[Žinios trumpai] Komplikuota ir sudėtinga situacija - Rusijos dujos tiesiog plūsta į Europą ir tai daro per Ukrainą: kodėl Kijevas tai leidžia?  ()

Ukraina prašo Europos Sąjungą didinti spaudimą Rusijai. Tai galima daryti per sankcijas ir boikotą. Tačiau per pačios Ukrainos teritoriją ir dabar rusiškos dujos teka į Europą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Energetikos ministerija praneša, kad dabar dujotiekiai šalyje dirba maksimaliu pajėgumu. Tai yra, dujos tiesiog plūsta į Europą. Kodėl?

Ministras Germanas Galuščenko teigia, kad sprendimą dėl dujų pirkimo turi priimti jų pirkėjai - Europos energijos kompanijos. Kartu jis pripažino, kad Ukraina gauna mokėjimus kaip tranzito šalis. Tačiau tuo pat metu jis ragina Europą nemokėti „Gazprom“ už dujas ir teigia, kad tai nebūtų sutarties pažeidimas, nes tam yra akivaizdus teisinis pagrindas.

Vietoje to, kad pinigai būtų siunčiami tiesiai „Gazprom“, Galuščenko siūlo juos pervesti į naują sąskaitą. Jų perdavimas „Gazprom“ būtų nuspręstas tada, kai Rusijos pajėgos paliktų Ukrainą. Ministras teigia, kad tie pinigai taip pat galėtų būti panaudoti Ukrainos nuostoliams kompensuoti.

 

Be to, Galuščenko mano, kad nepriklausomai nuo karo pabaigos Ukraina vis tiek gali prarasti dujų tranzito šalies statusą. Taip anksčiau ar vėliau nutiks ne tik dėl santykių su Rusija, bet ir dėl Europos siekio sumažinti savo priklausomybę nuo rusiškų gamtinių išteklių. Ukraina turi tam ruoštis.

(17)
(4)
(13)

Komentarai ()