Tikrasis „Žmogus aukštoje pilyje“ scenarijus – jei nacistinė Vokietija būtų laimėjusi Antrąjį pasaulinį karą? Liktų tik viena jėga, galinti tam pasipriešinti (Foto, Video)  (11)

Scenarijus, kurio niekada nebuvo – kas būtų nutikę pasauliui, jei nacistinė Vokietija būtų laimėjusi Antrąjį pasaulinį karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1940 m. birželį Didžiosios Britanijos vyriausybės frakcija paragino sudaryti taiką su Vokietija. 1940 m. rugsėjo mėn. Britų Karališkosios oro pajėgos (RAF) buvo ties pralaimėjimu, po kurio Didžioji Britanija būtų atvira Vokietijos invazijai. 1941 m. spalio mėn. SSRS buvo ties žlugimo riba, kai Maskvą apėmė panika, o vokiečiai stovėjo už 65 km nuo sovietų sostinės.

Jei istorija bet kurioje iš šių situacijų būtų pasisukusi šiek tiek kitaip, Hitleris galėjo pasiekti savo svajonę apie visišką Europos užkariavimą.

Kas tada būtų nutikę? Istorikas Gerhardas L. Weinbergas (knygos „Pasaulis ginkluose“, laikomu geriausiu iki šiol parašytu Antrojo pasaulinio karo tyrimu) autorius plonoje, bet patrauklioje knygoje „Pergalės vizijos“ sekė intriguojančių užuominų pėdsaką, kurias paliko didieji valstybių vadovai, apie kiekvieno numatytą pokario pasaulį.

 

Bet nenuostabu, kad labiausiai jaudinanti vizija buvo Hitlerio. Jo nuomone, pergalingo Antrojo pasaulinio karo tęsinys būtų buvęs Trečiasis, po jo – Ketvirtasis pasaulinis karas ir t. t., kol Vokietija neužkariaus viso pasaulio.

Po Vokietijos pergalės Europoje, fiureris būtų įvykdęs tiesioginę aneksiją šalių, kurias Hitleris laikė tinkamas – Šiaurės šalis: Danija, Norvegija, Švedija ir Suomija, taip pat vokiškai kalbantis Šveicarijos regionas.

Generalinė Gubernija (okupuota Lenkija) būtų išsiplėtusi į buvusią Sovietų Sąjungą iki 70 laipsnių rytų ilgumos – šiek tiek daugiau nei pusė visos Rusijos. Japonija (laikinai) okupuotų likusią Sovietų Sąjungos dalį.

Musoliniui būtų leista turėti žemes, prilygstančias senovės Romos imperijai, išskyrus tai, kad Hitleris ketino išlaikyti Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos (taip pat Airijos) kontrolę ir paversti Ispaniją ir Portugaliją satelitinėmis valstybėmis.

Į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje jis tikėjosi atkurti kolonijas, kurias Vokietija prarado po Pirmojo pasaulinio karo, o likusią dalį perimti iš nugalėtų Europos valstybių. Kadangi afrikanai (baltieji Pietų Afrikos gyventojai) buvo nepajudinami rasistai, Hitleris numatė naciams palankią Pietų Afriką.

 

Savaime suprantama, kad naciai ketino išnaikinti žydus ir kitus „subžmogius“ kiekviename jų kontroliuojamame regione. Tačiau jie taip pat ketino panaikinti krikščionybę ir priimti valstybinę poligamijos politiką, kad vyrai, išgyvenę karus, kurių metu, pagal paskaičiavimus žūtų keturi milijonai vokiečių kareivių, galėtų apvaisinti tiek daug vokiečių moterų, kad būtų išvengta gyventojų skaičiaus mažėjimo.

Hitleris akivaizdžiai matė savo pagrindinius sąjungininkus Italiją ir Japoniją kaip patogius partnerius.

Italijai, kaip fašistinei valstybei, gali būti leista visam laikui turėti naują Romos imperiją, tačiau Japonija, atlikusi nešvarų darbą užkariaudama Kiniją, rytinę Sovietų Sąjungos pusę, Pietryčių Aziją, Australaziją ir Ramiojo vandenyno centrinę dalį, galiausiai būtų pati užkariauta – tiesa, tik sunaikinus JAV, paskutinę didelę valstybę, kuri nepapuolė į ašies kontrolę.

 

Hitleris nuolat vertino Amerikos gyventojus kaip „mišrūnų rasę“, nesugebančią kelti rimtos grėsmės arijų kariniam sugebėjimui ir galinti bet kurią akimirką žlugti iš vidaus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(107)
(19)
(88)

Komentarai (11)