Kaip išsirinkti SD kortelę? Kuo skiriasi microSD nuo SD, kokios yra greičio klasės, ką reiškia SDHC, SDXC, UHS-1, UHS-2, UHS-3, U1, U2, U3, V6, V10, V30, A1 ir A2 žymėjimai ir kainų skirtumai Lietuvoje bei Kinijoje  ()

Išsirinkti atminties kortelę gali tapti tikru iššūkiu - jų pasiūla bei įvairovė milžiniška. Šiame tekste rasite visą svarbiausią informaciją apie rinkoje esančias atminties korteles ir kaip išsirinkti būtent tą, kurios reikia Jums.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką būtina žinoti apie atminties korteles ir kiek jos kainuoja?

Pirmiausia, ką reikia žinoti, yra tai, jog SD kortelę reikia rinktis pagal kiekvieno prietaiso gamintojo rekomendacijas. Pavyzdžiui, GoPro kameroms:

  • HERO9 Black
  • HERO8 Black ir MAX kameros
  • HERO7
  • HERO (2018) ir senesnės kameros

Gamintojas rekomenduoja 4K palaikančias microSD kortelės su tokia duomenų perdavimo sparta: UHS-1 U3 arba V30 ir visi greitesni modeliai (UHS-2, V60/V90).

Iš bėdos veiksmo kamerose dar galima naudoti microSD 10 klasės UHS-1 U1 / V10, bet šių kortelių minimali įrašymo sparta kai kada gali būti per maža kokybiško video įrašymui, nors tokių kortelių kaina ir pati geriausia.

microSD 10 klasės UHS-1 U1 / V10

 

GoPro rekomenduojamos UHS-1 U3 arba V30 spartos kortelės šiuo metu yra pačios populiariausios, o jų pasiūla tiesiog didžiulė tiek Lietuvoje, tiek AliExpress.

microSD UHS-1 U3 / V30

Kartais galima gauti SD kortelę iš AliExpress Kinijos sandėlių pigiau, bet šiuo metu tokių galimybių gerokai sumažėjo – kainas padidino pridedamas PVM ir lyginant su Lietuva, kainų skirtumas einamiausių modelių SD kortelėms labai sumenko, pvz, vienas geriausių variantų šiuo metu

SAMSUNG EVO Plus 128GB microSD UHS-1 U3 / V30

Tačiau Kinijoje būna ir tokių modelių, kokių Lietuvoje tiesiog negausite. Pvz:

Kodak Memory Card High Speed 128GB microSD UHS-1 U3 / V30

  • Kinijoje su PVM ir siuntimu į Lietuvą 17.13€
  • Lietuvoje nėra

Jei video įrašus norite daryti didesne raiška nei 4K arba turėti kortelę su atsarga į ateitį tokių įrašų darymui, tuomet reikėtų rinktis didesnės spartos korteles, bet jų pasiūla jau gerokai mažesnė, o kainų skirtumas tarp Lietuvos ir Kinijos kartais būna labai stipriai juntamas.

microSD UHS-2 V60

  • 128 GB Lexar memory card SDXC 128GB Professional 1667x UHS-II U3 V60
    • Kinijoje su PVM ir siuntimu į Lietuvą € 56,39
    • Lietuvoje apie 70€
  • 256 GB Lexar memory card SDXC 256GB Professional 1667x UHS-II U3 V60

Dar rečiau sutinkamos didžiausios spartos V90 kortelės, o jų kaina pati didžiausia. Pvz:

microSD UHS-2 V90

SD kortelių dydžiai

Ką reiškia SD, Mini SD, Micro SD

Atminties kortelės yra trijų tipų ir dydžių – SD, Mini SD ir Micro SD.

Šiuo metu iš esmės yra naudojamos dviejų tipų atminties kortelės (standartinio dydžio - Full Size) SD ir Micro SD.

Micro SD kortelės Azijoje dar dažnai vadinamos TF arba Trans Flash kortelėmis. Tai yra lygiai tokios pat kortelės, kaip Vakarų šalyse vadinamos Micro SD – tarp jų, apart pavadinimo, jokio skirtumo nėra.

Mini SD kortelės egzistavo 2000-2009 metais, tačiau jas galutinai nukonkuravo Micro SD kortelės.

Štai čia galite matyti šių trijų kortelių tipų matmenis:

  • (Full Size) SD – 32mm x 24mm
  • Mini SD – 21.5mm x 20mm
  • Micro SD – 15mm x 11mm

Kortelės talpos diapazonas

Ką reiškia SD, SDHC ir SDXC

Šie pavadinimai yra trumpiniai: SDHC - Secure Digital High Capacity ir SDXC - Secure Digital eXtended Capacity.

Kiekvieno tipo kortelė turi tam tikrą atminties diapazoną ir tai yra:

  • SD standartas - iki 2 GB SD atminties kortelė, naudojanti FAT 12 ir 16 failų sistemas
  • SDHC standartas - daugiau nei 2 GB - 32 GB SDHC atminties kortelė, naudojanti FAT32 failų sistemą
  • SDXC standartas - daugiau nei 32 GB - 2 TB SDXC atminties kortelė, naudojant exFAT failų sistemą

Žemiau esančioje lentelėje pateikiamos visos atminties kortelių savybės.

Kortelės greitis

Ką reiškia greičio klasė (2,4,6,10), U1 ir U3, V6, V10, V30, V60, V90

Kiekviena SD bei Micro SD atminties kortelė užtikrina tam tikrą greitį, kuris įvardijamas klase.

Trumpai tariant, kuo didesnis klasės numeris, tuo duomenys įrašomi/nuskaitomi greičiau ir taip į atminties kortelę gali būti įrašomi aukštesnės klasės HD/4K failai.

Klasių reitingavo sistema indikuoja ir tam tikrą minimalų spartos greitį (MB/s):

  • 2 klasė – 2MB/s (minimalus spartos greitis),
  • 4 klasė – 4MB/s,
  • 6 klasė – 6MB/s,
  • 10 klasė – 10MB/s.

Pavyzdžiui, norint įrašyti SD raiškos video - užtenka ir 2 klasės atminties kortelės, HD raiškai jau reikia bent 4 ir 6 klasės. Kokiai klasei priskiriama atminties kortelė rasite ant pačios atminties kortelės.

Po 10 klasės toji klasifikacija tampa šiek tiek sudėtingesnė. Buvo įvestas papildomas standartas, vadinamas UHS, leidžiantis kortelėms pasiekti didesnį greitį.

Čia matome panašią sistemą - UHS 1 klasė (arba tiesiog U1 arba UI), kurios minimalus spartos greitis yra 10 MB/s, o UHS 3 klasės (arba U3/UHS-III) rodiklis siekia 30 MB/s.

UHS 3/III klasės kortelės jau palaiko 4K vaizdo įrašymą.

Kiek painu yra tai, kad UHS 1 ir 10 klasės nurodo tą patį 10 MB/s greitį, todėl kartais pamatysite atminties korteles, kurios pažymėtos ir 10, ir UHS-1.

„Video Speed ​​Class“ yra dar viena naujovė, kuri ilgainiui pakeis dabartines kortelių klases. Vaizdo įrašų spartos klasėje yra įvairių veikimo laipsnių diapazonas, kurį pirmiausia apibrėžia kortelės minimalus ilgalaikis perdavimo greitis MB/s (skaičius po V), įskaitant V6, V10, V30, V60 ir V90. Fotoaparatas, turintis 4K vaizdo įrašymo galimybes, gali naudoti UHS greičio klasę U3 arba V30-V90.

Jei turite veiksmo kamerą (pvz: „GoPro“ ar „EvoDX“), kuri įrašo 1080p arba 4K formatu, tikrai turite galvoti apie UHS-3/III kortelės įsigijimą, kad pasiektumėte geriausių rezultatų ir įrašymo greitį. Taip bus išvengta vaizdo trūkčiojimų, artefaktų ir kitų problemų.

Panašiai yra ir su naujausiomis skaitmeninėmis veidrodinėmis kameromis (ypač tokiais režimais kaip sportas, kelių kadrų ar serijinio fotografavimo režimais), kur daromi keli vaizdai, turėdami greitesnę kortelę, galėsite peržiūrėti vaizdus daug greičiau (mažiau laukti, kol vaizdai bus įrašyti į kortelę).

Greičio klasės informaciją galima rasti ant atminties kortelės pakuotės, pačios atminties kortelės ar jos naudojimosi intrukcijoje. Rekomenduojama rinktis tokios pačios ar aukštesnės klasės atminties kortelę, kaip kad palaiko įrenginys į kurį ir dėsite tą koretelę.

Pavyzdžiui, jei jūsų įrenginyje reikalinga 4 greičio klasės SD atminties kortelė, galite naudoti 4, 6 arba 10 greičio klasės atminties korteles.

Jei įrenginiui reikalinga UHS 1 greičio klasės SD atminties kortelė, galite naudoti 1 arba 3 UHS greičio klasės atminties korteles. Vaizdo spartos klasė taip pat yra ta pati.

Atkreipkite dėmesį, kad numatyto rašymo greičio nebus galima derinti su skirtingais klasės simboliais, tokiais kaip 10, U1 ir V10 klasės, net ir tie, kurie nurodyti tuo pačiu 10 MB/s rašymo greičiu.

Duomenų perdavimo jungtys

Ką reiškia SD 1.0, SD 1.1, UHS-I, UHS-II, UHS-III

Vadinamasis SD magistralės (angl. Bus) greitis standartiškai (SD1.0 versijos atveju) yra 12,5 MB/s, o SD1.1 versijos atveju turime ženkliai didesnį greitį - 25 MB/s, kad jau galėtų darbuotis su skaitmenine kamera.

Didelio našumo, skirto nepertraukiamam fotografavimui, funkcijai reikalinga didesnio įrašymo greičio atminties kortelė, tad „SD Association“ pristatė didesnio greičio magistralės sąsajas SDHC ir SDXC atminties kortelėms, pavadintoms UHS-I, UHS-II ir UHS-III.

Iki šiol yra UHS-I ir UHS-II. Yra UHS-III variantas, tačiau pardavime kol kas tokios kortelės dar nepasirodė.

UHS-I gali užtikrinti didžiausią magistralės greitį, naudodamas 1-os eilės kaištukus (angl. pin).

UHS-II ir UHS-III gali užtikrinti daug didesnį greitį nei UHS-I, naudodamas 1-os ir 2-os eilės kaištukus. Antros eilės kaištukai palaiko žemos įtampos diferencialinio signalizavimo (Low Voltage Differential Signaling arba LVDS) technologiją.

Programinio našumo klasė

Ką reiškia A1, A2

Nors greičio ir vaizdo įrašų klasės yra svarbios kuriant turinį, naujausios SDA sukurtos Programinio našumo klasės („Application Performance Classes“) paveiks dar daugiau vartotojų.

Programinio našumo klasės (A1/A2) yra naudingos tokiems produktams kaip „Android“ telefonai ir planšetiniai kompiuteriai.

Programinio našumo klasių įvedimas į „Android“ reiškia, kad vartotojai gali naudoti „microSD“ atminties korteles, kad išplėstų savo įrenginio vidinės atminties galimybes.

Anksčiau „Android“ telefonai išorinę atmintinę galėjo naudoti tik turinio perkėlimui ar jau turimo turinio nuskaitymui. Pavyzdžiui, galite žiūrėti kortelėje saugomą filmą arba perkelti nuotraukas iš telefono į kortelę, kad atlaisvintumėte vietos saugykloje. Tačiau naudodami naujas programinio našumo klases galite įrašyti tiesiai į kortelę ir paleisti kortelėje saugomas programas ar žaidimus.

Yra didelis skirtumas tarp kitų Greičio klasių ir Programinio našumo klasių. Anksčiau galvojome tik apie nuoseklų greitį (10 MB/s, 30 MB/s ir kt.), kas gerai veikia tokiuose įrenginiuose kaip fotoaparatai, kur reikia nuolatinio failų perdavimo.

Tačiau tokiuose produktuose, kaip telefonai ir planšetiniai kompiuteriai, yra operacinės sistemos ir duomenys fiksuojami atsitiktiniais intervalais, todėl duomenys tvarkomi įėjimais/išėjimais per sekundę (IOPS).

IOPS vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant greitą saugojimą ir vartotojai iškart pastebės, kad dėl padidėjusio IOPS viskas vyksta daug greičiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()