Pratybų „Zapad 2021“ metu rusai pristatė naują karinę techniką: sukurta remiantis visureigiu „Niva“ (Video)  ()

Per paskutines pratybas „Zapad 2021“ Rusijos kariuomenė viešai pademonstravo savo naują oro desanto dalinių techniką – visais ratų varomą lengvą visureigį „Sarmat-2“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, rusų oro desantininkai buvo atgabenti sraigtasparniais „Mi-8“, ir jų užduotis buvo išsilaipinus užimti bei apsaugoti vietovę iki pagrindinių pajėgų atvykimo.

„Savo mobilumo padidinimui rusų kariai naudojo sraigtasparnių viduje gabenamus visureigiais „Sarmat-2“. Mobilios antžeminės grupės išsilaipinimą ugnimi rėmė sraigtasparniai „Mi-24“ ir „Mi-28N“. Ši mašina yra ginkluota 12,7 mm kulkosvaidžiu „Kord“ arba 30 mm automatiniu granatsvaidžių AGS-17. Vienos „Sarmat-2“ įgulą sudaro 3 kariai“, – pasakoja ginkluotės entuziastas.

Pasak D.Antanaičio, „Sarmat-2“ yra sukurtas pasinaudojant nuo 1977 metų gaminamos VAZ-2121 „Niva“ platforma. Perdarytos „Nivos“ svoris kartu su 600 kg kroviniu siekia 2 000 kg. „Sarmat-2“ variklis liko toks pats, kaip civilinėje „Nivoje“- 1,7 litro benzininis variklis, išvystantys 80 km/h greitį. Pavarų dėžė taip pat liko „civilinė“ – penkių bėgių mechaninė.

„Anot rusų žiniasklaidos, „Sarmat-2“ gali veikti vietovėse, esančiose iki 3 500 metrų aukščio ir įveikti 4 500 metrų aukščio perėjas. Tokiuose aukščiuose deguonies kiekis ore yra labai nedidelis, todėl vidaus degimo varikliai arba neveikia, arba veikia labai sunkiai, praradę didelį dalį savo galios. Kaip rusų inžinieriai išsprendė papildomą deguonies padavimą savo ir taip silpniems varikliams, nėra žinoma“, – dėsto karininkas.

 

Jo teigimu, karių ir technikos desantavimas parašiutais, nors ir atrodo įspūdingai, tačiau šiuolaikinėje mūšio erdvėje turi labai ribotą panaudojimą. „Lėktuvai, kurie gabena oro desantą, yra labai lengvai pažeidžiami net nešiojamomis priešlėktuvinėmis raketinėmis sistemomis arba oro gynybos artilerija – o praradus bent vieną lėktuvą, sunaikinamas ir didelis kiekis karių bei kovinės technikos“, – atkreipia dėmesį D.Antanaitis.

 

Karininkas pasakoja, kad įprastai kariuomenės vietoje desantavimo naudoja kitą taktiką – lengvų, mobilių grupių atgabenimą sraigtasparniais, kurie užima oro uostą arba tinkamą lėktuvams nusileisti erdvę ir gina tai pagrindinių pajėgų atvykimo lėktuvais.

„Panašią taktiką sovietų kariuomenė panaudojo vykdant invaziją į Čekoslovakiją bei Afganistaną“, – primena karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(7)
(-1)

Komentarai ()