Garsieji Stalino dangoraižiai Maskvoje „Septynios seserys“ turi ir savo „giminaičių“ užsienio miestuose: vieną panašų turime ir Lietuvoje (Foto, Video)  ()

Šie sovietiniai dangoraižiai iki šiol laikomi vienais aukščiausių ir įspūdingiausių pastatų savo šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Septynios seserys“, pastatytos Stalino paliepimu 1940–1950 m., yra vieni garsiausių ir akimirksniu atpažįstamų pastatų Maskvoje.

Remiantis sovietų projektu, panašūs pastatai, kurie tapo žinomi kaip stalinistinis ampyro stilius, netrukus buvo pastatyti ir užsienyje. Tarp jų buvo ne tik gyvenamieji pastatai, bet ir viešbučiai, biurų pastatai ir net Mokslų akademija.

O vieną panašų turime ir Lietuvoje.

1. Kultūros ir mokslo rūmai, Varšuva

Šis 187 metrų aukščio pastatas (arba 270 metrų su smaile) buvo pastatytas pagal sovietinį projektą Varšuvos centre kaip „sovietų žmonių dovana“.

Kultūros ir mokslo rūmų statyboje, kuri tęsėsi 1952–1955 m., dalyvavo daugiau nei 3000 darbininkų. Iš pradžių architektas Levas Rudnevas (kuris anksčiau buvo suprojektavęs pagrindinį Maskvos valstybinio universiteto pastatą) buvo suplanavęs daug kuklesnį pastatą, kuris būtų vos 120 metrų aukščio. Tačiau sovietų vadovybė galiausiai pasirinko ką nors sukurti kur kas didingesniu mastu. Viso statybos proceso metu žiniasklaida statyboms skyrė daug dėmesio.

Šiandien 42 aukštų pastate yra apžvalgos aikštelė, parodų salės, biuro patalpos, keturi teatrai, keturi muziejai, Lenkijos mokslų akademija, kino teatrai ir net baseinas. Ir 2021 m.  jis buvo aukščiausias pastatas Lenkijoje. Dabar šį titulą perėmė baigiamas statyti „Varso tower“, kuris siekia net 310 m aukštį, tapdamas ne tik aukščiausiu Lenkijoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje.

2. Tarptautinis viešbutis, Praha

 

Šiais laikais 16 aukštų pastatas gali neatrodyti kaip dangoraižis, tačiau 6-ojo dešimtmečio viduryje jis labai išsiskyrė senosios Prahos mažaaukščių fone ir net šiandien yra vienas aukščiausių mieste. Pastatas pastatytas 1956 m. ir siekia 88 m aukštį.

Iš pradžių jame turėjo būti apartamentai kariuomenei ir kai kurioms vyriausybės įstaigoms, tačiau vėliau buvo nuspręsta juos naudoti kaip viešbutį. Viduje vestibiulį puošia mozaika su čekų liaudies motyvais ir Prahos vaizdais.

Beje, pastate vis dar yra požeminė slėptuvė, kurioje telpa iki 600 žmonių, nors viešbučio darbuotojai ją šiuo metu naudoja kaip drabužių sandėlį.

3. Laisvosios spaudos rūmai, Bukareštas

Šiame 1957 m. pastatytame dangoraižyje buvo laikraščio „Skynteya“ redakcija, oficiali Rumunijos komunistų partijos žiniasklaidos priemonė.

1960–1990 metais priešais esančią aikštę stovėjo didžiulė Lenino statula. 104 metrų aukščio (su antena), tai buvo aukščiausias pastatas Rumunijoje iki 2007 m.

 

Jis netgi buvo pavaizduotas ant 1952 m. 100 lėjų kupiūros, tuo metu didžiausio nominalo Rumunijos banknoto.

Šiomis dienomis pastate yra įvairių vietinių leidinių redakcijos, o Lenino statula buvo pakeista paminklu, vaizduojančiu sparnus ir įamžinančiu antikomunistinį judėjimą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(37)
(3)
(34)

Komentarai ()