TSMC gelbės kaistančią lustų rinką: investuos 100 milijardų dolerių, bet artimiausiu metu padėtis gali ženkliai suprastėti - šis smūgis būtų katastrofiškas  (7)

Pasaulį kaustanti krizė, palietusi viską nuo automobilių iki kompiuterinių žaidimų, tęsiasi. Tiesą sakant, artimiausiu metu dėl padėties Taivane ji gali ir suprastėti. Tačiau ateityje galbūt tokių problemų pavyks išvengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasauliui trūksta lustų - silicio puslaidininkių, naudojamų kompiuterijoje. Primityviai sakant, tai - procesoriai, kurie yra naudojami visur nuo grafikos plokščių (GPU) iki automobilių. Tiesą sakant, automobiliuose procesorių ir mikroprocesorių yra labai daug ir ateityje jų bus tik daugiau.

COVID-19 pandemija sukėlė didžiulį lustų poreikį. Žmonės gausiai investavo į savo namų biurus. Tuo pat metu kriptovaliutų kasėjai plečiasi ir superka grafikos plokštes. Aišku, lustų poreikis ir taip auga, nes savo telefonus keičiame vis naujesnius, o išmanių prietaisų mūsų aplinkoje yra vis daugiau. Prie to pridėkite sutrikusias tiekimo grandines ir dėl COVID-19 protrūkių užsidariusias gamyklas, ir greitai suprasite, kodėl pasauliui dabar taip trūksta procesorių.

Taivano TSMC yra vienas iš pagrindinių puslaidininkių produktų gamintojų. TSMC gamyklose gimsta ir „Qualcomm“, naudojami išmaniuosiuose („Snapdragon“ linija), ir „Intel“, ir „Apple“, ir „Nvidia“ procesoriai. Daug TSMC pagaminamų procesorių keliauja į automobilių pramonę, pramoninės įrangos gamintojams. TSMC teigia, kad dirba virš savo pajėgumų ribos, tačiau lustų trūkumas sprendžiamas lėtai. Padėti stengiasi ir įvairių šalių politikai, kurie bando atverti naujas tiekimo grandines, tačiau problema gali ir pagilėti.

 

Šiuo metu Taivaną kamuoja sausra. Tokia stipri, kad jau ribojamas vandens vartojimas. Tai gali paveikti lustų gamybą - dar vienas smūgis būtų katastrofiškas. Dėl puslaidininkių trūkumų automobilių gamyklos jau ne kartą ilsėjosi, o apie naują grafikos plokštę turite svajoti atsargiai.

 

TSMC norėtų ateityje tokių problemų išvengti. Todėl per trejus metus į gamybą ir plėtrą investuos 100 milijardų dolerių. Vien šiemet ketinama išleisti 25-28 milijardus - 45-62 % daugiau nei pernai.

„Intel“ nori kontroliuoti didesnę dalį procesorių gamybos proceso, todėl investuos JAV. Amerikiečių puslaidininkių liejykla „GlobalFoundries“ šiemet investuos 1,5 milijardus dolerių.

Ar viso to pakaks, kad lustų netrūktų? Na, padėtis turėtų taisytis, ypač pandemijai artėjant prie pabaigos. Tačiau svajoti reikėtų atsargiai, nes puslaidininkių pramonė yra labai jautri dėl nedidelio gamintojų ir labai didelio vartotojų skaičiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai (7)