Nustebsite sužinoję, kokio ilgio yra traukinio avarinio stabdymo kelias: o lengvojo automobilio, ar sunkvežimio?  (1)

Traukiniai negali greitai sustoti ar nusukti į šoną. Vidutinis krovininis traukinys yra maždaug 2 kilometrų ilgio (90-120 geležinkelio vagonų). Kai toks traukinys juda 90 kilometrų per valandą greičiu, jo mašinistui nuspaudus avarinį stabdį, traukinys sustoja tik nuvažiavęs dar 1,5 ar daugiau kilometrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašiai yra ir su 8 vagonų keleiviniu traukiniu, judančiu 130 kilometrų per valandą greičiu: jis pilnai sustoja nuvažiavęs apie 1,5 kilometro. O kaip šie skaičiai atrodo kitų transporto priemonių kontekste?

Anot JAV Nacionalinės saugumo tarybos, kitos transporto priemonės pilnai sustoja nuvažiavusios štai tokius atstumus:

  • Lengvasis keleivinis automobilis, važiuodamas 90 kilometrų per valandą greičiu, idealiomis sąlygomis esant avariniam stabdymui sustoja nuvažiavęs 60 metrų. Ir tokį skaičių mes galime gauti tik su keliomis sąlygomis – padangos ir stabdžiai yra puikios būklės, o kelias yra sausas.
  • Komercinis autobusiukas ar autobusas važiuodamas tokiu pačiu greičiu pilnai sustos už 69 metrų.
  • Komercinis sunkvežimis ar sunkvežimis su priekaba važiuodamas tokiu pačiu greičiu pilnai sustos už 90 metrų (vienos amerikietiško futbolo aikštės ilgis).
  • Lengvojo geležinkelio traukiniai pilnai sustoti važiuojant minėtu greičiu reikės 180 metrų.
  • Palyginimui, vidutiniam krovininiam traukiniui važiuojant minėtu 90 kilometrų per valandą greičiu, pilnai sustoti reikia 18 amerikietiško futbolo aikščių ilgį atitinkančio atstumo.

 

Nors žiūrint į atvažiuojantį traukinį gali pasirodyti, kad jis yra toli ir juda lėtai, jokiais būdais neapsigaukite! Lygiai taip pat atrodo, kad ir lėktuvai danguje skrenda lėtai – tačiau iš tiesų tai tėra optinė iliuzija.

Nerizikuokite – neteisingai įvertinti traukinio greitį ir atstumą lengva, o ypač naktį. Jei pamatote traukinį – geriau tiesiog palaukite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai (1)