Kaip Turkijoje pagamintas Ukrainos dronas tapo aukščiausios įtampos su Rusija tašku: ar „Bayraktar TB2“ dronai taps Ukrainos panacėja? (Foto, Video)  (70)

Ukrainos kariuomenės išplatintame drono akies vaizdo įraše ant žemės sklando mažas mėlynas kvadratas. Po kelių sekundžių iš tos vietos pakyla didelis dūmų stulpas. Tada du žmonės pabėga iš vietos, kur Ukraina teigia sunaikinusi haubicą „D-30“, kurią rytiniame Donbaso regione naudojo Rusijos remiami separatistai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau 2021 m. spalio 26 d. įvykęs smūgis iš bepiločio orlaivio „Bayraktar TB2“, kurį pagamino NATO narė Turkija, buvo daugiau nei dar vienas susirėmimas per beveik aštuonerius metus trukusių kovų Rytų Ukrainoje.

Rusijai tai buvo dar vienas signalas, kad Ukraina didina savo arsenalą, kad galbūt pakeistų karinę pusiausvyrą regione, ir kodėl Maskva reikalauja NATO nutraukti bet kokį bendradarbiavimą gynybos srityje su Ukraina ir kitomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis, tokiomis kaip Gruzija. JAV ir jų NATO sąjungininkės teigia, kad Rusija niekada negali diktuoti savo politikos.

Ryškūs nesutarimai dėl Ukrainos užgožia itin svarbias Rusijos ir NATO derybas.

Aklavietė buvo akivaizdi per šią savaitę Europoje vykusias itin svarbias diplomatines Vakarų ir Rusijos derybas, todėl Rusijos pareigūnai galėjo manyti, kad būsimas dialogas yra beprasmis. Rusija pagrasino, kad imsis „karinių techninių“ priemonių, jei jos prašymai bus atmesti.

Maskva neigė, kad prie Ukrainos sienos suburta daugiau nei 100 000 karių ir karinės įrangos yra pasiruošimas atakai prieš šalį, nors JAV žvalgyba perspėjo, kad jau šį mėnesį gali įvykti daugialypė invazija.

 

Rusija planuoja masinį karinį puolimą prieš Ukrainą, kuriame dalyvaus 175 000 karių, perspėja JAV žvalgyba.

„Rusija pastebi tendenciją, kai visos šios NATO šalys tiekia Ukrainai vis daugiau ginklų“, – sakė Rusijos karinis ekspertas ir Užsienio politikos tyrimų instituto bendradarbis Robas Lee.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą tvirtino, kad NATO gali greitai pastatyti Ukrainoje ilgo nuotolio raketų sistemą, nors nėra jokių požymių, kad karinis aljansas svarstė tokį žingsnį.

Nors JAV tiekiami ginklai, tokie kaip prieštankinės raketos „Javelin“, sulaukė daugiausiai Ukrainos dėmesio, Maskvoje nerimą kelia ne tokia pastebima Kijevo parama iš Turkijos. Bepiločių orlaivių „Bayraktar TB2“ įsigijimas ne tik įvyko be jokių akivaizdžių naudojimo sąlygų, bet ir Turkija su Ukraina susitarė pradėti bepiločių orlaivių gamybą Ukrainoje.

„Manau, kad tai sukuria visiškai kitokias sąlygas karo veiksmams“, – sakė Ukrainos karinis ekspertas Serhijus Zgurecas. „Tai emocinės ir tikros įtakos priešui elementas“.

Nors Ukraina savo pirmuosius bepiločius orlaivius „Bayraktar TB2“ įsigijo 2019 m., ji nesinaudojo jais Donbaso konflikte, kol priekinės linijos Hranitnės kaimas spalio 26 d. buvo smarkiai apšaudytas. Dronai buvo naudojami žvalgybiniams skrydžiams.

 

Spalio mėnesį separatistų artilerijos smūgiai sugriovė civilių namus ir sužeidė du Ukrainos karius, vienas iš jų žuvo. Savo pareiškime Ukrainos gynybos ministerija nurodė, kad pirmiausia pareikalavo nutraukti ugnį per Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos specialiąją stebėjimo misiją Ukrainoje, tačiau „Rusijos okupacinių pajėgų reakcija buvo neigiama“. Po to įvyko vieno drono smūgis.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau didins „Bayraktar“ kovinio panaudojimo taktiką ir metodus, kad atgrasytų Rusiją nuo agresijos ir apsaugotų Ukrainos interesus“, – sakoma pareiškime.

Ukrainos fronte tikras karas užgožia nerimą dėl galimos ateities su Rusija.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(36)
(1)
(35)

Komentarai (70)