[Karšta tema] Rusija tvirtina, kad JAV povandeninis laivas įplaukė į jos teritorinius vandenis. Ar tai bandymas nukreipti dėmesį nuo galimos invazijos į Ukrainą?  (2)

Rusijos ginkluotųjų pajėgų valdymo organas apkaltino JAV karinį jūrų laivyną įsiveržus į šalies teritorinius vandenis. Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad Virdžinijos klasės povandeninį laivą aptiko oro, antžeminės ir povandeninės pajėgos, tačiau nepateikė jokių įrodymų, kad toks įvykis apskritai buvo. JAV karinis jūrų laivynas kategoriškai neigia kaltinimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Rusijos valstybinės žiniasklaidos agentūros TASS, incidentas įvyko vasario 12 d. prie Urupo salos, esančios Rusijos Kurilų salų grandinėje. Rusijos karinis jūrų laivynas tariamai aptiko amerikiečių povandeninį laivą per įprastines pratybas su patruliniu orlaiviu IL-38 (pagal NATO klasifikaciją – „May“) ir neįvardytu Rusijos karinio jūrų laivyno povandeniniu laivu.

Kuo tiksliai Rusija kaltina JAV?

TASS straipsniuose, kuriuose nurodomi neįvardinti šaltiniai, sakoma, kad orlaivis ir povandeninis laivas perdavė JAV povandeninio laivo koordinates „Udaloj“ klasės eskadriniam minininkui „Marshal Shaposhnikov“. Pranešama, kad pastarasis JAV povandeniniam laivui perdavė tokį pranešimą: „Jūs esate Rusijos teritoriniuose vandenyse. Nedelsdami pakilkite į paviršių!“ Kai šio įsakymo buvo nepaisoma, Rusijos eskadrinis minininkas panaudojo „atitinkamas priemones“, tikriausiai triukšmo technologiją, naudojamą pratybose prieš povandeninius laivus, kad imituotų raketas.

Vėliau JAV povandeninis laivas „maksimaliu greičiu paliko Rusijos Federacijos vandenis“, pranešė institucija.

Pareiškime TASS, JAV Indijos-Ramiojo vandenyno vadovybės atstovas paneigė šiuos kaltinimus. „Rusijos teiginiai apie mūsų operacijas jų teritoriniuose vandenyse yra visiška netiesa. Nekomentuosiu tikslios mūsų povandeninių laivų buvimo vietos, bet mes tikrai skrendame, plaukiojame ir saugiai dirbame tarptautiniuose vandenyse.“

Vis dėlto, Rusijos versija neturi jokių tvirtų fizinių įrodymų, kurie jos istoriją patvirtintų. Jei orlaivis, povandeninis laivas ar eskadrinis minininkas galėtų atpažinti ir sekti aukščiausios klasės povandeninį laivą, turėtų būti užfiksuotas povandeninio laivo akustinis arba radaro signalas. Ypač įtartina, kad ataskaita yra pakankamai tiksli, jog būtų galima įvardyti povandeninio laivo klasę, tačiau Rusija negali pateikti jokių susidūrimo įrodymų.

Kas iš tikrųjų vyksta Rusijos vandenyse?

 

Čia yra keletas galimybių. Labai tikėtina, kad ši istorija yra Rusijos vyriausybės propagandos dalis ir būdas nukreipti dėmesį nuo karinės krizės Ukrainoje.

Prisiminkime išgalvotą 2014 m. istoriją, kurioje Rusijos atakos lėktuvas „Su-24“, kaip pranešama, išjungė JAV karinio jūrų laivyno eskadrinio minininko „USS Donald Cook“ elektroniką su paslaptinga „e-bomba“. Ta istorija taip pat pasirodė tvyrant įtampai tarp JAV ir Rusijos, sprendžiant Ukrainos klausimą. Faktas, kad Rusijos gynybos ministerijoje niekas nenori rašyti apie incidentą ir nebuvo pateikti jokie faktiniai įrodymai, rodo, kad nieko iš tikrųjų neįvyko.

 

Kita galimybė, kad Rusijos pratybas tikrai stebėjo JAV karinio jūrų laivyno povandeninis laivas, tačiau povandeninis laivas buvo tarptautiniuose vandenyse, o tariamas incidentas buvo tyčia Rusijos perkeltas į šalies teritoriją. Atrodo mažai tikėtina, kad toks senstančios karinės įrangos derinys galėtų aptikti Virdžinijos klasės povandeninį laivą. „Marshal Shaposhnikov“ pirmą kartą buvo pastatytas 1985 m., o IL-38 „May“ orlaivis datuojamas 8 deš.

Jei Virdžinijos klasės povandeninis laivas jautė grėsmę, povandeninio laivo veteranas Ericas Moreno mano, kad jis galėjo paleisti jauką, skirtą imituoti povandeninį laivą. „Šiuo metu JAV karinis jūrų laivynas neturi aktyvaus povandeninio laivo simuliatoriaus“, – sako jis „Popular Mechanics“. „Anksčiau karinis jūrų laivynas turėjo MOSS – mobilųjį povandeninio laivo simuliatorių.“

Mk.70 MOSS buvo skirtas nuvilioti medžiotojus nuo povandeninio laivo. Povandeninis laivas galėdavo jį paleisti viena kryptimi, o pats nuplaukti priešinga kryptimi.

 

„MOSS buvo pašalintas iš tarnybos 90-ųjų pradžioje, – aiškina Moreno, – ir, pasak JAV karinio jūrų laivyno, nuo to laiko jis nebuvo naudojamas. Tačiau, pastaruoju metu jie ištraukė iš spintos senus ginklus, tokius kaip Harpoon (priešlaivinė raketa), todėl tikėtina, kad tai galėjo būti MOSS.“

Ar incidentas galėjo būti tiksliai toks, kaip teigia TASS? Trūkstant tvirtų įrodymų, Rusijos istorija atrodo nelabai patikima.

Karinių laivų teritoriniai pažeidimai yra didelė problema, tačiau atrodo, kad net Rusijos gynybos ministerija mažai suinteresuota sekti šią istoriją. Tai nelogiška, nebent... istorija tiesiog nėra tiesa. Atrodo, kad ši istorija išgalvota tam, kad sukeltų didelį ažiotažą tuo metu, kai pasaulio dėmesys sutelktas į Ukrainos ir Rusijos pasienį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(2)
(14)

Komentarai (2)