Japonų sukurtas robotas mokosi būti žmogumi: savo rankomis švelniai nulupo bananą jo net nesutraiškęs (Video)  ()

Japonijoje sparčiai populiarėja įvairiausi robotai: jie ir viešojo maitinimo įstaigose aptarnauja staliukus, ir pristato žmonėms maistą. Inovatyvi mokslininkų idėja dabar pritaikyta ir vaisiams – dvirankis robotas lupa bananus nesutraiškydamas viduje esančio vaisiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokijo universiteto mokslininkų sukurtas robotas meistriškai dviem rankomis paima bananą ir maždaug per tris minutes jį nulupa.

Mokslininkai Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura ir Yasuo Kuniyoshi universitete mokė robotą vadinamuoju „giliosios imitacijos mokymo“ principu – šimtus kartų demonstravo banano lupimo veiksmą, kad robotas surinktų pakankamai duomenų ir išmoktų šį veiksmą pakartoti.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6219

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Y. Kuniyoshi sakė, kad prireikė 13 valandų, kol robotas išmoko nulupti bananą nesutraiškydamas vaisiaus. Sėkmingi buvo 57 procentai mėginimų.

Robotas vis dar testuojamas, bet Y. Kuniyoshi sakė tikintis, kad jo taikomas metodas padės išmokyti robotus atlikti įvairių paprastų „žmogiškų“ užduočių. Taip, jo manymu, pavyktų išspręsti darbo jėgos trūkumo Japonijoje problemas, pavyzdžiui, bento (pietų dėžučių) ar maisto apdorojimo gamyklose, kurios labai priklausomos nuo žmogaus darbo.

 

Tikėtina, kad robotas ateityje išmoks elgis dar švelniau ir bananą jo nesutraiškęs nulups 100 proc. tikslumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: