„F-35“ pasirengęs imtis naujos misijos: Pentagonas naikintuvus aprūpina termobranduolinėmis bombomis (Video)  ()

„F-35A Joint Strike Fighter“ yra beveik pasirengęs imtis naujos misijos – branduolinio bombonešio pareigų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV oro pajėgos baigė skrydžio bandymus, siekdamos užtikrinti, kad „F-35A“ galėtų saugiai ir patikimai numesti termobranduolinę bombą „B61-12“.

Įgulos lėktuvo ir branduolinės bombos derinys užtikrins, kad JAV vyriausybei būtų suteiktos galimybės ištikus krizei, įskaitant tokią, kai branduolinė bomba gali būti tiesiogine prasme atšaukta paskutinę sekundę.

Branduoliniai ginklai skirstomi į dvi kategorijas: strateginius ir taktinius. Du pagrindiniai skirtumai tarp dviejų tipų yra sprogstamoji galia ir diapazonas. Taktiniai branduoliniai ginklai paprastai svyruoja nuo maždaug 0,3 kilotonų iki maždaug 50 kilotonų.

Strateginiai branduoliniai ginklai yra visiškai kitos klasės. Strateginių branduolinių ginklų galia gali svyruoti nuo 100 kilotonų iki megatonų, o didžiausio JAV kariuomenės ginklo našumas yra 1,3 megatonos (atitinka 1 200 000 tonų trotilo).

Taktiniai branduoliniai ginklai paprastai yra trumpesnio nuotolio ginklai. Jų nuotolis siekia 500 mylių (apie 805 km) ar mažiau, o strateginiai branduoliniai ginklai yra skirti skrieti per ištisus vandenynus ir smogti taikiniams kitoje planetos pusėje.

Šiandien taktiniai branduoliniai ginklai pristatomi orlaiviais ir iš povandeninių laivų paleidžiamomis raketomis. Daugiausiai JAV taktinių branduolinių ginklų yra „B61“ serijos bombos, serijos, kuri buvo nuolat naudojama nuo septintojo dešimtmečio. 2010-aisiais JAV kariuomenė sukūrė naują „B61-12“ bombą. „B61-12“ yra ne tik tikslesnė, bet ir skirta prasiskverbti per žemę ir betoną, kad galėtų smogti požeminiams objektams – pagalvokite apie Šiaurės Korėjos požeminius vadovybės bunkerius, Irano branduolinius objektus ar panašius taikinius.

„B61-12“, perkurta iš senesnių „B61“ serijos bombų, turi „kintamosios išeigos“ mechanizmą, leidžiantį operatoriui nurodyti ginklo našumą arba sprogstamąją galią nuo 0,3 iki 1,5 ar 10, 50 kilotonų.

 

Vienas iš svarbiausių branduolinių ginklų principų yra išlaikyti teigiamą jų kontrolę visą laiką, kiek įmanoma, iki pat sprogimo momento. Tai ne tik saugos funkcija, ji suteikia sprendimus priimantiems asmenims didesnį lankstumą neįtikėtinai įtemptomis aplinkybėmis.

Įgulos lėktuvas yra ideali platforma maksimaliam valdymui. Naudodamas įgulos pristatymo sistemą, Jungtinių Valstijų prezidentas galėtų įsakyti „F-35A“, ginkluotu „B61-12“, smogti į taikinį, o pasikeitus aplinkybėms persigalvoti. Jei priešas staiga siūlo taiką, smūgis gali būti nutrauktas. Šis „atšaukimas“ strateginiu lygmeniu atkartojamas su bombonešiais, tokiais kaip „B-2 Spirit“, o „F-35A/B61-12“ kombinacija karo planuotojams suteikia tokias pačias galimybes taktiniame branduoliniame lygmenyje. Slaptas „F-35A“ suteikia jam didesnę galimybę, skirtingai nei seniems orlaiviams, tokiems kaip „F-15E Strike Eagle“, sėkmingai prasiskverbti į priešo gynybą ir pasiekti tikslą.

 

Ant kokių taikinių „F-35A“ galėtų numesti branduolinę bombą? Vienas iš taikinių galėtų būti Rusijos raketų vadavietės vieta. Smūgis ją nuginkluotų ir būtų nutraukta komandų grandinė tarp Maskvos ir jos pačios taktinių branduolinių pajėgų. Tikrosios raketos galėtų būti dar vienas taikinys. Jei taktiniai branduoliniai ginklai jau naudojami, „F-35A“ gali sumažinti našumą iki 1,5 kilotonos ir smogti į įprastinius taikinius, tokius kaip štabo padaliniai, tiekimo sandėliai ir įprastinių pajėgų skirstymo punktai.

„F-35A/B61-12“ kombinacija bus taktinė branduolinė sistema, pirmiausia naudojama prieš karinius taikinius. Vis dėlto „branduolinis ginklas yra branduolinis ginklas“, o taktinių branduolinių ginklų naudojimas bet kokį konfliktą perkeltų į naują bauginančią fazę. Taktinių branduolinių ginklų panaudojimas gali pradėti eskalacijos grandinę, kuri išauga ir apima strateginių branduolinių ginklų panaudojimą – taikiklyje atsiduria civiliai ir pati žmonių civilizacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(3)
(37)

Komentarai ()