Naudojate telefonų dėklus? „Telia“ patarimai, ką vertėtų rinktis  ()

Kiekvienais metais visame pasaulyje nuperkami šimtai milijonų naujų telefonų dėklų, tačiau šie naudingi aksesuarai dažnu atveju yra gaminami iš pigių, neperdirbamų medžiagų. Ir nors alternatyvų yra, bent Lietuvoje jos užima tik nedidelę nišą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimų bendrovės NPD duomenimis, telefono dėklą naudoja beveik devyni iš dešimties (87 proc.) „iPhone“ savininkų ir du trečdaliai (66 proc.) „Android“ įrenginius turinčių žmonių. Vieni juos perka dėl patogumo, kitiems rūpi papildoma apsauga, treti tiesiog nori būti madingi, išreikšti save.

„Dėklas gali apsaugoti telefoną nuo dūžių ar įbrėžimų, taigi su juo ir patį įrenginį naudojame ilgiau. Nusprendus atsinaujinti, dėklo saugotas įrenginys būna išlaikęs geresnę prekinę išvaizdą, tad jį galima pernaudoti, pavyzdžiui, atiduodant vaikui ar net parduoti. Įvertinus visa tai, telefono dėklas svarbus yra naudingas priedas. Klausimas tik, ar jis pats yra draugiškas aplinkai“, – sako „Telia“ tvarumo vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Seni dėklai dūlo sąvartynuose

 

Pasak jos, problema ta, kad daugeliu atvejų telefono dėklus perdirbti sudėtinga ar net neįmanoma, nes jų gamyboje naudojamos skirtingos medžiagos – plastikas, oda, guma ir kitos. Taigi nusidėvėję, nebereikalingi dėklai įprastai išmetami kartu su buitinėmis šiukšlėmis.

Per kelerių metų telefono naudojimo ciklą žmonės dėklą pakeičia vieną-du kartus, naujo dėklo reikia ir atsinaujinus telefoną. Viso pasaulio mastu tai reiškia šimtus milijonų išmetamų dėklų kasmet. Patekę į sąvartynus jie nesuyra šimtus metų, taip teršdami aplinką.

Visgi yra ir tvaresnių alternatyvų. Pavyzdžiui, tokie gamintojai, kaip „Lifeproof“ ar „Tech21“ siūlo ne tik perdirbimui tinkamus dėklus, bet ir tokius, kurie jau yra pagaminti iš perdirbtų medžiagų.

Ant telefono – saugo, komposte – suyra

 

Norite būti dar arčiau gamtos? Tuomet jūsų dėmesio turėtų sulaukti kompostuojami dėklai. Įprastai naudojant tokie dėklai tarnauja ne vienerius metus, o patekę į kompostą irti pradeda jau po kelių savaičių.

Kompostuojamus dėklus siūlo bent keli gamintojai, jų galima rasti ir Lietuvoje. „Pela“ telefonų dėklai gaminami iš 100 % kompostuojamo, skaidulinės kilmės biopolimero ir augalinio pluošto – linų drožlių. Beje, šiuos dėklus galima kompostuoti ir namų komposto sąlygomis.

„Aplinkai draugiškais „Pela“ telefonų dėklais „Apple“ ir „Samsung“ telefonams Lietuvoje prekiaujame jau kurį laiką. Nors kol kas jie užima tik nedidelę nišą, tikime, kad žmonėms tokia alternatyva yra svarbi ir reikalinga“, – teigia I. Bimbirytė-Yun.

Siekiant paskatinti žmonių susidomėjimą tvariais telefonų dėklais, šiuo metu juos galima įsigyti su nuolaida, be to, jų pirkėjai į „Telia“ salonus gali atnešti savo seną, nebereikalingą dėklą, o operatorius kartu su „Pela“ nemokamai pasirūpins jo saugiu utilizavimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()