Žaliosios energijos lyderė žengia dar toliau - statys visiškai naują kuro elementų gamyklą: pasiūlys žymiai efektyvesnę technologiją už esamas rinkoje  ()

Danija jau daugelį metų yra viena iš žaliosios energijos lyderių Europoje. Daugiau nei 30 proc. jos suvartojamos energijos gaunama iš atsinaujinančių šaltinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pažymima „Innovation Origins“ pranešime, naujas plėtros projektas turėtų padėti Danijai išsilaikyti šioje pozicijoje.

Praėjusią savaitę energetikos įmonė „Haldor Topsøe“ paskelbė, kad statys gamyklą „kietojo oksido elektrolito kuro elementams“ (SOEC) gaminti.

Bendrovė teigia, kad šių SOEC kuro elementų energijos vartojimo efektyvumas viršija 90 proc., o tai yra daug didesnis efektyvumas nei skysto kuro elementų.

Viena pagrindinių vandenilio kaip energijos šaltinio problemų yra energijos nuostoliai, patiriami paverčiant žaliąją elektrą vandeniliu transportavimui.

Žymiai efektyvesnės nei kitos technologijos

 

Planuojama, kad gamykla bus pradėta statyti 2022 m., o įmonė siekia, kad įrenginys būtų visiškai eksploatuojamas iki 2023 m. Kuro elementų pajėgumai pirmaisiais metais bus 500 MW, o ateityje pajėgumai bus padidinti iki 5 GW.

„Šia nauja gamykla norime įtvirtinti pagrindinį savo vaidmenį mažataršės energijos srityje“, – sako Roelandas Baanas, „Haldor Topsøe“ generalinis direktorius.

„Esame įsitikinę, kad vienas perspektyviausių būdų pasiekti šį tikslą yra efektyvus žaliosios elektros energijos naudojimas vandenilio gamybai“, – tęsia jis. „Naudojant mūsų SOEC elektrolizės technologiją, daugiau nei 90% atsinaujinančios elektros energijos, patenkančios į elektrolizę, lieka žaliojo vandenilio pavidalu. Tai žymiai efektyviau nei kitos technologijos, šiuo metu prieinamos kuro elementų rinkoje.“

 

Visa tai papildo Danijos, kaip vienos iš pasaulio atsinaujinančios energijos lyderės, pozicijas. Praėjusį mėnesį šalis paskelbė, kad pastatys jūroje veikiantį energijos centrą, kuris padės jai tapti pirmaujančia pasaulyje tvarios elektros energijos eksportuotoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()