[Karšta tema] Kas yra SWIFT ir kodėl tai gali būti ginklas, kurio Rusija labiausiai bijo – kas nutiktų Rusiją pašalinus iš sistemos? (Foto, Video)  ()

Vakarų vyriausybėms grasinant Rusijai precendento neturinčiomis sankcijomis, kuriomis siekiama atgrasyti prezidentą Vladimirą Putiną nuo įsakymo įsiveržti į Ukrainą, yra viena priemonė, kuri, atrodo, kelia baimę Kremliui: šalies atskyrimas nuo pasaulinės bankų sistemos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-27 [Karšta tema] Kas yra SWIFT ir kodėl tai gali būti ginklas, kurio Rusija labiausiai bijo – kas nutiktų Rusiją pašalinus iš sistemos? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV įstatymų leidėjai pastarosiomis savaitėmis pasiūlė, kad Rusija galėtų būti pašalinta iš SWIFT – didelio saugumo tinklo, jungiančio tūkstančius finansinių institucijų visame pasaulyje.

„Jei Rusija bus atjungta nuo SWIFT, mes negausime užsienio valiutos, bet pirkėjai, visų pirma Europos šalys, negaus mūsų prekių – naftos, dujų, metalų ir kitų svarbių komponentų“, – antradienį pareiškė Rusijos aukštųjų parlamento rūmų vicepirmininkas Nikolajus Žuravlevas.

Kas yra SWIFT?

Pasaulio tarpbankinių finansinių telekomunikacijų draugija (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, SWIFT) yra Belgijos kooperatinė bendrovė, tarpininkaujanti ir vykdanti finansines operacijas tarp bankų visame pasaulyje.

Ji buvo įkurta 1973 m., siekiant pakeisti „Telex“ sistemą. Dabar SWIFT naudoja daugiau nei 11 000 finansinių institucijų saugioms žinutėms ir mokėjimo pavedimams siųsti. Nesant pasauliniu mastu priimtos alternatyvos, tai yra būtinas įrankis pasaulio finansams.

 

Ji taip pat parduoda programinę įrangą ir paslaugas finansų įstaigoms, daugiausia skirtą naudoti savo patentuotame „SWIFTNet“ tinkle, ir ISO 9362 verslo identifikavimo kodus (BIC), populiariai žinomus kaip „SWIFT kodai“.

Pašalinus Rusiją iš SWIFT, finansų institucijoms būtų beveik neįmanoma siųsti pinigų į šalį arba iš jos, o tai sukeltų staigų šoką Rusijos įmonėms ir jų užsienio klientams – ypač naftos ir dujų eksporto JAV doleriais pirkėjams.

Buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas 2014 metais apskaičiavo, kad pašalinus Rusiją iš SWIFT, jos ekonomika susitrauktų 5%.

SWIFT valdo valdyba, kurią sudaro 25 žmonės, įskaitant Eddie Astanin, Rusijos Centrinio sandorio šalių kliringo centro valdybos pirmininką. SWIFT, kuri save apibūdina kaip „neutralią paslaugą“, yra įtraukta į Belgijos įstatymus ir turi atitikti ES reglamentus.

Kas atsitiks, jei Rusija bus pašalinta?

 

Taip jau yra nutikę kitai valstybei. SWIFT atjungė Irano bankus 2012 m., kai Europos Sąjunga jiems skyrė sankcijas dėl šalies branduolinės programos. Tuomet Iranas prarado beveik pusę savo naftos eksporto pajamų ir 30% užsienio prekybos.

„SWIFT yra neutralus pasaulinis kooperatyvas, įsteigtas ir veikiantis bendrai savo bendruomenės labui“, – sakoma organizacijos pareiškime trečiadienį. „Bet koks sprendimas taikyti sankcijas šalims ar atskiriems subjektams priklauso tik kompetentingoms vyriausybinėms institucijoms ir taikomiems įstatymų leidėjams“, – priduriama jame.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(60)
(10)
(50)

Komentarai ()