Neįtikėtina mintis: labiausiai apkrautuose greitkeliuose sunkvežimiai galės važiuoti kaip troleibusai  (8)

Technologijų kompanijos „Continental“ padalinys „Continental Engineering Services“ ir „Siemens Mobility“ kartu kurs ir gamins sunkvežimiams skirtus srovės imtuvus, dar kitaip žinomus kaip pantografus. Taip bus siekiama labiausiai apkrautuose greitkelių ruožuose naudoti elektros tinklą sunkvežimiams ir žymiai sumažinti CO2 emisijas, sakoma pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiose atkarpose su elektros laidais sunkvežimiai, turintys elektros pavarą (hibridiniai, vandeniliniai ar naudojantys akumuliatorius), galės važiuoti naudodami virš kelio nutiestos elektros linijos tiekiamą energiją, taip pat įkrauti akumuliatorius.

„Keliuose pritaikysime elektrinių traukinių principą, o srovės imtuvai bus kuriami ir gaminami laikantis automobilinių standartų. Šis mūsų kompanijų bendradarbiavimas yra didelis žingsnis link klimatui poveikio nedarančio krovinių pervežimo“, – sako dr. Christoph Falk-Gierlinger, „Continental Engineering Services“ vykdomasis direktorius.

„Siemens Mobility“ sukurta „eHighway“ technologija jau yra naudojama, tad dabar svarbiausia sukurti sunkvežimiams pritaikytų elektros imtuvų įrangą, kurią galėtų naudoti gamintojai.

„Pervežimai keliais daro itin didelę įtaką klimato kaitai, – sako Michaelis Peteris, „Siemens Mobility“ generalinis direktorius. – Vien tik Vokietijoje pervežimai sudaro trečdalį visų transporto CO2 emisijų, todėl gamintojai ieško skirtingų sprendimų kaip jas mažinti. Mes sukūrėme „eHighway“ technologiją, kuri tinka skirtingas pavaros koncepcijas turintiems sunkvežimiams ir leidžia važinėti efektyviai ir be emisijų. Tai gali tapti kertiniu sprendimu, susijusiu su aplinkosauga krovinių pervežimo sektoriuje“.

Geležinkelio principas

 

Siekiant šių tikslų, bus elektrifikuojamos ne visos atkarpos – Federalinė Vokietijos Transporto ministerija rekomenduoja, kad iki 2030 metų kontaktinis elektros tinklas būtų įrengtas virš 4000 kilometrų greitkelių, kadangi Vokietijos greitkeliuose iš 13 000 kilometrų pagrindinių tolimojo pervežimo magistralių, maždaug du trečdaliai degalų sunaudojama labiausiai apkrautose 4000 kilometrų atkarpose.

Virš jų įrengus elektros tinklą, kuris sunkvežimiams su elektros pavara tiektų energiją, bus galima greitai pasiekti itin efektyvaus emisijų sumažinimo. Šis principas pritaikytas vadovaujantis traukinių maršrutais, iš kurių tik maždaug 60 procentų yra elektrifikuoti. Tačiau dėl itin intensyviai naudojamų atkarpų, daugiau kaip 90 proc. visų traukinių Vokietijoje važinėja elektra.

 

Pasak Transporto ministerijos atliktos studijos, labiausiai apkrautų Vokietijos kelių atkarpų elektrifikavimas kasmet leis sutaupyti nuo 10 iki 12 mln. tonų CO2 emisijų, jei elektra bus išgaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Šiuo metu Vokietijoje technologija bandoma trijose viešojo naudojimo keliuose: A5 greitkelyje tarp Frankfurto oro uosto ir Darmštato, A1 greitkelyje tarp Reinfeldo ir Liubeko, ir federaliniame B462 greitkelyje tarp Kuppenheimo ir Gaggenau, vėliau ją ketinama pristatyti ir kitose Europos šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (8)