Kotbuso tragedija Vokietijos Demokratinėje Respulikoje, kuri sukėlė tikrą paniką – naikintuvas „MiG-21“ rėžėsi į blokinį gyvenamąjį daugiabutį: lemtingą katastrofą lėmė vos keli varžtai (Foto, Video)  ()

Schmellwitzer gatvėje Kotbuse, Vokietijos šiaurės rytuose, stovi senas penkių aukštų daugiabutis. Pastato fasade, tarp antro ir trečio aukšto, vis dar galima pamatyti beveik prieš pusę amžiaus įvykusios avarijos randus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1975 m. sausio 14 d. 33 metų Vokietijos Demokratinės Respublikos majoras Peteris Makowicka dalyvavo mokomojoje misijoje, kai jo „MiG-21“ ore patyrė variklio gedimą.

Karinis valdymo centras Kotbuso oro bazėje liepė pilotui katapultuotis ir išsigelbėti bei palikti lėktuvą, tačiau majoras Makowicka atsisakė.

Tai padarius, lėktuvas būtų atsitrenkęs į Kotbuso tekstilės kombinatą (TKC), sukeldamas pavojų tūkstančių darbuotojų gyvybėms.

Majoras Makowicka vietoj to nukreipė lėktuvą, ketindamas jį sudaužyti į tuščią lauką. Tačiau praradęs aukštį Makowicka negalėjo nuskrieti taip toli.

Lėktuvas kliudė pastato, esančio už gamyklos, stogą ir 10:15 val. rėžėsi į 5 aukštų blokinį daugiabutį (Plattenbau, itin būdingą Rytų Vokietijoje).

 

Majoras Makowicka akimirksniu žuvo. Vėliau už šią didvyrišką auką jis po mirties buvo apdovanotas auksiniu „mūšio ordinu už tarnystę žmonėms ir Tėvynei“.

Per avariją taip pat žuvo penki pastato gyventojai, visos moterys ir TKC darbuotojos. Dar viena moteris, patekusi į ligoninę, mirė nuo stipraus apsinuodijimo dūmais.

Netrukus po avarijos į įvykio vietą atvyko Kotbuso priešgaisrinė tarnyba ir pradėjo evakuoti pastatą. Po smūgio lėktuvo degalų bakai buvo pramušti ir visi 800 litrų užsiliepsnojo iki daugiau nei tūkstančio laipsnių karščio. Daugelis gyventojų paniškai iššoko pro langus ir patyrė rimtų sužalojimų.

Praėjus valandai penkiolikai minučių po avarijos, gaisras iš esmės buvo užgesintas. Teritorija buvo aptverta. Po dviejų dienų pastato skylė buvo užtaisyta. Šis naujo betono ir dažų lopas matomas iki šiol.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()