Kiaulių kriuksėjimą pavertė suprantama kalba: tikslumas net 92% - technologija bus galima pritaikyti ir kitiems gyvūnams  ()

Dabar galime suprasti, kokias emocijas patiria viena ar kita kiaulė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda paskelbė sukūrusi algoritmą, kuriuo kriuksėjimo garsai išverčiami į žmogui suprantamas emocijas. Šią technologiją galima būtų panaudoti fermose stebėti gyvūnų būseną.

Naminės kiaulės savo būsenai išreikšti naudoja platų garsų repertuarą. Ankstesniais tyrimais koreliacija tarp aukšto žviegimo ir neigiamų emocijų bei žemo dažnio kriuksėjimo ir teigiamų emocijų jau buvo nustatyta. Specialistai iš Danijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Vokietijos, Norvegijos ir Čekijos nutarė apibendrinti platesnį šių gyvūnų skleidžiamų garsinių signalų spektrą.

Surinkę daugiau, nei 7000 įrašų su 411 kiaulių skleidžiamais garsais, jie apmokė dirbtinio intelekto algoritmą atpažinti, ar gyvūnas jaučia teigiamas emocijas — kažką tarp laimės ir susijaudinimo — ar negatyvias  — baimę ar stresą. Mokslininkai kiekvieną garsą anotavo elgesio aprašu ir, jei įmanoma, kardiograma, siekdami susieti tai su emocijomis, pasakoja New Atlas.

Bendrai, tyrimas patvirtino ankstesnius pastebėjimus (apie žviegimo ir kriuksėjimo reikšmes), tačiau mokslininkai nemažai kiaulių skleidžiamų garsų, kurie su tokiu supaprastintu paaiškinimu nekoreliavo.

Paaiškėjo, kad norint suprasti emocinį valentingumą, ne menkiau svarbi už dažnį yra kita charakteristika — amplitudinės moduliacijos trukmė ir greitis. Pavyzdžiui, aukštas žviegimas gali reikšti pozityvią emociją, jeigu jis trumpas ir jame nedaug moduliacijų.

Paskui mokslininkai, panaudoję surinktus garsus ir anotacijas, neurotinklu sukūrė algoritmą. Tyrimai parodė, kad vertimo iš kiaulių kalbos į žmonių tikslumas siekia 92%.
 

 

Tolimoje perspektyvoje komanda rengiasi sukurti programą, galėsiančią stebėti emocinę kiaulių būseną esamuoju laiku. Autoriai mano, kad jų metodą galima būtų pritaikyti ir kitoms žinduolių rūšims.

Pernai psichologai iš JAV išmokė kiaules vairasvirte valdyti kursorių kompiuterio ekrane ir žaisti paprastus videožaidimus. Nuostabu, tačiau gyvūnai suprato, kad vairasvirtės judinimas susijęs su kursoriumi ekrane.


hightech.plus




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: