Palmių aliejų degaluose ribojančių šalių daugėja: nuo kitų metų jungiasi ir Belgija - o Lietuvoje palmių aliejui palikta įstatymo „skylė“  ()

Belgijos vyriausybė nusprendė eliminuoti iš biodegalų sąrašo palmių ir sojos aliejų, taip siekdama užkirsti kelią masiniam atogrąžų miškų naikinimui. Palmių aliejaus biodegaluose atsisakančių šalių sąrašas plečiasi – be Belgijos panašius ribojimus yra paskelbusi Danija, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgijoje degalai iš palmių aliejaus biodegalų statusą praras nuo 2022 metų vidurio, o degalai iš sojos aliejaus – nuo 2023 metų.

„Žvelgiant Iš klimato kaitos perspektyvos, biodegalai iš palmių ar sojos aliejaus turi tik labai mažą ar visai jokio pranašumo, palyginus juos su įprastiniais (mineraliniais) degalais. Tačiau šie biodegalai lemia deforestizaciją, biologinės įvairovės nykimą ir netgi žmogaus teisių pažeidimus“, – teigė Belgijos Aplinkos ir klimato kaitos ministrė Zakia Khattabi.

Ministrė degalus iš palmių aliejaus įvardijo „kenksmingiausiais“ – jų suvartojimas nuo 2019 metų iki 2020 metų Belgijoje išaugo dešimteriopai (iki 231 mln. litrų), o tokiam kiekiui degalų pagaminti reikalingas alyvapalmių plotas siekia daugiau 100 tūkst. futbolo aikščių. Z. Khattabi pabrėžė, kad mažiausiai pusė šio alyvapalmių plantacijų ploto buvo sukurta iškirtus atogrąžų miškus.

Dėl alyvapalmių plantacijų daugiausiai iškertama atogrąžų miškų ir nusausinama durpynų Indonezijoje ir Malaizijoje. Sojos plantacijų augimas – viena iš svarbiausių Amazonės miškų naikinimo priežasčių.

 

Palmių ir sojos aliejaus ribojimas degaluose – pirmas Belgijos sprendimas, siekiant įgyvendinti Amsterdamo deklaracijos tikslus. Belgija yra prisijungusi prie Amsterdamo deklaracijos, pagal kurią yra įsipareigojusi iki 2025 metų eliminuoti deforestizacijos įtaką žemės ūkio žaliavų gamybos grandinėje.

Ribojančių valstybių – vis daugiau

ES įsipareigojo nuo 2023 m. pradėti mažinti ir 2030 m. visiškai uždrausti palmių aliejaus naudojimą biodegalams, tačiau vis daugiau ES šalių tokį planą vadina neambicingu. ES direktyvos leidžia šalims narėms savo nuožiūra apsispręsti dėl palmių ir sojos aliejaus naudojimo apribojimo biodegaluose, pavyzdžiui, panaikinant mokestines lengvatas.

Pastaruoju metu palmių aliejaus ribojančių šalių sąrašas plečiasi – apie draudimus yra paskelbusi Danija, Norvegija, Prancūzija, Nyderlandai. Panaikinti biodegalų statusą degalams su palmių aliejumi svarsto Vokietija, Italija bei keletas kitų ES valstybių.

Lietuvoje palmių aliejui palikta įstatymo „skylė“

 

Šių metų kovą Seimas priėmė Alternatyvių degalų įstatymą, kuriame įpareigojama Lietuvoje alyvų palmių aliejų biodegalų gamybai bus galima naudoti tik iki 2024 metų.

Tačiau šis sprendimas netenkina aplinkosaugos organizacijų, Lietuvos žemės ūkio ir vietinio biodegalų sektoriaus. Pasak šio sprendimo kritikų, įstatymas numatė ribojimą tik grynam palmių aliejui, bet ne šalutiniam palmių aliejaus produktui PFAD (ang. palm fatty acid distillate).

Būtent PFAD, o ne grynasis palmių aliejaus yra pagrindinis biodyzelino gamybos komponentas. Biodegalų asociacijos duomenimis, praėjusią žiemą Lietuvoje net 80 proc. viso parduodama dyzelino buvo su iš PFAD pagamintu biopriedu. Taigi, nenumačiusi apribojimų PFAD, Lietuva paliko įstatymo spragą tolimesniam palmių aliejaus naudojimui biodegaluose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: