tiesiog neveiks dėl svorio, reikalingo praktiško įveikiamo atstumo ir kitų su šiuolaikinėmis technologijomis sietinų problemų.

„Tesla“, žinoma, mano kitaip. Jau bandomi vilkikai „Semi“ žada ilgą tarp įkrovimų nuvažiuojamą atstumą, greitį ir puikias krovinio gabenimo charakteristikas. Muskas Gateso įžvalgas visiškai nuvertina ir Joe Rogano tinklalaidėje neseniai sakė - „Jis nežinojo, apie ką kalba“. Tačiau taip pat nemano, kad Gatesas tiesiog meluoja ar stengiasi pakenkti.

 

Kita vertus, Muskas atskleidė, kad yra girdėjęs, jog akcijų biržose Gatesas statė prieš „Tesla“ sėkmę - „Nežinau, ar tai tiesa, ar ne, bet tai yra keista. Mano pažįstami žmonės, kurie gerai išmano situaciją, taip sakė“.

Kalbama, žinoma, apie trumpalaikį vertybinių popierių skolinimą (ang. short selling). Paprastai tariant, akcijų biržos dalyviai skolinasi akcijas ir jas parduoda, tikėdamiesi, kad jų vertė tuoj kris. Kai vertė nukrenta, tos akcijos yra nuperkamos ir grąžinamos. Kitaip sakant, taip elgiasi tie, kurie mano, kad akcijų vertė tikrai kris. Jei vertė visgi išauga, patiriami dideli nuostoliai, nes pasiskolintas akcijas būtina grąžinti.

 

Trumpalaikis vertybinių popierių skolinimas dažniausiai vyksta, kai akcijų vertė stipriai šauna į viršų, nes dažniausiai po tokio šuolio laukia kritimas, arba kai kompanija artėja prie žlugimo. „Tesla“, aišku, neartėja prie žlugimo, bet jos akcijų vertė iš tikrųjų išgyveno ne vieną šuolį, po kurio buvo trumpalaikis smukimas. Bet ne tokių smukimų reikia trumpalaikiams skolininkams - 2020 metais tokia veikla akcijų biržos žaidėjams kainavo 38 milijardus dolerių.

Ar tarp tų nuostolių savininkų buvo ir Gatesas? Kas dabar žino. Jei buvo, tai kalbos apie neįmanomus ar nepraktiškus elektrinius sunkvežimius staiga nušvistų kitomis spalvomis. Kita vertus, Gatesas neatrodo kaip toks akcijų rinkos žaidėjas, o ir Muskas neatrodo labai užtikrintas savo pareiškimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()