Kodėl nuskendo JAV povandeninis laivas „USS Thresher“? Nelaimėlis buvo pasmerktas nuo pat pradžių (Video)  ()

Beveik prieš šešis dešimtmečius, 1963 m., JAV karinis jūrų laivynas patyrė vieną baisiausių pokario eros avarijų. Branduoliniu varikliu varomas greitos atakos povandeninis laivas „USS Thresher“ kartu su jame buvusiais 129 žmonėmis nuskendo Atlanto vandenyne.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-29 Kodėl nuskendo JAV povandeninis laivas „USS Thresher“? Nelaimėlis buvo pasmerktas nuo pat pradžių (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors karinio jūrų laivyno pareigūnams buvo pateikti kaltinimai avarijos slėpimu, neseniai paskelbti slapti dokumentai išsklaidė šiuos teiginius ir sustiprino populiarų karinio jūrų laivyno ekspertų įsitikinimą, kad laivo avariją lėmė daugybė veiksnių, pradedant netinkamu mokymu ir baigiant prastai suprojektuota įranga.

Du dešimtmečiai po Antrojo pasaulinio karo buvo didelių karinio jūrų laivyno povandeninių laivų perversmų metas. Beviltiškai siekdama į vandenį įleisti povandeninius laivus, kad galėtų mesti iššūkį Sovietų Sąjungai, tarnyba taip pat nepaprastai greitai pradėjo diegti naujas technologijas.

Branduolinė energija, kuri leido povandeniniams laivams praleisti daug daugiau laiko po vandeniu ir dirbti iki tol neregėtu greičiu, buvo pagrindinė technologija. Tai paskatino pereiti nuo tradicinės povandeninio laivo korpuso formos, kuri buvo optimizuota plaukioti paviršiumi, link formos, kuri labiau tinka efektyviai judėti po vandeniu. Ši forma, žinoma kaip „ašaros“ korpusas. Jis pasižymėjo ilgu lemputės formos išlinkimu ir smailėjančiu laivagaliu, kuris baigėsi varikliu (tuo metu sraigtu).

Kai 1961 m. karinis jūrų laivynas pradėjo eksploatuoti „USS Thresher“, jis atrodė kitaip nei prieš 16 metų Antrąjį pasaulinį karą laimėję povandeniniai laivai. Pavyzdžiui, „USS Thresher“ ir jo broliai laivai naudojo naują didelio stiprumo plieną, vadinamą HY-80, prie lanko montuojamus sonarus ir „Westinghouse S5W“ branduolinius reaktorius, kurie galėjo varyti juos iki 55 km/h greičiu po vandeniu – tai beveik 50 procentų geresnis rezultatas, palyginti su ankstesniais povandeniniais laivais. „USS Thresher“ buvo aprūpintas keturiais torpedų vamzdžiais ir pirmuoju pasaulyje ugnies valdymo kompiuteriu.

Tai reiškė, kad „USS Thresher“ ir jo broliai laivai buvo greitesni bei labiau ginkluoti nei bet kada anksčiau. Vis dėlto, karinio jūrų laivyno saugos standartai nespėjo žengti kartu su technologijomis – o tai sudarė sąlygas artėjančiai tragedijai.

1963 m. balandžio 9 d. „USS Thresher“ atliko nardymo bandymus 355 km į rytus nuo Menkių kyšulio, Masačusetso valstijoje. Tai buvo bandymų serija, skirta nustatyti maksimalų saugų gylį. Tuo tarpu povandeninis gelbėjimo laivas „USS Skylark“ laukė aukščiau ir stebėjo bandymą, pasiruošęs įsikišti nelaimės atveju. Įvykio metu „USS Thresher“ buvo 396 metrų gylyje – tuo metu labai giliai, kaip atakos povandeniniam laivui. Nors „USS Thresher“ greičiausiai neveiktų tokiame gylyje kovos sąlygomis, buvo naudinga žinoti, kokį slėgį jo konstrukcija ir naujasis HY-80 plienas galėtų atlaikyti avarijos atveju.

 

9:13 val., maždaug 15 minučių po to, kai „USS Thresher“ pasiekė 396 metrų gylį, povandeninis laivas radijo ryšiu laivui „USS Skylark“ pranešė: „Laivas patiria nedidelių sunkumų. Turi teigiamą pasvirimo kampą. Bandau išleisti (balastinius tankus). Jus informuosiu.“

„Teigiamas pasvirimo kampas“ reiškė, kad laivapriekis buvo kiek aukščiau nei visas laivas ir pastarasis buvo tinkamoje padėtyje, kad galėtų pradėti kilti. Iš balastinių tankų buvo išleidžiamas jūros vanduo, dėl kurio laivas tapo plūdresnis ir ėmė kilti. Pranešime nebuvo nieko, kas paaiškintų, kokie buvo „nedideli sunkumai“, ar būtų užuomina, kas bus toliau.

Netrukus po to „USS Skylark“ gavo dar du iškraipytus pranešimus, po kurių pasigirdo garsas, panašus į tokį, „kai oras veržiasi į oro baką“. Tada ryšys nutrūko, buvo pradėta paieškos ir gelbėjimo operacija. Rugsėjo 6 d. karinio jūrų laivyno batiskafas „Trieste“ aptiko „USS Thresher“ korpusą 2,5 km gylyje, o dėl didelio slėgio jo korpusas buvo padalintas į šešias dalis. Tarp dingusių žmonių laive buvo 16 karininkų ir 96 įdarbinti jūreiviai, taip pat 17 civilių, kurie stebėjo nardymo bandymus.

 

Taigi, kodėl „USS Thresher“ nuskendo? Tikėtina, kad tai lėmė keletas sudėtingų veiksnių, teigia ekspertai. Laive, kuriuo buvo gabenamas vanduo, įskaitant jūros vandenį, buvo apie 3000 siūlių, lituotų sidabru. 1960 m., kaip rašo „New York Times“, povandeninio laivo „USS Barbel“ litavimas sidabru nepavyko ir laivas beveik nuskendo. Bandymai parodė, kad iki 14 procentų „USS Thresher“ lituotų siūlių gali būti netinkamos ir gali iširti. Tyrėjai taip pat manė, kad vandens nuotėkis, atsiradęs dėl prasto litavimo, galėjo sutrumpinti vieną iš pagrindinių elektros magistralės plokščių – dėl šio trūkumo būtų dingusi galia ir būtų pakenkta įgulos pastangoms išgelbėti laivą.

 

Kitas tikėtinas trūkumas, lėmęs laivo avariją – per didelė drėgmė oro sistemoje. 2003 m. liudijime Kongresui karinis jūrų laivynas teigė manantis, kad dėl drėgmės balastiniuose vožtuvuose susidarė ledas, neleidžiantis jiems pakankamai greitai išleisti vandens, kad būtų išvengta potvynių. Dėl to į povandeninį laivą būtų patekę daugiau vandens nei ištekėję, stumiant jį tolyn ir toliau žemyn iki slėgio, kuris sunaikintų korpusą.

1963 m. praradus „USS Thresher“, o 1968 m. praradus „USS Scorpion“, buvo imtasi didesnių povandeninių laivų saugos priemonių visame laivyne. Nuo tada du povandeniniai laivai – „USS San Francisco“ ir „USS Connecticut“ – susidūrė su povandeniniais kalnais. Abu povandeniniai laivai patyrė didelę žalą, tačiau abu sugebėjo ne tik pakilti į paviršių, bet ir savo jėgomis grįžti į uostą. Šių avarijų metu netekta 250 jūreivių ir civilių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()