Beprotiškas JAV megaplanas – per Izraelį išsprogdinti alternatyvų Sueco kanalą: tam būtų pasitelkta daugiau kaip 500 branduolinių bombų (Foto, Video)  ()

Išslaptintas memorandumas atskleidžia 1963 m. JAV planą sukurti alternatyvą Sueco kanalui per Izraelio Negevo dykumą – tam pasitelkus 520 branduolinių bombų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-06 Beprotiškas JAV megaplanas – per Izraelį išsprogdinti alternatyvų Sueco kanalą: tam būtų pasitelkta daugiau kaip 500 branduolinių bombų (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis išslaptintu memorandumu, septintajame dešimtmetyje JAV svarstė pasiūlymą panaudoti 520 branduolinių bombų, kad būtų sukurta alternatyva Sueco kanalui per Izraelį.

Planas niekada neįgyvendintas, tačiau alternatyvus vandens kelias į Sueco kanalą šiandien galėjo būti naudingas – ypač po garsiojo „Ever Given“ krovininio laivo įstrigimo istorijos 2021 metų kovą, kai siaurame kanale užblokavo vieną svarbiausių laivybos kelių pasaulyje.

Remiantis 1963 m. memorandumu, kuris buvo išslaptintas 1996 m., planas būtų rėmęsis 520 branduolinių bombų, kad būtų iškirstas vandens kelias. Jame raginama „panaudoti branduolinius sprogmenis Negyvosios jūros kanalo kasimui per Negevo dykumą“.

 

Alternatyvus kanalas būtų 257 km ilgio (palyginimui Sueco kanalas yra 193 km ilgio) ir tęstusi per visą  Izraelį.

Memorandumą pateikė JAV Energetikos departamento remiama Lawrence Livermore nacionalinė laboratorija.

Plane teigiama, kad įprasti kasimo būdai būtų „nepaprastai brangūs“. „Atrodo, kad branduoliniai sprogmenys gali būti pelningai pritaikyti šioje situacijoje“.

Memorandume pridėta, kad „toks kanalas būtų strategiškai vertinga dabartinio Sueco kanalo alternatyva ir tikriausiai labai prisidėtų prie ekonomikos plėtros“.

Kaip kainodaros modelio dalis, memorandume buvo apskaičiuota, kad kiekvienai myliai (1,6 km) reikės keturių 2 megatonų branduolinių bombų.

Vienas iš galimų maršrutų, kurį pasiūlė memorandumas, driekėsi per Izraelio Negevo dykumą, jungiantį Viduržemio jūrą su Akabos įlanka, atveriant prieigą prie Raudonosios jūros ir Indijos vandenyno.

 

„Išankstinis tyrimas“ parodė, kad bombų panaudojimas kanalui per Izraelį sukurti „atrodo, yra technologinių galimybių ribose“, -  rašoma plane.

Tačiau memorandume buvo suplanuota, kad viena problema, į kurią autoriai neatsižvelgė, gali būti „politinis įgyvendinamumas, nes tikėtina, kad Izraelį supančios arabų šalys griežtai prieštarautų tokio kanalo statybai“.

1963 m. memorandumas taip pat atsirado praėjus mažiau nei dešimtmečiui po Sueco krizės – konflikto dėl strateginio vandens kelio kontrolės, kuris buvo lemiamas įvykis Šaltajame kare.

 

Nuo 5-ojo iki 8-ojo dešimtmečio JAV atominės energijos komisija tyrė galimybę panaudoti „taikius branduolinius sprogimus“ (PNE) naudingai infrastruktūrai sukurti. Pagal šį metodą buvo siūloma kasti kanalą ir Centrinėje Amerikoje.

Tačiau PNE projektas liko eksperimentinis, kai JAV nustatė, kad 27 atlikti eksperimentai su PNE labai apšvitino kraštovaizdį. Atominės energijos komisija taip pat buvo panaikinta 1975 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(66)
(9)
(57)

Komentarai ()