[Karšta tema] Diena, kai Rusija ir JAV beveik pradėjo branduolinį karą – tai vienintelis kartas istorijoje, kai Rusijos vadovas suaktyvino savo branduolinį portfelį (Foto, Video)  ()

„Norvegijos raketos incidentas“ išlieka vienintelis kartas istorijoje, kai Rusijos lyderis suaktyvino savo branduolinį portfelį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-16 [Karšta tema] Diena, kai Rusija ir JAV beveik pradėjo branduolinį karą – tai vienintelis kartas istorijoje, kai Rusijos vadovas suaktyvino savo branduolinį portfelį (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1995 m. sausio 25 d. pasaulis buvo labai arti branduolinės apokalipsės: Rusijos Federacija ruošėsi įvykdyti branduolinį smūgį prieš JAV. Kaip taip nutiko, kad dvi jėgos, kurios ką tik užbaigė Šaltojo karo įtampą, staiga atsidūrė ant abipusio sunaikinimo prarajos?

Krizės šaknys siekia paprastą Norvegijos meteorologinę raketą. Paleista 7 valandą ryto (10 val. Maskvos laiku) iš mažos Andojos salos,  jos trajektorija buvo virš Špicbergeno salos ir sukėlė nemažą ažiotažą Rusijoje.

Meteorologinė raketa „Black Brant XII“, pilna mokslinių instrumentų, skirtų šiaurės pašvaistės fenomenui tirti, buvo panašaus dydžio kaip amerikietiška „Trident D-5“ branduolinė balistinė raketa, dislokuota povandeniniuose laivuose. Be to, jos trajektorija atitiko tą, kurią Rusijos gynybos ministerija laikė optimaliausia JAV puolimo prieš Rusiją atveju.

 

1994 m. gruodžio mėn. Norvegija pranešė apie planuojamą paleidimą 28 šalims, įskaitant Rusiją, tačiau niekada nenurodė tikslios datos, nurodydama tik laikotarpį nuo kitų metų sausio 15 d. iki vasario 10 d. Dėl biurokratinės painiavos informacija kažkaip niekada nepasiekė Rusijos išankstinio perspėjimo sistemos, kuri vėliau sukėlė pavojų dėl raketos.

Kremlius sušaukė nepaprastąjį Rusijos vyriausiosios vadovybės susitikimą. Gynybos ministras Pavelas Grachevas, generalinio štabo viršininkas Michailas Kolsnikovas ir Rusijos Federacijos prezidentas (vyriausiasis vadas) Borisas Jelcinas turėjo tris branduolines portfelius, ir visi trys buvo aktyvuoti. Terminalai buvo kontroliuojami Rusijos strateginių raketų pajėgų.

 

Kariuomenė manė, kad viena raketa galėjo būti paleista norint sukurti elektromagnetinį impulsą, siekiant išmušti Rusijos radarus ir ryšių sistemas. Tai, kas galėjo įvykti vėliau, būtų buvęs didžiulis branduolinis smūgis.

Per kelias įtemptas minutes, kol lyderiai stebėjo raketos skrydį, buvo sprendžiama, ar Rusijai smogti JAV.

„Apie tai, ką pasakė Jelcinas, mažai žinoma, tačiau tai galėjo būti vieni pavojingiausių branduolinio amžiaus momentų", - praėjus trejiems metams po incidento rašė „The Washington Post“ žurnalistas Davidas Hoffmanas.

 

Įtampa atslūgo tik paaiškėjus, kad raketa aplenkė Špicbergeną ir atsitrenkė į vandenį kažkur salos apylinkėse. Branduoliniai portfeliai buvo išjungti.

Incidentas, sukėlęs Rusijos strategines branduolines pajėgas į pasirengimą kovai, sulaukė didelio dėmesio, kartu suklaidindamas JAV vyriausiąją vadovybę. Kai po ketverių metų norvegai, perspėję Rusijos užsienio reikalų ministeriją, planavo dar kartą paleisti „Black Brant XII“, amerikiečiai pasirūpino šią žinutę nukopijuoti visiems atitinkamiems Rusijos kariniams departamentams. Šįkart nemalonių staigmenų nebuvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()