Buvę „SpaceX“ inžinieriai kuria ypatingą branduolinį mikro-reaktorių: skirtas Marsui, bet puikiai veiks ir Žemėje  (7)

Ligoninės, karinės bazės ir kiti svarbūs objektai naudoja didelius dyzelinius generatorius, kurie turi užtikrinti energijos tiekimą po elektros tinklų sutrikimų. Toks decentralizuotas energijos tiekimas praverčia, net jei ir yra naudojamas labai retai. O kas jei tuos generatorius pakeistume branduoliniais reaktoriais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijoje įsikūrusi kompanija „Radiant Nuclear“ užsitikrino finansavimą vieno megavato reaktoriui sukurti. Toks mikro reaktorius tilptų įprastame jūriniame konteineryje ir galėtų tiekti energiją tūkstančiui namų. Buvusių „SpaceX“ inžinierių kuriamas reaktorius pasitarnautų kolonijai Marse, bet buvo nuspręsta, kad jis tikriausiai yra reikalingesnis Žemėje.

„Radiant“  pritraukė 1,2 milijonų dolerių finansavimą. To pakaks prototipui sukurti. Tai bus ypatingai mažas reaktorius, kuris pasitarnaus įvairių nelaimių atveju arba tieks energiją nuošalioms bendruomenėms tolimuose pasaulio kampeliuose. Svarbiausia - šiam reaktoriui nereikės dažnos priežiūros.

„Radiant“ teigia, kad jų kuriamas branduolis kuras yra gerokai stabilesnis nei tas, kurį naudoja didžiosios branduolinės jėgainės. Be to, „Radiant“  reaktorius yra aušinamas ne vandeniu, o heliu - tai ne tik pagerina reaktoriaus saugumą, bet ir sumažina vidinių komponentų korozijos riziką.

Savaime aišku, karinės pajėgos irgi susidomėtų tokiu į jūrinį konteinerį telpančiu reaktoriu. Jis galėtų būti gabenamas į tolimas bazes, kur pakeistų didžiuosius dyzelinius generatorius. Tai ne tik sumažintų dyzelino sunkvežimių būtinybę, bet dar ir padėtų susikurti švaresnės energijos.

 

Branduoliniai reaktoriai yra visiškai švarūs aplinkosaugos požiūriu. Jie neturi emisijų, neskaitant vandens garų (kurių „Radiant“ reaktoriuje irgi nebūtų), jų sukuriamų atliekų kiekis yra žymiai mažesnis nei iškastinį kurą deginančių jėgainių, o ir saugumo statistika yra labai gera. Nors mokslo nekenčiantys žmonės vis dar priešinasi branduolinei energetikai, ji greičiausiai yra geriausias pasirinkimas siekiant iš tikrųjų sumažinti aplinką žalojančias emisijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(1)
(64)

Komentarai (7)