„Toyota karai“ – kaip vienas didžiausių pasaulio automobilių gamintojų dominuoja šiuolaikiniame mūšio lauke ir kodėl „Toyota“ pikapai yra tokie populiarūs tarp įvairaus plauko sukilėlių (Foto, Video)  ()

„Toyota“ prekės ženklas yra tvirtumo ir patikimumo sinonimas – puikus sprendimas karo vadams ir sukilėlių grupėms, kuriems trūksta šarvuotos technikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelės ir efektingos ginklų sistemos, tokios kaip penktos kartos naikintuvai, tankai ir dronai sulaukia daug visuomenės dėmesio ir didelio vyriausybės finansavimo.

Aukštos kokybės aukštosios technologijos yra labai brangūs galingųjų valstybių karo žaislai. Tačiau kitame spektro gale yra pigus „Toyota“ pikapas.

Kai kurie ginkluoti pikapai pasirodė Antrojo pasaulinio karo metu, kur jie buvo įvertinti už gerą mobilumą ir patikimumą ekstremaliomis Šiaurės Afrikos dykumos sąlygomis.

Jungtinės Karalystės Ilgojo nuotolio grupė (Long Range Desert Group), kovai prieš Ašies pajėgas Libijoje, naudojo „Ford“ ir „Chevrolet“ pikapus, kurie daugiausiai buvo naudojami šaudymo ir atsitraukimo taktikoje, arba rinko karinę žvalgybinę informaciją.

Praėjus keliems dešimtmečiams, žurnalas „Time“ aštuntojo - devintojo dešimtmečio Čado ir Libijos konfliktą pavadino „Toyota karu“ dėl to, kad mūšio lauke Čado pajėgose dominavo konvertuoti „Toyota“ pikapai.

 

Dešimtojo dešimtmečio sunkvežimiai įgijo dar daugiau žinomumo, kai daugelis Somalio pajėgų, ypač galingo karo vado Mohamado Farraho Aidido pajėgos atakoms pasitelkė daugybę „Toyota Land Cruiser“.

Šiandiena

2010-ieji ir 2020-ieji yra technikos aukso amžius – amžius, kuriame vis dar dominuoja „Toyota“. „Toyota“ prekės ženklas yra vertinamas už tvirtumą pačiuose sudėtingiausiuose reljefuose, o du jos modeliai – „Land Cruiser“ ir „Hilux“ – efektyviai tarnauja kaip šiandienos lengvosios kavalerijos ekvivalentas.

Tiek „Land Cruiser“, tiek „Hilux“ yra idealūs sunkioms kelionėms bekelėje – ir plačiai naudojamas sukilėlių grupuočių, kurioms reikalinga mobili ugnies jėga, tačiau negali sau leisti įsigyti tankų ar šarvuočių.

 

Aptariami „Toyota“ modeliai turi didelį privalumą dėl pasaulinės atsarginių dalių tiekimo grandinės, naujų automobilių prieinamumo visame pasaulyje, paprasto dizaino, lengvo pritaikomumo naudojant pagrindinius automobilių įrankius, kurie nėra priklausomi nuo sunkiai taisomų elektroninių valdymo sistemų ir turi gerą degalų ekonomiją.

2020 m. žmogaus teisių ir aplinkos apsaugos tarnyba „Global Witness“ išleido daugybę dokumentų, kuriuose sakoma, kaip 2019 m. Sudano sukarintos greitosios paramos pajėgos (RSF) per Jungtinių Arabų Emyratų automobilių pardavėjus nusipirko  šimtus 4x4 pikapų.

RSF neteisėtai pirktus „Toyota“ pikapus pavertė kariniais, sumontuodama juose sunkiuosius kulkosvaidžius ir priešlėktuvines patrankas.

„Global Witness“ pavyko gauti „Toyota“ komentarą, kuriame sakoma: „Toyota laikosi griežtos politikos neparduoti transporto priemonių potencialiems pirkėjams, kurie gali jas naudoti ar modifikuoti sukarintai ar teroristinei veiklai, ir turi procedūras, užkertančias kelią jų produktų pavertimu neteisėtomis karinėmis transporto priemonėmis“.

 

„Toyota“ techniniai duomenys neapsiriboja tik sukilėlių grupuotėmis. 2016 m. BBC įsigijo išskirtinius JK specialiųjų operacijų karių, naudojančių, atrodo, modifikuotus „Toyota Land Cruiser“ pikapus, nuotraukų įrodymus. Kaip ir jų sukilėlių kolegos, jie buvo ginkluoti iki dantų, be daugybės šaulių ir prieštankinių ginklų, turėdami bent vieną sunkųjį kulkosvaidį „M2 Browning“.

Neabejotinai paprastų technologijų ginkluoti pikapai vis dar populiarūs kovos lauke – ir „Toyota“ pirmauja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()