[Žinios trumpai] JK jau deda į krūmus? Patikslino savo poziciją dėl saugumo garanto Ukrainai  (1)

Ukraina sutinka atsisakyti siekio stoti į NATO, tačiau mainais prašo saugumo garantijų, kurias turėtų suteikti kelios šalys, tarp kurių - ir ne NATO narės. Tos saugumo garantijos savo mechanizmu primena NATO 5-ąjį straipsnį, tačiau Jungtinė Karalystė, atrodo, jau ima priešintis šiam siūlymui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-31 [Žinios trumpai] JK jau deda į krūmus? Patikslino savo poziciją dėl saugumo garanto Ukrainai  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina visada bus Rusijos taikinys ir prieiga prie Europos civilizacijos, jei tik Rusijai atrodys, kad ji yra įveikiama. Tam, kad Ukraina būtų neįveikiama, jai reikia karinės gynybos partnerių. Idealiu atveju tai būtų NATO ir siekis prisijungti prie šio aljanso buvo įrašytas į Ukrainos konstituciją. Tačiau dabar panašu, kad bandydama išspręsti konfliktą Ukraina sutinka atsisakyti šio siekio, mainais į saugumo garantijas.

Jungtinė Karalystė būtų viena iš šalių, kuri turėtų Ukrainai teikti saugumo garantijas. Tačiau Jungtinės Karalystės ministro pirmininko pavaduotojas Dominicas Raabas teigia, kad šalis Ukrainoje neprisiims tokių įsipareigojimų, kokius turi NATO.

„Mes labai rimtai pažiūrėsime į viską, ko prašo prezidentas Zelenskis. Bet aš manau, kad vienašališkai nekartosime NATO įsipareigojimų ne nato šalims“, teigė Raabas. Kartu jis pridūrė, kad JK galėtų tapti viena iš saugumo garantijų teikėjų Ukrainai, bet prieš tai rimtai apsvarstytų, ko iš tikrųjų prašoma. Raabas pakartojo, kad Ukraina nėra NATO narė, todėl dabar JK atsisakytų bet kokių susitarimų, kurie nulemtų tiesioginę karinę konfrontaciją su Rusija.

Ukrainai reikia tokių garantijų, kurios iš esmės atgrasytų Rusiją nuo puolimo ateityje. Tai būtų panašu į NATO 5-ąjį straipsnį, nes patyrusi karinę agresiją Ukraina galėtų prašyti konsultacijų ir, galiausiai, karinės pagalbos iš saugumo garantijas teikiančių šalių. Neišvengiamai, tai sukuria tikimybę, kad į naują karą Ukrainoje ateityje galėtų įsivelti ir NATO šalys, o kitoje barikadų pusėje stovėtų Rusija. Kaip tokią konfrontaciją vertintų NATO? Jei puldama Ukrainą Rusija atakuotų britų pajėgas, ar tai aktyvuotų NATO 5-ąjį straipsnį? Tikėtina, kad NATO šalys, kurių Ukraina prašytų saugumo garantijų, ir ateityje siektų išvengti tiesioginė konfrontacijos su Rusija. Taip pat tikėtina, kad toks Ukrainos aljanso variantas (netikras aljansas, nes Ukraina neturėtų analogiškų karinių įsipareigojimų kitoms sutarties šalims) derybose netiks Rusijai, kuri nori pasilikti galimybę Ukrainą užpulti ir ateityje.

(1)
(8)
(-7)

Komentarai (1)