Ekonomistas apie Rusijos atjungimą nuo SWIFT: tai, vaizdžiai tariant, ant Rusijos krentanti finansinė branduolinė bomba (Video)  ()

Ekonomisto Sergejaus Aleksašenkos įžvalgos apie karą ir sankcijų pasekmes.

#НЕТВОЙНЕ


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-02-27 Ekonomistas apie Rusijos atjungimą nuo SWIFT: tai, vaizdžiai tariant, ant Rusijos krentanti finansinė branduolinė bomba (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija 4 dieną tęsia karą prieš Ukrainą ir bombarduoja. Verčia Kijevo, Charkivo gyventojus leistis į bombų slėptuves, gyventi metro. Socialiniuose tinkluose galima rasti video, kur minios žmonių laukia geležinkelio stotyse, bandydami išvykti. Visa tai labai primena II PK laikų kroniką. Rusija pradėjo niekuo neišprovokuotą karą, sukeltą vieno asmens didybės manijos, baimės manijos nuodingo mišinio. Asmens, laikančio save Rusijos prezidentu, pasaulio valdovu, mesijumi. Tačiau už tai, kas atsitiko su mūsų šalimi, esame visi atsakingi. Už tai, kad iš taikios pavirto šalimi, grasinančia savo kaimynėms, pasirengusia panaudoti bet kokiu ginklus prieš kaimyninę šalį, kuri silpnesnė ekonominiu, kariniu, finansiniu atžvilgiu. Atėjo laikas mokėti. Mokėti visiems mums, mokėti visai šaliai.

Kai Maskvoje jau buvo pusiaunaktis, Vašingtone ir Briuselyje buvo paskelbta, kad didžiojo septyneto – Japonija kol kas neprisijungė, tai šešeto – šalys blokuoja Rusijos centrinio banko sąskaitas, aktyvus ir stabdo mokėjimus per SWIFT sistemą kai kuriems Rusijos bankams. Jų sąrašas neaiškus, tačiau žinome, kad sankcijos pritaikytos Sberbankui, VTB, Otkrytie, Novikombank, Sovkombank – bendrai tai jau 70% Rusijos bankų sistemos.

Kuo tai gresia? Pabandysiu tai paaiškinti akivaizdžiu pavyzdžiu. Tai gresia mums visiems, visai šaliai, tai, vaizdžiai tariant, ant Rusijos krentanti finansinė branduolinė bomba. Jos taip ir vadintos – branduolinės sankcijos – ir niekas nemanė, kad jas teks įvesti. Tačiau VVP nieko negirdi. VVP negirdi Romos popiežiaus raginimo, prezidento Baideno, prezidento Makrono, premjero B. Džonsono, kanclerio Šolco. Jis negirdi nieko, nes šalyje visi bijo jam ką nors pasakyti, paprieštarauti. Matėte tuo pigmėjus, besilenkiančius prieš senuką, svaigstantį nuo savo valdžios. Taigi, kaip vyksta tarptautiniai mokėjimai.

 

Yra Rusijos naftos kompanija, tarkime, GazpromNeft ir ji praduoda savo naftą Kroatijai. Rusijoje cirkuliuoja rublis, Kroatijoje – kuna, ir susitarė mokėti eurais. Tam, kad mokėjimas iš Kraotijos banko į Rusijos banką ateitų eurais, jis būtinai turi eiti per eurozonos banką.Tai vadinama mokėjimais per korespondentines sąskaitas. Kadangi Kroatijos banko mokėjimai negali eiti per Europos centrinį banką, jie privalo naudoti kokį nors banką–tarpininką. Taigi, Gazpromneft į savo sąskaitas gavo eurus. Už eurus Rusijos valiutos biržoje jis perka rublius – valiutų biržą reguliuoja Rusijos centrinis bankas – ir laimingai gyvena.

Yra prekybos centrai, į kuriuos reikia atvežti bananus. O iš kur bananai? Tarkime, iš Lotynų Amerikos – Kosta Rikos. O ten irgi nacionalinė valiuta. Kuo gi mokėti? Susitariama doleriais. Rusiškas prekybos centras ima rublius, žygiuoja į valiutų biržą, perka dolerius, moka Kosta Rikai. Tačiau joje kita valiuta, taigi, jai irgi reikia tarpininko – korespondentinės sąskaitos Amerikos banke. Taip surėdyta mokėjimų sistema.

 
 

 

Todėl Europos centrinio banko, Europos šalių, Europos komisijos sprendimas ir JAV prezidento sprendimas užšaldyti išvardintų Rusijos bankų, mokėjimus atliekančių ir eurais ir doleriais korespondentines sąskaitas tuos mokėjimus sustabdo. O kiti bankai bus atjungta nuo SWIFT sistemos ir mokėjimai vyks labai lėtai. Tačiau tai tik pirma dalis. Šios sankcijos įvestos, kai Rusija tik įsiveržė į Ukrainos teritoriją ir dar ruseno viltis, kad viskas apsiribos, tarkime Donecko ir Luhansko sritimis – DLLR ribomis. Tačiau karas tapo agresyvus, užgrobta didžiulė Ukrainos teritorija tarp Krymo pusiasalio ir Dnepro – nuėjo iki Chersono, Naujosios Kachovkos, dabar veržiasi palei Azovo jūrą, kad sujungtų Krymą ir LLR, DLR; prasiveržė per Baltarusią palei Dneprą iki Kyivo; vyksta susirėmimai apie Charkivą; jau užimta didelė dalis Ukrainos teritorijos. Tai štai, Putino sustabdyti niekaip nepavyksta ir dabar užšaldomi RCB aktyvai ir sąskaitos. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad RCB nebegali dalyvauti valiutų rinkoje. Ir jei GazPromNeft kompanijai reikia parduoti kaip nors gautus eurus – gal per kokį nors PupkinBank, kuriam dar sankcijos neuždėtos – paklausos jiems nėra, niekam eurų nereikia. Dabar euras kainuoja 95 rublius, tačiau pavyko parduoti tik po 50, nes tiek sumokėjo RCB, o daugiau eurų niekam nereikia. O štai kuomet kokia nors prekybos kompanija nusprendė įsigyti dolerių pirkti bananus. Dolerių paklausa didelė, o CB jų neturi, niekas pagelbėti negali. Jis ima kainuoti 90, 95, 110, 120 rublių.

 
 

 

Dar penktadienį RCB manė, kad jis turi 640 milijardų dolerių tarptautinių rezervų – aukso, įvairių šalių valiutų. O dabar, po šio sprendimo, jam lieka vos 190 milijardų, iš kurių 130 milijardų auksu, kuris fiziškai yra Rusijoje. Tačiau jį reikia kažkam parduoti. Žinome, 160 milijardų dolerių valiutos rezervų laikoma Kinijos juaniais. Taigi vieninteliais aukso pirkėjais bus Kinijos bankai. Mokės jie, žinoma, juaniais. O daug kam iš jūsų reikia juanių? Žinoma, iš Kinijos perkame daug plataus naudojimo prekių, tačiau pagrindinis Rusijos prekybos partneris yra ES, iš ten pagrindinės prekės. Beje, Šveicarija kol kas neprisijungė prie septyneto sprendimo ir teoriškai tikriausiai galima būtų nuvežti auksą Šveicarijon ir parduoti už Šveicarijos frankus. Tačiau visa ES jau uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams. Nė vienas lėktuvas, nė vienas Rusijos pilietis ten negali nuskristi. Tad, geležinė uždanga leidžiasi neįsivaizduojamai greitai.

 
 

 

Taigi, naftos ir dujų kompanijoms per jų prekybos kompanijas pinigai neateina, lieka užšaldytose korespondentinėse sąskaitose, o RCB niekuo padėti negali.

Kai prekybos tinklai ateina į valiutų rinką ir nori ką įsigyti, jiems niekas nieko neparduoda – nėra ką parduoti, nes visa valiuta lieka užsienyje.

Tai kas buvo atlikta šeštadienio vakare Vašingtono laiku, prilygsta hibridinei branduolinei bombai, numestai ant Rusijos valiutos rinkos. Po to RCB negalės vykdyti jokių operacijų. Dabar jis sulaiko rublio kursą, parduoda dolerius – niekas nežino, kiek jų parduoda. Jei šios sankcijos pradės veikti nuo pirmadienio, tai jau pirmadienį RCB valiutų rinkoje nebus. Ir kas bus? Bus pirkėjai, tie patys bankai. Nes jie žino, kad doleris ir Afrikoje doleris ir ištikus krizei, reikia skuosti į centrinį banką, gauti rublius. Beje, jie juos gavo – trilijoną rublių penktadienį, dar trilijoną gaus pirmadienį ir už tuos du trilijonus jie supirks visą valiutą. Įsivaizduojate, kas nutiks? Rublio kursas smigs žemyn, dolerio kursas lėks aukštyn, o tai reiškia infliaciją, o tai reiškia nuskurdimą.

 

Be tuose 640 milijardų dolerių rezervų esančių Kinijos juanių yra dar Nacionalinės gerovės fondo – RF finansų ministerijos taupyklės – valiutinė dalis. Jei JAV ir ES sankcijos RCB pradės veikti nuo pirmadienio, tai nuo pirmadienio RM FM taupyklė bus užšaldyta. Faktiškai išnyks. Dolerių taupyklės nebebus. Žinoma, RF FM sąskaitose turi keturis trilijonus rublių, pajamas naftininkai tikriausiai tebemokės, bet jei naftinikams pinigai nebeateis? Aišku, tai nereiškia kad rytoj ištiks finansinė katastrofa, tačiau tai reiškia, kad Putinas jokios taupyklės nebeturi. Ir kad ir kaip ilgai jis tuos pinigus kaupė, mąstydamas apie didelį karą, karas atėjo ir pinigai baigėsi anksčiau, nei baigėsi karas. Ir būtų gerai, jei Siluanovas, Mišustinas, Belousovas paaiškintų Putinui, kad kariauti su šalimi, kurios ekonomika 10 kartų didesnė – kalbu apie JAV, nes iš tiesų vyksta hibridinis karas – negalima. Rusija atakuoja Vakarus, šiuolaikinę pasaulio tvarką savo raketomis, šiuolaikinis pasaulis atakuoja Rusiją savo finansine galia.

 

 

Dar Čerčilis sakė, kad „Vokietijos ekonominis potencialas smarkiai nusileidžia JAV ir Didžiosios Britanijos ekonominiam potencialui, todėl mes nugalėsim“. Tegul Siluanovas, Nabiulina, Mišustinas, Belousovas ir tie, kas dar bent ką supranta apie ekonomiką, paaiškina Putinui, kad jis pastatė šalį ant katastrofos slenksčio. Katastrofos, – kaip sakėte? – kurios jūs dar neregėjote ir maža nepasirodys. Va va, Vladimirai Vladimirovičiau, jums maža nepasirodys.

 
 

 

Deja, maža nepasirodys visiems šalies gyventojams. Gal Rusija galingiausia karinė valstybė – galite ginčyti, kad JAV stipresnė, taip, Rusija gali sunaikinti kaimynės armiją, gali užkariauti pusę jos teritorijos, tačiau už visa tai mokėsime mes, Rusijos gyventojai, kuriems kainos augs, o gyvenimo lygis kris. Už agresiją, už valdžios klaidas ir nusikaltimus visada moka liaudis. Ir jei Rusijos liaudis palaiko savo prezidentą ir jo pradėtą karą, ji ir mokės.

Todėl raginu visus eiti į protesto akcijas ir protestuoti prieš karą. Pasirašykite peticiją „Ne Karui“.

Ir Rusija, ir pasaulis, ir Putinas, visi privalo žinoti, kad Rusijos liaudis prieš karą, kad rusai nenori karo.

„Kad tik nebūtų karo“ sakė mūsų tėvai. Tad, ir mes sakykime „kad tik nebūtų karo“.

 


Sergey Aleksashenko




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()