Kodėl Ukraina nestabdo rusiškų dujų tranzito per savo teritoriją? Ekspertai apie sudėtingą situaciją ir kas nutiktų tai padarius  ()

Ekspertai pakomentavo galimybę sustabdyti dujų tranzitą iš Rusijos į Europą per Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant karo, Rusijos dujų tranzitas per Ukrainą tęsiasi. Ukrainos kompanija „Naftogaz“ tvirtina, kad tranzitas tęsis tol, kol tai bus techniškai įmanoma.

Ekspertai pakomentavo, kodėl tęsiasi gamtinių dujų tranzitas ir kas bus, jei Ukraina staigiai užsuktų dujų vožtuvą.

Finansų analitikas Oleksijus Luponosovas mano, kad šiandien Ukraina „turi raktą“ , neleidžiantį agresoriui kasdien gauti milijardo eurų iš energijos išteklių pardavimo. Eksperto teigimu, dujotiekis iš Rusijos į Europą yra viena saugiausių vietų Ukrainoje.

„Jei Ukrainos valdžia norėtų, kad europiečiai rimtai žiūrėtų į šią problemą ir pradėtų ukrainiečiams aktyviai padėti visais frontais, turėjo patraukti jungiklį ir nutraukti Rusijos dujų tiekimą, bet tai nevyksta. Neaišku, kodėl tai nevyksta", - sakė analitikas.

 

Tačiau ekonomistas Aleksejus Kuščas turi kitokią nuomonę. Ekspertas mano, kad tranzito nutraukimas Ukrainai būtų „šūvis sau į koją“.

Pirma, už dujų tranzitą Ukraina gauna apie pusantro milijardo dolerių, o dabartinėmis sąlygomis Ukrainai tai yra gana didelė suma, mano ekonomistas.

„Antra, jei nustosime gabenti dujas, sustiprinsime ekonominę krizę Europoje, sustiprinsime krizę komunalinių paslaugų sektoriuje ir sukelsime didžiulį neigiamą Europos verslo ir gyventojų požiūrį“, – sakė Oleksijus Kuščas.

 

Kokios būtų pasekmės?

Čia ekspertų nuomonės taip pat išsiskyrė. Oleksijus Luponosovas mano, kad Ukraina atsidūrė force majeure situacijoje ir negali būti apkaltinta sutarčių nevykdymu.

Analitikas taip pat pabrėžė, kad nė vienas iš šiuo metu veikiančių vamzdynų negali visiškai patenkinti Europos poreikių rusiškoms dujoms.

„Yamal-Europe“ turi mažą pajėgumą, o „Nord Stream-1“ netinka visai Europai. Pavyzdžiui, rusiškos dujos į Vokietiją gali patekti tik per Ukrainos dujų perskirstymo sistemą (GTS).

Neseniai „Naftogaz“ pasiūlė pumpuoti didelius dujų kiekius per Ukrainos GTS ir nenaudoti „Nord Stream-1“, o tai rodo, kad Ukraina nesiruošia nutraukti tranzito.

 

Tačiau Aleksejus Kuščias pataria nepamiršti apie dar nepaleistą, bet paruoštą „Nord Stream-2“ . Eksperto teigimu, kilus negatyvumo bangai Vokietija gali bandyti atgaivinti Kremliaus projektą.

Ekspertas taip pat mano, kad Ukraina gali sukelti energetinę krizę šalies viduje, sustabdydama tranzitą, nes Ukraina dujas perka Europos rinkoje.

Sunku vienareikšmiškai pasakyti, ar skubiai reikia stabdyti tranzitą, ar tai tik pakenks Ukrainai, bet galima drąsiai teigti, kad civilizuotam pasauliui atsisakius Kremliaus gamtinių dujų, ši galimybė gali visiškai išnykti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()