[Žinios trumpai] Kliūtys nesibaigia - Šveicarija vetavo Vokietijos prašymą reeksportuoti amuniciją į Ukrainą  (1)

Neutrali Šveicarija prisidėjo prie Rusijai taikomų sankcijų, taip pademonstruodama, kad atsakas į agresiją prieš Ukrainą gali būti vieningas ir griežtas. Tačiau dabar Šveicarija blokavo „Marder“ pėstininkų kovos mašinų naudojamos amunicijos eksportą į Ukrainą. Ir tai yra didelė kliūtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Marder“ - tai vokiečių kompanijos „Rheinmetall“ gaminama pėstininkų kovos mašina. Vokietija norėtų siųsti šias mašinas į Ukrainą, kur jos tikrai pasitarnautų tiek ginantis, tiek kontratakuojant. Tačiau „Marder“ naudoja Šveicarijoje gaminamą amuniciją, todėl Vokietijai reikia šveicarų leidimo, kad tą amuniciją galėtų perduoti Ukrainai.

Tačiau Šveicarija riboja savo gamybos amunicijos reeksportą į karinio konflikto zonas. Vokietijos kancleris Olafas Sholzas susiduria su augančią kritika dėl jo delsimo padėti Ukrainai sunkiaja ginkluote. Keista Vokietijos laikysena buvo matoma dar prieš invaziją, kai kelios šalys tiekė Ukrainai ginklų, o Berlynas pasiūlė šalmų (kuriuos paskui labai ilgai vežė). Dabar Sholzas vengia tiekti Ukrainai sunkiąją ginkluotę, teigdamas, kad tiesiog stengiasi išvengti Trečiojo pasaulinio karo.

„Marder“ siuntimas Ukrainos gynėjams būtų puikus žingsnis teisinga kryptimi. Tačiau dabar kliūtimi tampa šveicarai. Jie teigia, kad sulaukė dviejų prašymų reeksportuoti šveicarišką amuniciją ir į abu atsakė neigiamai. Lenkija taip pat prašė Šveicariją prisidėti prie karinės paramos Ukrainai, bet tai jau peržengtų neutraliteto ribas. Kita vertus, Vokietija neprašo Šveicarijos paramos - tiesiog reikia leidimo reeksportuoti Šveicarijoje pagamintą amuniciją. Toks leidimas Šveicarijai nekainuotų nieko ir, tikriausiai, nepažeistų neutraliteto principų labiau nei tos pačios amunicijos pardavimas Vokietijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(19)
(-12)

Komentarai (1)