Neregėto masto krizė: kodėl visame pasaulyje sutriko „Facebook“ veikla? Jis faktiškai dingo iš interneto, o inžinieriai pateko į ironišką situaciją (Foto, Video)  ()

Prieš dvi dienas įvyko neįsivaizduojamas dalykas – vienu metu sutriko „Facebook“, „Instagram“ ir „Whatsapp“ veikla. Kai daugelis susidūrė su nepatogumais ir galvojo, kaip galėtų bendrauti su draugais, šeima, „Facebook“ serverių inžinieriai patyrė tikrą krizę. Taigi, kas iš tikrųjų atsitiko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu turima informacija yra žmonių, kurie teigia esą „Facebook darbuotojai“, informacijos nutekėjimai, trumpas ir dviprasmiškas tinklaraščio įrašas, kurį paskelbė pati „Facebook“, ir puikus žiniatinklio infrastruktūros bendrovės „CloudFare“ parašytas tekstas.

DNS ir BGP

„Facebook“ tiesiog atrodė tarsi dingęs iš interneto. Bandydami pasiekti svetainę vartotojai gavo klaidą, o serveriai buvo visiškai nepasiekiami. Tokiai gerai įsitvirtinusiai bendrovei kaip „Facebook“ tai yra labai retas reiškinys.

Dabar žinome, kad ši prastova įvyko dėl „Facebook“ maršrutizatorių, kurie siunčia ir gauna duomenis tinkluose, „stuburo“ konfigūracijos pakeitimo. Ryšys tarp duomenų centrų nutrūko ir visos jų paslaugos sustojo.

 

Tada prie to prisidėjo „Facebook“ pastato darbuotojų kortelių skaitytuvų klaida, kuri tariamai neleido darbuotojams patekti į pastatą ir išspręsti problemos.

Taigi, kas nutiko? „Facebook“ kaip ir visos kitos interneto svetainės, remiasi reklama, kad pritrauktų žmones į savo svetainę. Tam internetas naudoja Border Gateway protokolą (BGP).

BGP yra mechanizmas, kuris nusprendžia, kokiais maršrutais keliaus duomenys per internetą, panašiai kaip pašto tarnyba nusprendžia, kaip jūsų siunta pasiektų kitą šalį. Be BGP, internetas stoja, nes jis kontroliuoja, kaip visi duomenys bendrauja tinkluose.

 

Kita neatskiriama interneto dalis yra domenų vardų sistema (Domain Name System, DNS). DNS yra geltonieji interneto puslapiai; jis paverčia sudėtingas numeravimo sistemas į tai, ką galime perskaityti ir atpažinti.

Pavyzdžiui, internete yra užrašas „66.220.144.0“, bet mes perskaitome „www.facebook.com“, nes DNS serveriai jį išvertė į žmonėms suprantamą kalbą – kitaip internetas būtų nesuprantama skaičių krūva.

Štai kaip DNS ir BGP veikia kartu: jei „Google“ paieškoje suvedate „Facebook“, vartotojui rodoma „www.facebook.com“. Tai buvo išversta į domeno pavadinimą iš IP adreso DNS serverių, kurie visi buvo nukreipti per BGP, taip leidžiant „Facebook“ reklamuoti savo svetainę.

 

Kodėl „nulūžo feisbukas“?

Grįžkime prie „Facebook“ sutrikimo. Kai „Facebook“ serveriuose buvo pakeista konfigūracija, „Facebook“ nustojo skelbti savo maršrutus į savo DNS serverius, nurodydama, kad kilo problema dėl BGP.

Kai kurie „Facebook“ IP adresai vis dar veikė, tačiau be DNS serverių, kurie juos išverstų, jie iš esmės buvo beverčiai. Iš to, ką šiuo metu žinome, „Facebook“ išjungė savo BGP sistemą, visiškai pašalindama save iš interneto.

Vėliau reikalai darėsi tik blogesni. Kol inžinieriai bandė pasiekti duomenų centrus ir juos pataisyti, paaiškėjo, kad jie prarado prieigą.

 

Susidarė ironiška situacija: darbuotojai, norėdami patekti į „Facebook“ pastatą, perbraukia savo raktų korteles ir atpažinimo sistema paleidžia kortelę per „Facebook“ serverius. Tačiau, „Facebook“ serveriai neveikė ir neleido inžinieriams patekti į pastatą, kad jie galėtų jį pataisyti.

Po kelių valandų BGP veikla buvo atkurta ir DNS serveriai dar kartą pradėjo IP adresus versti domenų vardais. „Facebook“ serveriai neveikė maždaug šešias valandas, tačiau darbuotojų galvos skausmas neabejotinai tęsis daug ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(11)
(5)

Komentarai ()