Uždaryta su Rusija susijusi didžiausia pasaulyje tamsiojo interneto prekyvietė „Hydra“: kas tai per slapta nusikaltėlių vieta? (Video)  ()

Vokietija sustabdė liūdnai pagarsėjusios prekyvietės infrastruktūrą, o JAV iždas sankcionavo subjektą kartu su kriptovaliutų birža „Garantex“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos valdžia paskelbė konfiskavusi „Hydra“ serverių infrastruktūrą ir uždaranti prekyvietę. Be to, valdžia perėmė rinkai priskirtus bitkoinus, vertus 23 mln. USD.

Operacija buvo vykdoma derinant su JAV ir Europos teisėsaugos institucijomis. Valdžia tvirtina, kad konfiskavimas elektroniniams nusikaltėliams išsiųs žinią, kad nėra saugaus prieglobsčio pasislėpti.

„Mūsų veiksmai šiandien nusikaltėliams siunčiame žinią, kad negalite pasislėpti darknete (tamsusis internetas) ar jų forumuose, ir jūs negalite slėptis nei Rusijoje, nei bet kur kitur pasaulyje“, – sakė JAV iždo sekretorė Janet L. Yellen.

Pasak JAV teisingumo departamento (DoJ), „Hydra“ buvo itin naudinga vartotojams, bandantiems nuslėpti savo tapatybę pervedant pinigus. Prekyvietės pardavėjai siūlė daugybę pinigų plovimo ir vadinamųjų „išgryninimo“ paslaugų, kurios leido „Hydra“ vartotojams konvertuoti savo bitkoinus į įvairias valiutos formas.

„Hydra“ pinigų plovimo funkcijos buvo tokios paklausios, kad kai kurie vartotojai sukurdavo shell pardavėjų sąskaitas, siekdami aiškiai paleisti pinigus per „Hydra“ bitkoinų pinigines kaip plovimo metodą“, – tvirtina DoJ.

Kartu su turgavietės uždarymu DoJ taip pat paskelbė baudžiamuosius kaltinimus Rusijos gyventojui, 30-mečiui Dmitrijui Olegovičiui Pavlovui.

Pavlovas yra kaltinamas neteisėta veikla, susijusia su serverių, naudojamų „Hydra“ valdymui, eksploatavimu ir administravimu.

Kas yra „Hydra“?

„Hydra“ yra viena didžiausių pasaulyje darknet prekyviečių, turinti tris milijonus vartotojų, o metinės pajamos vien 2020 m. viršija 1,34 mlrd. USD.

 

Rinka yra viena iš mėgstamiausių Rusijos kibernetinių nusikaltėlių vietų, nes beveik 90% visų nusikaltėlių bitkoinų Rusijos biržose yra kilę iš „Hydra“.

„Sėkmingai užvaldžius Hydra, didžiausią pasaulyje tamsaus tinklo prekyvietę, buvo išardyta skaitmeninė infrastruktūra, suteikusi galimybę įvairiems nusikaltėliams, įskaitant Rusijos kibernetinius nusikaltėlius, kriptovaliutų plovėjus ir juos remiančius pinigų plovėjus“, – sakė FTB direktorius Christopheris Wray'us.

2015 m. atidaryta prekyvietė pirmiausia aptarnavo rusakalbius asmenis Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Kazachstane, Azerbaidžane, Armėnijoje, Kirgizijoje, Uzbekistane, Tadžikistane ir Moldovoje. Valdžia ir tyrėjai nurodo Sankt Peterburgą Rusijoje kaip „Hydra“ būstinę.

 

Turgavietė buvo naudojama neteisėtai veiklai – nuo ​​narkotikų pardavimo iki pinigų plovimo. „Hydra“ operacijos buvo atliekamos kriptovaliutomis, o prekyvietė apmokestino savo vartotojus už kiekvieną ten atliktą operaciją.

Rinka pagarsėjo vykdydama paskirstytų paslaugų atsisakymo (DDoS) atakas prieš bet kokią konkurenciją, taip užsitikrindama savo vietą nusikalstamo pasaulio šešėlyje.

JAV iždas įtraukė „Hydra“ ir kriptovaliutų biržą „Garantex“ į savo sankcijų sąrašą. „Garantex“ sukūrė priemones, skirtas išpirkos reikalaujančioms gaujoms, tokioms kaip „Conti“, garantuoti sau pastovų pinigų srautą.

Naujausi tyrimai rodo, kad per Maskvos finansinį rajoną teka šimtų milijonų dolerių vertės kriptovaliutos, dažnai gautos nelegaliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()