Prieš dešimtmetį buvusi viršūnėje, dabar murkdosi dugne: nuo 2018 metų „Firefox“ paliko 46 milijonai žmonių – kas vyksta?  (13)

„Firefox“ jau seniai laikoma viena geriausių alternatyvų populiariausiai pasaulyje naršyklei „Chrome“, ypač tarp „Linux“ gerbėjų. Tad stebina tai, kad „Mozilla“ produktas per pastaruosius trejus metus prarado 46 mln. vartotojų. Kas gi čia vyksta?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis skaičius gaunamas iš „Firefox“ viešųjų duomenų ataskaitos. Dar 2018 metų pabaigoje naršyklė turėjo 244 milijonus aktyvių mėnesinių vartotojų, tačiau iki 2021 m. antrojo ketvirčio vartotojų skaičius sumažėjo iki 198 milijonų.

Remiantis „Statcounter“ duomenimis, „Firefox“ šiuo metu užima 3,45% stalinių kompiuterių, mobiliųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių rinkos. Ji stoja į trečią vietą po „Safari“ (18,65%) bei ne vienerius metus pirmosios pozicijos neužleidžiančios „Chrome“ naršyklės (65,18%). „Firefox“ yra populiaresnė tik už „Edge“ naršyklę, kurios rinkos dalis užima 3,41%.

„Firefox“ rinkos dalis ne visada buvo vienaženklė. 2009 m. pabaigoje – praėjus septyneriems metams nuo jos paleidimo – kai interneto naršyklė dar buvo karalienė, o „Chrome“ dar buvo kūdikystės fazėje, „Mozilla Firefox“ užėmė beveik 32 % rinkos, o „Internet Explorer“ – apie 56%. Tačiau „Firefox“ dalis sumažėjo perpus iki 2013 m. vidurio, kai „Chrome“ pradėjo kilti į viršų.

Yra keletas priežasčių, kodėl „Firefox“ pastaruoju metu šitaip netenka vartotojų. „Chrome“, „Edge“ ir „Safari“ yra numatytosios naršyklės „Android“, „Windows“ ir „Apple“ įrenginiuose. O už jų esančios įmonės dažnai agresyviai bando pritraukti vartotojus: pernai „Chrome“ internetinė parduotuvė trumpai perspėjo „Edge“ besinaudojančius asmenis apie galimą saugumo riziką, siūlydama pasikeisti naršykles. „Microsoft“ taip pat buvo kaltinama dėl panašios taktikos.

 

Kitas veiksnys, lemiantis „Firefox“ populiarumo smukimą, greičiausiai yra pačios naršyklės klaidos, pvz., reikšmingų našumo atnaujinimų nebuvimas ir didžiuliai klaidų taisymai, kurie kai kuriuos vartotojus privertė pasirinkti kitas naršykles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(29)
(20)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: