Kinijoje statomas naujas hipergarsinių ginklų bandymų tunelis galės imituoti skrydžius 30 machų greičiu: Vakarus „aplenks 20–30 metų“  ()

Kinijos fizikas atskleidė, kad Pekine „netrukus“ bus pristatytas naujas vėjo tunelis, kuris, remiantis „South China Morning Post“, Kinijai leis dešimtmečiais pralenkti likusį pasaulį, kai kalbama apie hipergarsinių ginklų technologijų bandymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę internetinėje paskaitoje Kinijos mokslų akademijos profesorius Han Guilai atskleidė naują informaciją apie JF-22 vėjo tunelį Pekine, kuris, kaip pranešama, galės imituoti skrydžius 30 machų greičiu.

Tačiau teiginys buvo užginčytas, o vienas ekspertas teigė, kad ataskaitose „nekreipiamas dėmesys į kitus pasaulyje esančius tokio tipo įrenginius“.

Skrydis 30 machų greičiu yra tarsi „plaukimas purve“

Vėjo tunelio JF-22 paleidimo data šiuo metu yra įslaptinta. Vis dėlto per savo paskaitą profesorius Guilai teigė, kad jis galės imituoti skrydį 30 machų greičiu arba 30 kartų didesniu už garso greitį ir maždaug 10 km/s greičiu.

Per paskaitą Guilai sakė, kad padidinus šio naujo vėjo tunelio pajėgumus, papildžius esamus Kinijos tyrimų pajėgumus, šalis Vakarus „aplenks 20–30 metų“. Kitas galingiausias Kinijos vėjo tunelis yra JF-12, kuris veikia penktadaliu JF-22 galios.

Guilai apžvelgė būsimo JF-22 vėjo tunelio sąlygas.

„Šis oras nebėra tas oras, kuriuo mes kvėpuojame“, – sakė jis. „Skraidanti transporto priemonė, kurią tiriame, tarsi plaukia purve.“

Fizikas paaiškino, kad orlaivio paviršius JF-22 viduje, esant 30 machų greičiui, gali pasiekti iki 10 000 laipsnių Celsijaus temperatūrą, kas yra pakankamai karšta, kad suskaidytų oro molekules į atomus ir netgi suteiktų kai kurioms iš jų elektros krūvį. Pasak Guilai, vėjo tunelio galia sieks 15 gigavatų, o tai yra maždaug trys ketvirtadaliai Kinijos milžiniškos Trijų tarpeklių užtvankos pajėgumų.

„South China Morning Post“ teigimu, Kinija pastaraisiais metais sėkmingai atliko hipergarsinių skrydžių bandymus, nes naudoja cheminius sprogimus, kad sukurtų greitą oro srautą, priešingai nei kitos šalys, kurios naudoja mechaninius kompresorius. Tai leidžia eksperimentams vėjo tuneliuose tęstis ilgiau.

 

„Mūsų eksperimento laikas yra daug ilgesnis nei jų, todėl orlaivio modelis gali būti didesnis nei jų, o eksperimentai gali būti pažangesni nei jų“, – sakė Guilai. „Tai lemia mūsų kaip lyderių pozicijas pasaulyje.“

Aerodinamikos ekspertas paneigia „melagingą teiginį“

Vienas JAV mokslininkas griežtai paneigė teiginį, kad JF-22 tunelis Kinijai leis dešimtmečiais aplenkti JAV. Teksaso universiteto San Antonijuje (UTSA) aerodinamikos docentas daktaras Chrisas Combsas tviteryje teigė, kad „South China Morning Post“ ataskaitoje „neatsižvelgiama į daugybę įrenginių visame pasaulyje“. Jis taip pat pabrėžė faktą, kad jam nepavyko rasti numatomos tunelio užbaigimo datos, tačiau „net jei jis būtų baigtas rytoj, teiginys būtų klaidingas“.

 

Hipergarsiniai vėjo tuneliai JAV apima NASA Neilo A. Armstrongo bandymų komplekso Sandusky mieste, Ohajuje Hipergarsinio tunelio įrenginį (HTF). Tas tunelis (pavaizduotas titulinėje nuotraukoje) leidžia atlikti bandymus iki 7 machų greičiu. Didžiausias JAV hipergarsinių skrydžių bandymų įrenginys yra NASA aukštos temperatūros tunelis (HTT), o CUBRC LENS-II įrenginys gali išbandyti iki 9 metrų ilgio transporto priemones.

Combsas taip pat teigė, kad 30 machų greitį galėtume išvysti tik raketos grįžimo metu į Žemę (iš Mėnulio, Marso ir kt.), tad, kol raketos paleidžiamos ne iš Mėnulio, negalime kalbėti apie karinių technologijų proveržį.

Hipergarsiniai orlaiviai, tokie kaip JAV startuolio „Hermeus“ kuriami lėktuvai, žada drastiškai sutrumpinti kelionės laiką. „Hermeus“ pareiškė, kad jis galėtų sudaryti sąlygas skrydžiams tarp Niujorko ir Londono vos per 90 minučių.

 

Ši technologija taip pat turi didelį potencialą sustiprinti ginklų pajėgumus. JAV oro pajėgų atliktas hipergarsinio ginklo bandymas baigėsi nesėkmingai. Priešingai, Kinija spalį išsiuntė į orbitą hipergarsinę raketą, naudodama technologijas, kurios, kaip pranešama, suglumino JAV pareigūnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()