Taivane iškils akmenį primenantis pastatas, kuris per metus pagamins 1 milijoną kilovatvalandžių energijos  (1)

Nyderlandų bendrovė MVRDV Taivane statys įdomų administracinį pastatą, kuris energijos iš tinklo neprašys. Tiesą sakant, jis turėtų pagaminti tiek elektros energijos, kad galės jos parduoti ir kitiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Sun Rock“ („Saulės Akmuo“) - tokį pavadinimą gavo šis projektas. Pasak MVRDV, visas pastatas bus padengtas saulės elementais, kurie pagamins daugiau energijos nei reikės šio pastato darbui „Sun Rock“ turėtų pradėti veikti jau 2024 metais, jo užsakytojas - Taivano energijos bendrovė „Taipower“.

Įdomu tai, kad „Sun Rock“ nebus tik biurų pastatas. Čia bus saugojami ir remontuojami su atsinaujinančia energetika susiję prietaisai. Be to, čia bus ir lankytojų centras - žmonės bus supažindinami su rytojaus energetika.

Beveik visas „Sun Rock“ bus padengtas saulės energijos moduliais - ši saulės jėgainė bus apie 4000 kvadratinių metrų ploto. Žinoma, pastatas turės ir langų, ir ventiliacijos sistemą. Tačiau pakreipti saulės elementai sugers tiek energijos, kad „Sun Rock“ turėtų pagaminti apie 1 milijoną kilovatvalandžių per metus. JAV įprastai skaičiuojama, kad įprasti amerikiečių šeimos namai per metus sunaudoja 11 000 kWh energijos.

Aišku, „Sun Rock“ idėja negali būti pritaikyta visur. Saulės energijos moduliai vis dar yra labai brangūs. Be to, ne visi pastatai gauna pakankamai daug saulės energijos, nes stovi pavėsyje. Tačiau „Sun Rock“ vis tiek gali tarnauti kaip neblogas energetinės architektūros pavyzdys - 12900 kvadratinių metrų pastatas, kuris gamins net milijoną kilovatvalandžių per metus.

 

Tiesą sakant, „Sun Rock“ su keliais pakeitimais galėtų gaminti net 1,7 milijonus kilovatvalandžių energijos per metus. Tai yra įmanoma, bet platesnei saulės energijos plėtrai vis tiek reikės kainų kritimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (1)