[Karšta tema] Ukraina ragina Timą Cooką blokuoti Rusijoje „Apple App Store“  ()

JAV technologijų įmonės patiria vis didesnį spaudimą apriboti Rusijos prieigas prie savo paslaugų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reaguodamas į plataus masto Rusijos invaziją, Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas paprašė „Apple“ generalinio direktoriaus Timo Cooko sustabdyti įrenginių pardavimą ir blokuoti „App Store“ Rusijoje. Nors „Apple“ šio prašymo viešai nekomentavo, vis daugėja raginimų technologijų įmonėms apriboti Rusijos prieigą prie savo produktų ir paslaugų.

Penktadienį Ukrainos ministras Mykhailo Fedorov socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Susisiekiau su Timu Cooku, „Apple“ generaliniu direktoriumi, norėdamas, kad jis užblokuotų „Apple Store“ Rusijos Federacijos piliečiams ir paremtų JAV vyriausybės sankcijų paketą!“

„Twitter“ buvo tiesiogiai Timui Cookui adresuotas Ukrainos vyriausybės laiškas. Jame rašoma: „Mums reikia jūsų paramos – 2022 metais šiuolaikinės technologijos yra bene geriausias atsakymas į tankus, daugybinius raketų paleidimo įrenginius ir raketas“. Jis taip pat pabrėžė, kad tokie veiksmai paskatins jaunimą ir Rusijos gyventojus aktyviai stabdyti gėdingą karinę agresiją.

Šis prašymas pabrėžia svarbų technologijų ir interneto vaidmenį Ukrainos konflikte. Kartu su kariniais mūšiais, vykstančiais ant žemės, abi šalys keičiasi smūgiais virtualioje erdvėje. Kelias savaites iki invazijos Ukrainos įmonės ir tinklai buvo užpulti kibernetinių atakų. Anksčiau šią savaitę „Anonymous“ sutrikdė pagrindines Rusijos vyriausybės svetaines, įskaitant oficialų Kremliaus puslapį.

Dauguma ekonominių sankcijų buvo nukreiptos į Rusijos finansų, energetikos ir įmonių technologijų sektorius, apribodamos jų galimybes prekiauti tarptautiniu mastu. Krizės pradžioje oficialioje Ukrainos „Twitter“ paskyroje buvo raginama užblokuoti Rusijos paskyrą platformoje: „Ei, žmonės, reikalaukime, kad „Twitter“ pašalintų Rusiją iš čia.“

 

„Apple“ yra viena pagrindinių Rusijos išmaniųjų telefonų gamintojų.

2021 m. IDC pranešė, kad „iPhone“ buvo trečias populiariausias telefonų prekės ženklas tarp rusų, užimantis 15 % rinkos, atsiliekantis nuo „Samsung“ (34 %) ir „Xiaomi“ (26%). Nors dauguma „Apple“ paslaugų, įskaitant „App Store“, išlieka aktyvios Rusijos vartotojams, pasaulinės ekonominės sankcijos paveikė „Apple Pay“. Rusijos bankai, kuriems taikomos sankcijos, dabar negali naudotis „Apple“ belaidžių mokėjimų paslauga.

 

„Apple“ santykiai su Rusijos vyriausybe pastaraisiais metais buvo niūrūs. 2019 metų lapkritį Rusija priėmė įstatymą, draudžiantį pardavinėti elektroninius prietaisus be iš anksto sukonfigūruotos rusiškos programinės įrangos. „Apple“ vėliau buvo priversta siūlyti vietines programėles, įskaitant „Yandex“ naršyklę, srautinio perdavimo paslaugą „OK Live“. Bendrovė taip pat prevenciškai pašalino Rusijos prieigą prie „iCloud Private Relay“- tinklo privatumo funkcijos.

Nors „Apple“ tiesiogiai neatsakė į laišką, Timas Cookas ketvirtadienį „Twitter“ parašė, kad yra labai susirūpinęs dėl padėties Ukrainoje, ir pridūrė, kad „Apple“ planuoja paremti vietos humanitarines pastangas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()