[Karšta tema] JAV dar kovo mėn. slapta išbandė hipergarsinę raketą, bet apie tai tylėjo – tam buvo labai svari priežastis (Foto, Video)  (2)

JAV sėkmingai išbandė hipergarsinę raketą kovo viduryje, bet apie tai tylėjo dvi savaites – kodėl?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-06 [Karšta tema] JAV dar kovo mėn. slapta išbandė hipergarsinę raketą, bet apie tai tylėjo – tam buvo labai svari priežastis (Foto, Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priežastis – kad nepadidėtų įtampa su Rusija, prezidentui Joe Bidenui ruošiantis keliauti į Europą, pranešė oficiali gynybos tarnyba, susipažinusi su šiuo klausimu.

Pareigūno teigimu, „Hypersonic Air-reathing Weapon Concept“ (HAWC) buvo paleistas iš bombonešio B-52 prie JAV vakarinės pakrantės, per pirmąjį sėkmingą „Lockheed Martin“ sistemos versijos bandymą. Pastiprinimo (booster) variklis pagreitino raketą iki didelio greičio, tada variklis pasiekė maksimalų darbinį režimą ir varė raketą 5 machų ir didesniu hipergarsiniu greičiu.

Pareigūnas pateikė tik menkų raketos bandymo detalių ir pažymėjo, kad raketa skriejo beveik 20 000 metrų aukštyje ir nuskriejo daugiau nei 480 km. Visas skrydis truko mažiau nei 5 minutes.

 

Bandymas buvo atliktas praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija pareiškė, kad invazijos į Ukrainą metu panaudojo savo hipergarsinę raketą „Kinzhal“, teigdama, kad taikėsi į amunicijos sandėlį Vakarų Ukrainoje.

Raketa „Kinzhal“ yra iš oro paleidžiama rusiškos trumpojo nuotolio balistinės raketos „Iskander“ versija. Kitaip tariant, tai yra nusistovėjusios technologijos variantas, o ne hipergarsinės ginkluotės revoliucija. JAV buvo atliktas sudėtingesnis scramjet variklio bandymas. HAWC raketa taip pat neturi kovinės galvutės, o sunaikindama taikinį pasikliauja savo kinetine energija.

JAV bandymo metu Bidenas ruošėsi vizitui pas NATO sąjungininkus Europoje, įskaitant sustojimą Lenkijoje, kur susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru ir gynybos ministru.

JAV stengėsi nesiimti žingsnių ar pareiškimų, kurie be reikalo padidintų įtampą tarp Vašingtono ir Maskvos. Penktadienį JAV atšaukė tarpžemyninės balistinės raketos „Minuteman III“ bandymą, kad išvengtų bet kokio neteisingo Rusijos interpretavimo.

 

JAV pareigūnai dėl panašių priežasčių dvi savaites tylėjo apie šį naujausią hipergarsinį bandymą, sakė gynybos pareigūnas, stengdamiesi neprovokuoti Kremliaus ar prezidento Vladimiro Putino, ypač Rusijos pajėgoms plečiant Ukrainos bombardavimą.

JAV atliktas bandymas yra antrasis sėkmingas HAWC raketos bandymas ir pirmasis iš „Lockheed Martin“ ginklo versijos. Praėjusį rugsėjį oro pajėgos išbandė „Raytheon“ HAWC, varomą „Northrop Grumman“ scramjet varikliu.

Remiantis Gynybos pažangių tyrimų projektų agentūros (DARPA) pranešimu spaudai, bandymas atitiko visus pagrindinius tikslus, įskaitant raketos integravimą ir paleidimą, saugų atskyrimą nuo paleidimo orlaivio, pagreitinimą ir skriejimą kruiziniu greičiu.

 

Po sėkmingų Rusijos ir Kinijos bandymų pastaraisiais mėnesiais JAV vėl daug dėmesio skyrė hipergarsiniams ginklams, padidindamos Vašingtono susirūpinimą, kad JAV atsilieka nuo karinės technologijos, laikomos itin svarbia ateičiai.

Praėjus mėnesiui po pirmojo sėkmingo HAWC testo, JAV patyrė nesėkmę, kai nepavyko išbandyti kitos hipergarsinės sistemos. Gedimas įvyko tuo metu, kai pasirodė pranešimai, kad Kinija vasarą sėkmingai išbandė hipergarsinį sklandytuvą, o netrukus po to, kai Rusija pareiškė sėkmingai išbandžiusi savo iš povandeninio laivo paleidžiamą hipergarsinę raketą „Zirkon“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai (2)