Antrojo pasaulinio karo mūšis, beveik virtęs antruoju Stalingradu – vyko tokios žiaurios skerdynės, kad abi pusės neteko 2 milijonų karių (Foto, Video)  ()

Rževo mūšis, pavadintas pagal nedidelį miestą šiaurės vakarų Rusijoje, buvo toks žiaurus, kad buvo pramintas „Antrojo pasaulinio karo Verdenu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai Sovietų Sąjungos-Vokietijos karo metu, 1941 m. gruodžio mėn. Raudonoji armija pradėjo kontrataką netoli Maskvos, Vermachtas buvo nustumtas maždaug 300 km nuo sostinės. „Pirmą kartą šiame kare daviau įsakymą atitraukti didelę fronto dalį“, - turėjo pripažinti Adolfas Hitleris. Tačiau sovietų vadų viltys per trumpą laiką nukreipti Vokietijos armijos grupių centrą pasirodė per anksti.

Nepaisant milžiniško sovietų karių spaudimo, vokiečiai sugebėjo įsitvirtinti placdarme tarp Rževo ir Viazmos miestų, esančių vos už 200 km nuo Maskvos. Keletą metų tai buvo sovietų vadų galvos skausmas, nes iš čia Vermachtas bet kuriuo metu galėjo pradėti naują puolimą prieš sostinę.

Čia nuo 1941 m. spalio iki 1943 m. kovo įvyko vienas kruviniausių mūšių per visą Antrąjį pasaulinį karą – Rževo mūšis. Reikėtų pažymėti, kad SSRS termino nevartojo – kiekvieną Raudonosios armijos puolimą sunaikinti pavojingą placdarmą ji laikė atskira operacija. 

Vokiečiai Rževo-Viazmos katilą pavertė tikra tvirtove. Vien priešais Rževą jie pastatė 559 žemės ir medienos sandėlius ir iškasė duobes bei 7 kilometrus prieštankinių griovių. Teritorijoje buvo sutelkta iki pusės armijos grupių centro pajėgų. Vokietijos propaganda ją paskelbė „fiurerio nenugalima linija“, teigdama, kad „Rževo praradimas prilygs pusės Berlyno praradimui“.

 

Pasak istoriko Aleksejaus Isajevo, Rževas tapo „Antrojo pasaulinio karo Verdenu“. Tai nebuvo vieta žaibiškam žygiui – užsitęsę ir poziciniai mūšiai „mėsmalėje“ sutrynė šimtus tūkstančių gyvybių.

1942 m. žiemą patyrusi nesėkmę, Raudonoji armija vasarą pradėjo naują puolimą. Tačiau dėl to, kad sovietų vadai nepakankamai įvertino priešo pajėgumus, jie padarė klaidų, kurios lėmė nesėkmingą puolimą.

Pusės milijono karių grupuotės puolimas Pirmojoje Rževo-Sychovkos puolimo operacijoje nesugebėjo pralaužti daugybės priešo gynybos linijų. „Tūkstančiai sprogmenų atplaišų, kaip nuodingi skorpionai, įsiskverbia į žmones, sudraskydami kūnus ir žemę... „Pirmyn! Pirmyn! " šaukia karininkai, prieš nukrisdami negyvi tarp savo karių“, - prisiminė 215-osios šaulių divizijos pėstininkų būrio vadas Borisas Gorbačiovskis.

 

Patyrusios didelių nuostolių, sovietų pajėgos vasaros ir rudens mūšiuose sugebėjo į priešo valdomą teritoriją įžengti vos keliais dešimtimis kilometrų. Atėjo stiprus lietus, kuris labai apsunkino oro operacijas ir bendrą Raudonosios armijos puolimą.

Tačiau 1942 m. vasarą ir rudenį vokiečiai taip pat sumokėjo didelę kainą Rževo „mėsmalėje“. Per kelias savaites trukusias kovas didžiausias Vermachto padalinys „Grossdeutschland“ („Didžioji Vokietija“, kuriame buvo iki 18 000 vyrų), neteko apie 10 000 karių (dalis žuvo, kiti buvo sužeisti).

Daugelyje generolo pulkininko Waltherio Modelio 9-osios armijos pulkų, kurie gynė Rževo-Viazmos katilą, žuvo visi veteranai, dalyvavę Lenkijos ir Prancūzijos kampanijose bei 1941 m. puolime į SSRS. Juos pakeitė naujokai iš Vakarų Europos, neturėję mūšio patirties.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(89)
(12)
(77)

Komentarai ()