Rusija pasiruošusi paleisti savo naujausią oro gynybos sistemą „S-500“ – ar tai bus totalus JAV pasididžiavimo „F-35 Lightning II“ žudikas? (Foto, Video)  (6)

JAV penktos kartos daugiafunkcis naikintuvas „F-35 Lightning II“ yra vienas iš pažangiausių kada nors žmonių sukurtų skraidančių aparatų. Elegantiškas, nematomas, bet labai brangus, jis turėtų dominuoti danguje daugelį metų. Tačiau ar jis turės priešnuodį prieš naujausią Rusijos žemė-oras raketinės gynybos sistemą „S-500“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra Rusijos gynybos sistema „S-500“?

„S-500“ raketinė gynybos sistema, dar žinoma kaip 55R6M („Triumfator-M“) arba „Promotey", yra Rusijos sukurta žemė-oras (SAM) ir antibalistinių raketų sistema, skirta pakeisti šiuo metu naudojamą senesnę priešraketinės gynybos sistemą „A-135“. Numatyta naudoti kaip „S-400“ priedą ir galiausiai jį pakeisti, „S-500“ buvo kuriamas nuo 2009 m., o iš pradžių buvo planuotas pradėti gaminti 2014 m., tačiau jo gamyba vėlavo daug metų.

Remiantis kai kuriais pranešimais, „S-500“ yra viena pajėgiausių kada nors sukurtų priešraketinės gynybos sistemų ir netgi gali turėti kosminės erdvės gynybos pajėgumų. Šis pažangiausias karinės įrangos elementas gali perimti daugybę oro grėsmių, pradedant nuo nepilotuojamų orlaivių (UAV) iki hipergarsinių ir balistinių raketų iki maždaug 600 km nuotolio, o analitikai tvirtina, kad taikiniu gal būti netgi tiksliniai palydovai žemojoje orbitoje (LEO).

 

„S-500“ priešlėktuvinių raketų sistema pasaulyje neturi analogų ir yra skirta nugalėti visą spektrą esamų ir perspektyvių potencialaus priešo aviacijos atakos ginklų visame aukštyje ir greičių diapazone“, – teigia Rusijos gynybos ministerijos atstovai.

Jis skiriasi nuo „S-400“ fizine išvaizda – „S-500“ turi daug didesnių raketų paleidimo vamzdžių porą, palyginti su „S-400“. Tačiau, kaip ir „S-400“, jis taip pat bus montuojamas sunkvežimiuose. Dėl to „S-500“ bus labai mobilus, todėl sistemą bus galima palyginti lengvai įdiegti ir perkelti į reikiamą vietą.

Viena „S-500“ platforma, tariamai, gali sekti iki 10 hipergarsinių taikinių, taip pat aptikti priešiškus taikinius net žemesniuose kosminės erdvės sluoksniuose iki 2 000 km aukščio. Be to, šiuos taikinius galima sekti skrendančius didesniu nei 23 170 km/h greičiu.

Taip yra dėl „S-500“ skirtingų radarų sistemų, skirtų skirtingiems taikiniams, nesvarbu, ar tai būtų lėktuvai, sraigtasparniai, dronai ar raketos. Informacijos šiuo klausimu yra nedaug, tačiau dauguma ekspertų mano, kad jame greičiausiai naudojamas 1N6A(M) mūšio valdymo radaras, modifikuotas 96L6-TsP taikinio nustatymo radaras, taip pat nauji 76T6 daugiafunkciai ir 77T6 ABM ugnies kontrolės radarai.

 

Rusija planuoja sistemą pradėti pilnai eksportuoti per ateinančius kelerius metus, o serijiniai pristatymai planuojami jau 2025 m. Jau kelerius metus Tverės Aviacijos ir kosmoso pajėgų karo akademijoje rengiami naujosios sistemos valdymo specialistai.

Priešlėktuvinių raketų sistemos „S-500“ pristatymas užsienio rinkai numatomas per artimiausius kelerius metus. Pasak valstybinės ginklų eksportuotojos „Rosoboron“ generalinio direktoriaus Aleksandro Mikhejevo, kalbėjusio per 2021-ųjų Dubajaus aviacijos šou uždarymą, leidimai eksportuoti sistemą šiuo metu nėra išduoti.

Šiuo metu pagrindinis Rusijos eksportas, kalbant apie oro gynybos įrangą, yra „Pantsir-S1“ ir „S-400 Triumf".

Pirmosios veikiančios priešraketinės gynybos sistemos „S-500“ pradėjo tarnybą 2021 m. spalio mėn.

„S-400“ prieš „S-500“

2007 m. pradėta eksploatuoti „S-400“ yra plačiai laikoma viena iš pajėgiausių, visapusiškų strateginių SAM sistemų pasaulyje. Sukurta užtikrinti oro apsaugą nuo oro grėsmių, pvz., sparnuotųjų raketų, taktinių ir operatyvinių balistinių raketų, taip pat vidutinio nuotolio raketų radijo trukdžių aplinkoje, taip pat gali būti naudojama prieš antžeminius įrenginius.

 

Tačiau „S-500“ gali padaryti viską, ką gali „S-400“, ir dar daugiau. Naujosios sistemos bandymai iš tiesų yra labai įspūdingi.

2020 m. „S-500“ buvo pademonstruotas tarptautinėje ginklų parodoje „Army-2020“ vykusio netoli Maskvos. Bandymų metu priešlėktuvinių raketų sistema „S-500“ smogė į taikinį 481 km atstumu, o tai buvo 80 km toliau nei bet kuri esama priešlėktuvinių raketų sistema geba padaryti.

„S-500“ taip pat yra daug greitesnis nei jo pirmtakas „S-400“. Remiantis kai kuriomis ataskaitomis, jo vidutinis atsako laikas yra nuo trijų iki keturių sekundžių – maždaug šešiomis sekundėmis greičiau nei „S-400“.

Tęsinys kitame puspalyje:

Pasidalinkite su draugais
(34)
(12)
(22)

Komentarai (6)