Populiari dilema – kurios geresnės: dujinės, elektrinės ar indukcinės viryklės? Kuris variantas vis dėlto yra tinkamesnis jūsų piniginei, saugumui ir patogumui? (Video)  (13)

Kuris variantas vis dėlto yra geresnis jūsų piniginei, saugumui ir patogumui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikia naujos viryklės? Tačiau kurią pasirinkti – dujinę, elektrinę ar indukcinę viryklę? Šis trumpas palyginimas suteiks jums svarbiausią informaciją, kuri pravers norint priimti pagrįstą sprendimą.

Kiek efektyvi yra dujinė viryklė?

Dujinės viryklės, ypač šiuolaikinės versijos, iš tikrųjų yra gana efektyvios. Tačiau daug kas priklauso nuo viryklės amžiaus, markės ir modelio.

Remiantis kai kuriais tyrimais, dujinių viryklių efektyvumas, gamtines dujas verčiant šilumine energija, paprastai siekia apie 40%.

Tai gali atrodyti kaip nelabai efektyvu, ypač lyginant su elektrinėmis viryklėmis, tačiau tai nereiškia, kad jos būtinai yra blogesnis pasirinkimas. Pavyzdžiui, dujinės viryklės turi daug privalumų, lyginant su kitomis šildymo formomis.

Jos suteikia šilumą beveik akimirksniu. Dujinės viryklės taip pat siūlo kur kas didesnį universalumą, palyginti su kitomis virtuvės priemonėmis, skirtomis kepti ant grotelių ar troškinti.

Daugelis mano, kad dujines virykles yra lengviau valyti ir prižiūrėti.

Šiuolaikinėse dujinėse viryklėse su elektriniu uždegimu dėl akivaizdžių priežasčių tuo pačiu laikotarpiu sunaudojama kur kas mažiau gamtinių dujų. Tiesą sakant, kai kurie tyrimai parodė, kad tokios viryklės paprastai sutaupo 40% jūsų suvartojamų gamtinių dujų.

Kalbant apie ekonominį efektyvumą, dujinės viryklės taip pat yra pigesnis pasirinkimas. Taip yra todėl, kad daugumoje pasaulio vietų dujos paprastai yra daug pigesnės nei elektra.

Kiek elektros energijos sunaudoja elektrinės viryklės?

 

Elektrinės viryklės suvartojamos elektros kiekis priklauso nuo jo dydžio, markės ir modelio. Mažesnių įrenginių bus apie 1 kW, o didesnių – gali būti daugiau nei 3 kW.

Tačiau dažniausiai tai yra maksimalus prietaiso įvertinimas, kuris praktikoje naudojamas retai. Tipinės 1,5kW viryklės buitinis naudojimas (maždaug 2 valandos) sunaudos apie 3 kWh per dieną. Įvertinus tarifą 0,14 ct už kWh (vienos laiko zonos), tai būtų apie 42 eurocentus per dieną.

Elektrinių viryklių efektyvumas priklauso nuo to, apie kokią elektrinę viryklę kalbame. Tačiau paprastai elektrinės viryklės pagal savo pobūdį ir naudojimo vietą yra daug efektyvesnės nei dujinės.

Indukcinių viryklių efektyvumas paprastai siekia 84%, o tradicinių elektrinių viryklių siekia maždaug 74%. Didesnio elektrinių viryklių efektyvumo dalis yra tai, kad jos kaitina keptuves tiesiogiai kontaktuodamos.

Kol yra geras indų ir kaitlentės kontaktas, aplinkiniam orui prarandama nedaug energijos, kaip yra dujinėse viryklėse. Senesnio tipo elektrinėms viryklėms tai taip pat yra vienas iš rimtų trūkumų, nes jos geriausiai veikia tinkamai išvalius ir naudojant tinkamus keptuvių dydžius.

Indukcinės viryklės teikia šilumą naudodamos magnetinę indukciją. Kintamosios srovės pagalba sukuriamas elektromagnetinis laukas, kuris sužadina puoduose ir keptuvėse esančias feromagnetines molekules, todėl jos įkaista.

Šia prasme ne viryklė yra šilumos šaltinis, o puodas ar keptuvė ant jo. Dėl šios priežasties indukcinės krosnys taip pat yra vienos saugiausių, nes kepimo paviršius išlieka vėsus. Kadangi jos šildo tik keptuvę, o ne orą, jos yra labai efektyvios ir palaiko vėsesnę virtuvės aplinkos temperatūrą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(20)
(15)
(5)

Komentarai (13)