[Žinios trumpai] Lenkija atiduoda visus savo „MiG-29“ naikintuvus, bet jie keliaus į Vokietiją  (3)

Lenkijos Vyriausybė paskelbė, kad dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ji atsisakys visų savo „MiG-29“ naikintuvų. Ukrainos karo pilotai moka valdyti tokius naikintuvus, bet pirmiausia jie keliaus į JAV Oro pajėgų bazę Vokietijoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-08 [Žinios trumpai] Lenkija atiduoda visus savo „MiG-29“ naikintuvus, bet jie keliaus į Vokietiją  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie Europoje naudojamų „MiG-29“ naikintuvų perdavimą Ukrainai kalbama jau kelias dienas. Tokia galimybė buvo iškelta dėl to, kad Ukraina, priešingai nei buvo prognozuojama, neprarado visiškos savo dangaus kontrolės. Ukrainos aviacija vis dar veikia, o Rusijos kariniai orlaiviai vis dar yra numušami.

„MiG-29“ nėra modernus naikintuvas. Šis dvimotoris lėktuvas pirmam skrydžiui pakilo dar 1977 metais, tarnybą pradėjo 1982-iais. Tačiau kariniai lėktuvai taip greitai nesensta, ką įrodo ir F/A-18 bei F-16 pavyzdžiai.

Lenkiija pirmuosius „MiG-29“ gavo 1989-1990 metais. Vėliau savo flotilę Lenkija pildė ir naudotais Čekijos bei Vokietijos „MiG-29“ naikintuvais. Čekijoje jie buvo pakeisti „JAS 39 Gripen“, Vokietijoje - „Eurofighter Typhoon“ naikintuvais. Dabar neplanuotai, bet su savo „MiG-29“ turi atsisveikinti ir Lenkija.

 

Lenkijos Vyriausybė pranešė, kad jos „MiG-29“ iškeliauja į JAV bazę Ramštaine, Vokietijoje. Tikriausiai daug kam kils klausimų, kodėl  Lenkijos naikintuvai tiesiog neišskrido per sieną į Ukrainą. Lenkija keičia savo „MiG-29“ į amerikietiškus naikintuvus F-16. Taigi, mainai vykdomi su JAV, ne su Ukraina. Tai leidžia sumažinti eskalacijos riziką prie Lenkijos sienų.

 

Anksčiau buvo skelbiama, kad Lenkija nenori tapti tiesiogine šio konflikto dalyve, o siųsdama naikintuvus tiesiai į konflikto šalį Kremliaus akyse ji galėtų tokia tapti. Rusija grasino, kad šalys, iš kurių aerodromų kylantys orlaiviai puls Rusijos pajėgas Ukrainoje, bus laikomos karo veiksmų dalyvėmis. Taigi, tikriausiai sprendžiami ir logistikos klausimai.  Lenkijos pilotai negali tiesiog nuskraidinti „MiG-29“ į Ukrainą, o ir Ukrainos pilotų atvykimas pasiimti naikintuvų nėra toks paprastas klausimas. Bet kuriuo atveju, mažai tikėtina, kad Rusija išdrįstų atsakyti smūgiais JAV bazėms Vokietijoje, o Lenkija taip save tarsi pašalino iš lygties.

 

Lenkija ragina ir kitas „MiG-29“ naikintuvų turinčias šalis pasielgti taip pat ir perduoti juos Ukrainai. Arba, greičiausiai, JAV, kuri juos perduos Ukrainai. Tokių naikintuvų dar turi Bulgarija ir Slovakija.

PAPILDYMAS (2022-03-09): JAV paskelbė atmetantys tokį Lenkijos pasiūlymą ir pabrėžė, kad šis planas sukėlė „rimtų nuogąstavimų“ visam NATO aljansui.

(29)
(2)
(27)

Komentarai (3)