Ukrainiečiai apsirūpino: dieną prieš užpuolimą prie ginklų parduotuvių driekėsi eilės  ()

Savaitės pradžioje, dar prieš būsimą Rusijos invaziją ukrainos piliečiai pirko ginklus, šaudmenis ir net snaiperinius šautuvus, o trečiadienį prie ginklų parduotuvių nusidriekė ilgos eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskelbus nepaprastąją padėtį, šalies parlamentas patvirtino įstatymo projektą, kuriuo ukrainiečiams suteikiamas leidimas nešiotis šaunamuosius ginklus. Anksčiau išeiti iš namų su koviniais ginklais jiems buvo draudžiama.

Dauguma ukrainiečių – tiek berniukai, tiek mergaitės – mokosi šaudyti mokykloje. Skaičiuojama, kad po 2014 m. Vladimiro Putino įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos remiamo ginkluoto sukilimo rytuose kovinės patirties turi apie 400 000 ukrainiečių.

Tačiau pastarosiomis dienomis tvyrojusi grėsmė, kad gali būti užpultas Kijevas, sukėlė precedento neturintį skubėjimą pirkti ginklus. Ginklų parduotuvėse išparduoti kai kurie ginklai – pavyzdžiui, automatiniai šautuvai AR-10 ir AR-15.

„Žinoma, nerimauju dėl situacijos, – trečiadienį sakė Darija Oleksandrivna, kalbėdama Kijevo centre, Puškino gatvėje esančioje ginklų parduotuvėje „Praporščyk“ – Tikiuosi geriausio, bet ruošiuosi viskam“.

Moteris teigė, kad ji ir jos vyras pradėjo lankyti šaudymo pamokas prieš šešis mėnesius, kai išaugo įtampa su Maskva. Jie turi du pistoletus, ji atvyko nusipirkti 400 guminių kulkų. „Pirmadienį mačiau Putino kalbą. Manau, kad jis pakankamai kvailas, kad tai padarytų. Jis nekenčia Ukrainos žmonių“, – dieną prieš agresijos aktą kalbėjo moteris.

Prieš dvi savaites ji į automobilį prisikrovė drabužių, vaistų, maisto, vandens ir papildomų batų. „Mano du vaikai kalba tik ukrainietiškai, jie nekalba rusiškai. Jei mums nebebus saugu, mes išvyksime“, – sakė ji. Kur ji eitų? „Į šalies vakarus, kažkur“.

Antradienį sakydamas kalbą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad į atsargą bus mobilizuota 36 000 žmonių, o veteranai bus pašaukti į aktyviąją tarnybą. Jis taip pat nurodė Ukrainos piliečiams išvykti iš Rusijos.

Dmytro Skatrovskis pasakojo, kad jis negavo kvietimo, bet vis tiek atėjo prie Svyatoshynskyi verbavimo centro Kijevo vakaruose. Vyras trejus metus tarnavo kariuomenėje ir dalyvavo 2014 m. mūšyje išstumiant separatistus iš Mariupolio uostamiesčio.

 

„Nusipirkau du snaiperių kompleksus su gera optika“, – kalbėjo D.Skatrovskis ir paminėjo, kad prie šautuvų įsigijimo prisidėjo grupė draugų, o viskas kainavo 10 000 JAV dolerių.

Ukrainos kariuomenė išdavinėjo veteranams ginklus, tačiau šis procesas buvo lėtas ir biurokratinis, paaiškino jis.

„Mes galime laimėti prieš Rusiją. Tai ne 2014 metai. JAV ir Jungtinės Karalystės dėka turime sunkiųjų ginklų. Jei jie ateis, šaudysime į juos iš kiekvieno lango“, – dieną prieš invaziją kalbėjo vyras.

Teritorinės gynybos kursai, kuriuose paprasti piliečiai gali išmokti šaudyti, paskutiniu metu Ukrainoje buvo perpildyti.

Policija trečiadienį patvirtino, kad ukrainiečiai pirko didelius kiekius šaudmenų. Be to, vien vasario mėnesį buvo užregistruota 10 000 šaunamųjų ginklų. Iš viso šalyje yra daugiau kaip 700 000 legalių ginklų savininkų, trečiadienį „Twitter“ tinkle rašė Ukrainos gynybos žurnalistė Ilija Ponomarenko.

 

Stvolo ginklų parduotuvėje prie stiklinio prekystalio trečiadienį kantriai laukė keliolika vyrų. Parduotuvėje prekiaujama šautuvais, pistoletais, peiliais ir stovyklavimo reikmenimis, taip pat seifais. Savininkas sakė, kad jam buvo liepta neteikti komentarų.

Vienas klientas, Ženia Nedaškovskis, sakė užsukęs nusipirkti pompinio šautuvo. „Tai nesustabdys rusų, – pripažino jis. – Bet noriu apsaugoti namus nuo plėšikų. Situacija tapo karšta. Gali būti, kad bus ir dar blogiau“.

Ž.Nedaškovskis teigė, kad norėtų apsaugoti savo senyvus tėvus, gyvenančius Čerkasų srities Smilos mieste, maždaug už 200 km į pietus nuo sostinės. Jis sakė, kad jo akį patraukė Turkijoje pagamintas „Veryon“ modelis, kainuojantis 17 520 Ukrainos grivnų (apie 600 JAV dolerių). „Įsigysiu tokį arba panašų“, – kalbėjo jis.

 

Buvęs Ukrainos gynybos ministras Andrijus Zagorodniukas teigė, kad ginklai jau seniai tapo nacionalinės kultūros dalimi. „Žmonės šturmuoja ne degalines ar parduotuves, bet perka ginklus, kad apsisaugotų. Tai – geras ženklas. Tai rodo, kad šalis nebijo. Tauta yra pasirengusi kovoti, jei reikės“, – sakė jis.

Tačiau keli pirkėjai trečiadienį dar ir nesijaudino dėl padėties ar Kremliaus puolimo perspektyvos. Aleksas – 23 metų kazino vadybininkas, atsisakęs nurodyti savo antrąjį vardą, – sakė, kad pirko snaiperinį šautuvą savo tėvui, kuris yra aistringas medžiotojas.

„Aš vis dar ramus, – sakė jis ir pridūrė: „Ginklai Ukrainoje populiarūs. Visi mokykloje mokomės šaudyti. Mano tėvas jau turi didelę ginklų kolekciją. Šautuvas bus dovana jam“.

Paklaustas, kas nutiktų, jei vis dėlto pasirodytų Rusijos kariai, jis atsakė: „Manau, kad mūsų žmonės šaudys atgal“.

Parengta pagal „The Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()