„Mirties kiaušinis“ – futuristiškiausias, paslaptingiausias ir beprotiškiausias XX amžiaus pradžios megaginklas: būtų toks milžiniškas, kad griautų fortus ir naikintų ištisas armijas (Foto)  (4)

Naujasis ginklas buvo skirtas griauti ištisus fortus ir pasukti Pirmojo pasaulinio karo eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1915 m. pavasario pabaiga buvo sunki Rusijos imperijai ir jos armijai. Gegužės 2 dieną prasidėjęs Austrijos-Vengrijos ir Vokietijos puolimas grasino visam Lenkijos karalystės frontui ir teritorijai.

1915 m. gegužės 4 d. Nikolajaus II kabinetą pasiekė patrauklus laiškas, adresuotas asmeniškai carui. Jo autorius buvo Lvovo miesto gyventojas Ivanas Fedorovičius Semčišinas. Iki tol priklausęs Austrijai-Vengrijai, Lvovas (vadintas Lembergu) nuo 1914 m. rugsėjo mėn. buvo užimtas Rusijos imperijos.

Laiškas buvo pavadintas „Apkasų ir karinių tvirtovių sutraiškymo mašinos projektas“ ir nedelsiant išsiųstas karo specialistams į Vyriausiosios karinės-techninės direkcijos (GVTU) techninį komitetą. Ši organizacija peržiūrėdavo pasiūlymus ir išradimus, kurių sulaukdavo labai daug.

Epicikloidas „Oboy“

Karo inžinieriams radikalios idėjos nebuvo svetimos, tačiau Semchishino projektas viršijo net jų vaizduotę. Autorius rašė: „Jei mes turėtume didelę šarvuotą statinę ar volą, kurio viduje būtų variklis, ir kuris galėtų suktis ant savo ašies, galėtume juo pervažiuotų savo priešus. Mano projektas, sudarytas iš mobilios tvirtovės, pagal šį principą gali būti naudojamas naikinti įtvirtinimus. Tai vadinama „Oboy"".

 

Autorius aprašė apie šarvuotą elipsoidą (kurį jis pavadino „epicikloidu“), kurio dydis buvo milžiniškas: 605 metrų aukščio ir 960 metrų pločio. „Oboy“ šarvai galėjo atlaikyti priešo kulkas ir sviedinius, taip pat minas. Abiejuose galuose buvo suplanuoti du liukai, uždengti tvirtais dangčiais. Į juos įgula įliptų su 300 metrų ilgio virvinėmis kopėčiomis. Viduje transporto priemonėje buvo komandinis postas, projektoriai ir belaidė telegrafo stotis.

Dar neseniai buvo manoma, kad „Oboy“ neturi ginkluotės, tačiau archyviniai dokumentai rodo priešingai. Transporto priemonėje buvo atsargos sunkiajai artilerijai. Projekte taip pat buvo kanalizacijos sistema, vėdinimo sistema, dujotiekis, taip pat „elektros laidai, telefonai, liftai, ventiliatoriai ir kt.“. Daugelyje transporto priemonės aukštų būtų koridoriai su gyvenamosiomis patalpomis, dirbtuvės ir parduotuvės. Semčišino pasiūlymas buvo ne tik namas, bet visas mobilus miestas.

„Oboy“ neturėjo ratų, nes pats buvo ovalo formos. Transporto priemonę varytų garo variklių, švytuoklių ir dinaminių mašinų sistema. Smagratis sukdamasis sukamuoju judesiu, pasuka elipsoidą. Autorius nenurodė, koks galingas turėtų būti šis variklis, tačiau buvo numatya, kad sudėtinga sistema „kiaušiniui“ suteiks iki 321 km/val. greitį, kuris riedėdamas viską šluos savo kelyje.

 

„Ši šimtus metrų aukščio riedanti tvirtovė galės riedėti per kalvas, miškus, upes, pelkes, miestus ir kaimus... „Oboy“ projektas bus apsaugotas nuo patrankų, šūvių, minų, tranšėjų, prieštankinių duobių, spygliuotų vielų tvorų, bombų ir padegamųjų medžiagų. Tai sutriuškins kiekvieną dabartinės karinės įrangos tipą“, - carui rašė Semčichinas.

Inžinierių nuosprendis buvo lakoniškas ir absoliutus: projekto neįmanoma įgyvendinti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(41)
(4)
(37)

Komentarai (4)