Per burbulus skriejantis vaiduoklis - „Ghost“ atrodo kaip karinis kateris iš ateities, bet galbūt pasitarnaus ir civiliams  (1)

Laivų technologijų kūrėjas „Juliet Marine Systems“ šiuo ketu tobulina ypatingą laivą „Ghost“. Šis laivas pasižymi katamarano forma, tačiau gali plaukti daug greičiau nei panašaus dydžio kateriai. Ir jis labai pravers JAV Kariniam jūrų laivynui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ghost“ - tai 18,9 metrų ilgio kateris, galintis pasigirti dviem 1342 kW turboveleniniais varikliais. Dėl savo formos ir slaptų technologijų „Ghost“ yra sunkiai pastebimas radarais. Be to, plaukdamas lėčiau jis gali nusileisti arčiau vandens, tiesiog padidindamas atstumą tarp povandeninių korpusų. Tuščias laivas sveria 6,4 tonas ir su pilnais degalų bakais gali nukeliauti 563-805 km. Tik kam jis reikalingas?

„Ghost“ labai efektyviai gintų JAV karinius laivus (nors nežinome, ar gins). Dideli kariniai laivai nėra labai manevringi, todėl jiems sunku išvengti mažesnių katerių atakų. „Ghost“ yra greitesnis ir manevringesnis už daugelį katerių, kuriuos gali pasiūlyti JAV priešininkai. Be to, „Ghost“ gali vykdyti slaptas operacijas ar žvalgybą, nes yra sunkiai pastebimas.

 

„Ghost“ nebijo 2,4 metrų aukščio bangų ir teoriškai gali išvystyti 93-130 km/val. greitį. Prototipas to dar nėra pasiekęs, bet teoriškai tai turėtų būti įmanoma. Kaip? Greitai plaukiantis „Ghost“ juda ne per vandenį.

Kiekvieno povandeninio korpuso priekyje yra specialus sraigtas, kurio užduotis - superkavitacija. Kitaip tariant, tie sraigtai išblaško vandenį, kurdami burbulus, per kuriuos laivas juda gerokai efektyviau. Panašiai keliauja greičiausios torpedos. Be to, dėl keičiamo SWATH profilio „Ghost“ yra labai stabilus tiek plaukdamas lėtai, tiek įsibėgėjęs iki didesnio greičio.

 

„Ghost“ galėtų būti ginkluotas 20 mm patrankomis ar „BGM-176B Griffin“ raketomis. Tiesa, nepaisant to, kad „Ghost“ kūrėjai žada įspūdingas galimybes, JAV laivynas neskuba užsakyti šių katerių. Kita vertus, „Ghost“ domisi Pietų Korėja, Izraelis ir Kataras. „Juliet Marine Systems“ mano, kad „Ghost“-tipo laivas praverstų ir civiliams - jis galėtų vykdyti pramogines keliones ar gabenti darbininkus į naftos platformas jūroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (1)