Atominė Annie: tai buvo pirmas kartas, kai branduolinį užtaisą iššovė iš įprastos patrankos – Sovietų Sąjunga ir Prancūzija taip pat aktyviai dalyvavo kuriant branduolinę artileriją (Foto, Video)  ()

1953 m. gegužės 25 d. JAV yra istorinė diena. Tai buvo diena, kai kariuomenė Šaltojo karo viduryje savo Nevados bandymų aikštelėje sėkmingai iššovė branduolinį užtaisą iš M65 patrankos. Pirmą ir paskutinį kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atominę patranką M65 įkvėpė Antrojo pasaulinio karo metu naudoti vokiečių ginklai K5. Plėtodamos savo branduolinį arsenalą šalys taip pat ieškojo būdų, kaip panaudoti kovines raketų galvutes už priešo linijų.

Iš pradžių ginklas buvo pažymėtas T131. Jį galėjo gabenti du specialiai sukurti T72 transporteriai. Kiekvienas jų turėjo 375 AG (280 kW) variklį ir galėjo pasiekti 56 km/h greitį.

1953 m. gegužės 25 d. T131 buvo nuvežtas į Nevados bandymų vietą, o 8:30 val. ryto buvo iššauta 280 mm W9 kovinė galvutė. Branduolinis sviedinys sprogo už 11 km nuo šaudymo zonos ir sukėlė 15 kilotonų sprogimą. Patranką praminė „atomine Annie“.

 

Be JAV, Sovietų Sąjunga ir Prancūzija taip pat aktyviai dalyvavo kuriant branduolinę artileriją. Prancūzijai sukūrus „Pluton“ raketų sistemą, sovietai pagamino savaeigį „2S7 Pion“ 203 mm sviediniui, tempiamą ginklą „D20“ 152 mm sviediniui ir „S-23“ sunkųjį ginklą 180 mm sviediniui.

 

Sėkmingai išbandžius „Atomic Annie“, patranka netyčia buvo išsiųsta dislokuoti užsienyje pagal labai įslaptintą misiją. Ši klaida buvo pastebėta tik po dešimtmečio minint sėkmingo iššovimo sukaktį. Tuo metu, kai „Atomic Annie“ buvo surasta ir atšaukta, JAV armija nusprendė išvesti M65 iš mūšio lauko.

 

„Atomic Annie“ dabar eksponuojama JAV karo muziejuje Fort Sill mieste, Oklahomos valstijoje, o dar šešios tokios patrankos eksponuojamos įvairiose šalies vietose, įskaitant Nacionalinį branduolinės mokslo ir istorijos muziejų Naujojoje Meksikoje, „Watervliet Arsenal“ muziejų Niujorke ir „Yuma Proving Ground“ Arizonoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()