Tik pasižiūrėkite! „Wahoo“ bandymų metu susprogdinta „Mark 7“ branduolinė bomba: 1 km vandens stulpas ir tai yra niekis palyginus su kitomis JAV branduolinėmis bombomis (Video)  ()

Vaizdo įrašas iš ankstyvųjų atominių bombų bandymų dienų rodo branduolinių ginklų galią, net jei ta galia yra gana švelni pagal šiuolaikinius standartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įraše „Mark 7“ branduolinė bomba sprogsta giliai po vandeniu, tačiau sukuria beveik 1 km aukščio vandens purslų stulpą.

Bandymas (kodinis pavadinimas: Wahoo) įvyko 1958 m. gegužės 16 d.

Remiantis Branduolinių ginklų archyvu, „Wahoo“ prietaisas buvo susprogdintas 152 metrų gylyje.

JAV oro pajėgų nacionalinio muziejaus duomenimis, „Mark 7“, debiutavęs 1952 m., buvo taktinis branduolinis ginklas, sukurtas naikintuvams („F-84 Thunderjet“, „F-100 Super Sabre“ ir „F-101 Voodoo“) ir bombonešiams (B-57).

Karinio jūrų laivyno lėktuvai, tokie kaip „A-1 Skyraider“, „A-3 Skywarrior“, „F2H Banshee“ ir „F3H-2N Demon“ bei „FJ-4B Fury“, taip pat galėtų gabenti „Mark 7“.

 

Bombos sprogstamoji galia siekė 9 kilotonas, arba maždaug du trečdalius ant Hirošimos numestos bombos, tačiau ji buvo žymiai mažesnė ir kompaktiškesnė nei „Little Boy“ bomba.

„Atomic Tests“ kanale, kuris surado ir įkėlė filmuotą medžiagą, aprašomas testas:

Per sekundę po sprogimo buvo sukurtas vandens purslų kupolas, kuris po septynių sekundžių pasiekė 260 m aukštį. Bendra vandens purslų kupolo forma priminė kūgį su 45 laipsnių nuolydžiu. Po 20 sekundžių kupolo skersmuo siekė maždaug 1200 metrų.

Bandymo tikslas, matyt, buvo nustatyti ginklo efektyvumą prieš laivus, įskaitant ir povandeninius laivus. Netoliese buvo prisišvartavę daugybė laivų, įskaitant į pensiją išėję „USS Howorth“, „USS Fullam“ ir „USS Killen“ bei povandeninius laivus „USS Sterlet“ ir „Bonita“.

 

Remiantis „Atomic Tests“, buvęs prekybinis laivas „SS Michael Moran“, „prisišvartavęs 715 metrų atstumu, buvo imobilizuotas dėl jo pagrindinės ir pagalbinės įrangos bei nedidelių korpuso pažeidimų“.

„Mark 7“ bombos šlovę greitai užtemdė prietaisai, kurie buvo kur kas galingesni. 1961 m. debiutavusios termobranduolinės bombos „B53“ sprogstamoji galia siekė 9 megatonas ir tai buvo galingiausia JAV karinę tarnybą pasiekusi bomba.

Palyginimui, „Mark 7“ galia buvo tik 9 kilotonos, o tai reiškia, kad „B53“ bomba buvo 1000 kartų galingesnė už vaizdo įraše demonstruojamą ginklą.

 

Paskutinė „B53“ bomba buvo išmontuota 2011 m., todėl „B83“ tapo galingiausiu termobranduoliniu įtaisu JAV dislokuotame inventoriuje. „B83“ galia siekia „tik“ 1,3 megatonos arba 1300 kilotonų.

1963 metais buvo pasirašyta sutartis dėl branduolinio ginklo bandymų uždraudimo trijose sferose: atmosferoje, kosmose, po vandeniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()