Vaizdai – fantastiški: „Google Earth“ pastaruosius 37 žmonijos metus sudėjo į nepakartojamą vaizdo įrašą – štai kaip keitėsi Žemė (Video)  ()

„Google Earth“ video filmukas leis jums patirti įspūdingą 3D kelionę. Į 2,5 min trukmės filmuką sudėti 37 pastarieji žmonijos metai – štai kaip keitėsi Žemė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati „Google“ pažymėjo keletą vietovių, kurias galbūt norėtumėte patikrinti: pavyzdžiui, besitraukiantis Kolumbijos ledynas Aliaskoje arba besikeičianti pakrantė aplink Chathamą, Masačusetse. Savo kompiuterio ekrane galite pamatyti, kaip kyla miestai ir išnyksta miškai.

Savo naršyklėje atsidarę šią nuorodą, galite išbandyti laiko juostos funkciją. Galite ieškoti konkrečios vietos Žemėje arba naršyti vieną iš penkių siūlomų laiko juostos kategorijų: miškų pokyčiai, trapus grožis, energijos šaltiniai, planetos atšilimas ir miestų plėtra.

Taip pat galite pasiekti daugiau nei 800 svarbiausių paketų, kuriuos sukūrė „Google“, apsilankę šiame naršyklės puslapyje. Pamatykite, kaip tirpsta ledynai, plečiasi saulės jėgainės, upės keičia kursą, džiūsta ežerai ir dar daugiau – 2D arba 3D formatu.

 

„Mūsų planetoje per pastarąjį pusšimtį metų įvyko spartūs aplinkos pokyčiai – daugiau nei bet kuriame kitame žmonijos istorijos etape“, – rašo Rebecca Moore, „Earth Engine & Outreach“ direktorė.

„Daugelis iš mūsų patyrė šiuos pokyčius savo bendruomenėse. Aš pati buvau tarp tūkstančių kaliforniečių, evakuotų iš savo namų per valstijos gaisrus praėjusiais metais. Kitiems žmonėms klimato kaitos padariniai atrodo abstraktūs ir tolimi, kaip tirpstančio ledo kepurės ir besitraukiantys ledynai“.

Naujoje laiko juostos funkcijoje naudojama maždaug 24 milijonai „Google Earth“ surinktų palydovinių nuotraukų. Taip pat buvo renkami duomenys iš NASA, JAV geologijos tarnybos (USGS), Europos Sąjungos ir Europos kosmoso agentūros (ESA).

 

„Google“ teigia, kad prireikė daugiau nei 2 milijonų apdorojimo valandų, kad šie 20 petabaitų vaizdai būtų apdoroti vienoje 4,4 terapikselių dydžio video mozaikoje – ir suteiktų mastelio jausmą, tai yra maždaug 530 000 vaizdo įrašų 4K formatu. Džiugu, kad „Google“ šiam darbui atlikti naudojo 100 proc. atinaujinančią energiją.

Nauji vaizdai yra laisvai prieinami ir naudojami, kaip ir visa kita „Google Earth“ medžiaga, todėl verta ištirti, kaip pasikeitė mūsų planeta per pastaruosius 40 metų. Tai nėra tas pats, kas aplankyti šias vietas iš tikrųjų, tačiau tai gali parodyti klimato kaitos daromos žalos mastą – nuo dykumų platėjimo iki besitraukiančių ledynų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(4)
(23)

Komentarai ()