Kinija neigia „nuostabią“ savo branduolinio arsenalo plėtrą ir tai yra juokinga: JAV ataskaitos atskleidžia nerimą keliantį tikrąjį vaizdą  ()

Aukšto rango Kinijos pareigūnas paneigė anksčiau šį mėnesį pasirodžiusius pranešimus, kad Kinija vykdo, jo teigimu, „nuostabią“ šalies branduolinių ginklų arsenalo plėtrą. Tuo tarpu JAV gynybos departamentas teigia, kad Kinija iki 2030 metų iš esmės patrigubins savo branduolinių galvučių atsargas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Liaudies Respublikos Užsienio reikalų ministerijos Ginklų kontrolės departamento generalinis direktorius Fu Congas Kinijos valstybinei televizijai sakė, kad šalis vis dar yra įsipareigojusi laikytis „minimalaus branduolinių ginklų savo arsenale kiekio, kuris būtinas krašto apsaugai“, – teigiama „Associated Press“ pranešime.

Praėjusią vasarą Pentagono metinėje ataskaitoje apie Kiniją pažymėta, kad šalis siekia iš viso iki 2027 m. pagaminti 700 dislokuojamų termobranduolinių galvučių, o iki 2030 m. – 1 000 kovinių galvučių. Ataskaitoje teigiama, kad Kinijos kovinių galvučių gamybos tempas yra toks greitas, kad jos ankstesnis (2020 m.) įvertinimas paseno vos per vienerius metus.

Be naujų kovinių galvučių, ataskaitoje rašoma, kad Kinija kuria naujas tarpžemynines balistines raketas (ICBM), kurios yra tolimojo nuotolio raketos, galinčios pataikyti į JAV. Be to, kuriamas naujas strateginis tolimojo nuotolio bombonešis „H-20“, panašus į amerikiečių slaptąjį bombonešį „B-2A Spirit“, ir naujas balistinių raketų povandeninis laivas „Type-096“.

Šiuo metu Kinija turi apie 100 ICBM, įskaitant „DF-41“ ir šešis „Type-04“ Jin klasės balistinių raketų povandeninius laivus, kurių kiekvienas turi 12 „JL-2“ raketų. Šiuo metu Kinija turi vieno tipo strateginį bombonešį „H-6“, galintį nešti sparnuotąsias raketas su branduolinėmis galvutėmis. Visi trys kartu sudaro branduolinę oro, sausumos ir jūros branduolinių ginklų triadą. Pranešama, kad Kinija turi apie 350 branduolinių galvučių šioms tiekimo sistemoms apginkluoti.

 

Vienas konkretus didėjančio Kinijos branduolinio arsenalo matavimas yra 229 naujų ICBM paleidimo šachtų atskleidimas 2021 m. Ekspertai, tyrinėję šalies vakarinę dykumą, naudodamiesi komerciniais palydoviniais vaizdais, aptiko šias raketų paleidimo šachtas. Anksčiau buvo žinoma, kad Kinija turi tik 100 ICBM, tiek šachtose, tiek sumontuotas ant sunkiųjų sunkvežimių paleidimo įrenginių. Palyginimui, JAV yra 400 „Minuteman III“ raketų šachtose, išsibarsčiusiose Amerikos vakaruose. Manoma, kad 2021 m. kovo mėn. Rusijoje buvo 310 ICBM, padalintų tarp šachtų ir sunkvežimių paleidimo įrenginių.

 

Be to, Congo teiginys iš tikrųjų nesutampa su 229 naujų raketų šachtų tikrove ir jis net nenagrinėjo jų. Tačiau Congas vartoja žodžius „nuostabi plėtra“, tuo pat metu nurodydamas, kad Kinijos branduolinių ginklų arsenalas „nėra tokio paties lygio“ kaip JAV bendros 5550 branduolinių ginklų, įskaitant 1800 raketose, laivuose ir lėktuvuose dislokuotų branduolinių ginklų, atsargos. Galima nesunkiai ginčytis, kad jei Kinijos skaičius neviršija kelių tūkstančių kovinių galvučių, santykinai kalbant, tai nėra „nuostabu“.

 

Kodėl Kinija kuria daugiau branduolinių ginklų? Viena iš galimų priežasčių yra JAV nuolatinis antibalistinių raketų sistemų, tokių kaip „SM-3“, ir antžeminių perimančiųjų raketų, kūrimas. Abi yra skirtos sustabdyti raketų atakas iš tokių šalių kaip Iranas ir Šiaurės Korėja, tačiau Rusija ir Kinija nerimauja, kad bet kuri sistema gali būti padidinta siekiant sustabdyti didesnes atakas.

Pekinas taip pat gali manyti, kad besivystančiai didžiajai galiai, tokiai kaip Kinija, reikia labiau modernizuoti branduolinius ginklus, kad būtų galima susidoroti su įvairiomis nenumatytomis aplinkybėmis, ypač dėl to, kad ji vis labiau nesutaria su Jungtinėmis Valstijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()