[Žinios trumpai] Netikėta ir pavojinga situacija: Pentagonas gali sustabdyti ginklų tiekimą Ukrainai – kas vyksta?  (5)

Ukrainos ginklų tiekimui iš JAV iškilo rimta grėsmė – viską gali nulemti vienintelis žmogus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Senato demokratai ir respublikonai ketvirtadienį per retą vienybės akimirką suvienijo jėgas, siekdami suteikti 40 mlrd. USD vertės pagalbą Ukrainai, tačiau ją sutrukdė vienas respublikonų įstatymų leidėjas: senatorius Randas Paulas.

Susidūrę su galimybe pailginti paketo, kurį antradienį priėmė Atstovų rūmai, atidėliojimą, Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir jo kolega respublikonas Mitchas McConnellas siekė tęsti pagalbos paketą, tik ilgą laiką jį blokavo Paulas, kuris prieštarauja siūlomai išlaidų sumai.

Dėl aklavietės priemonės priėmimas perkeltas į kitą savaitę.

Pirminį balsavimą dėl įstatymo projekto Senatas numatė vėlyvą pirmadienio popietę. Buvo neaišku, ar šis balsavimas paspartins pagalbos Ukrainai perdavimą. Be to, sprendimas gali būti priimtas kitos savaitės viduryje, jei kuris nors senatorius norės prieš galutinį balsavimą priversti atlikti keletą teisėkūros žingsnių.

Vėlavimas kitą savaitę gali sukelti problemų Vakarų valstybėms, bandančioms sustiprinti Ukrainą kovoje su Rusija. Bideno administracija teigė, kad iki gegužės 19 d. ji tikisi išnaudoti turimas lėšas pagal įgaliojimą, leidžiantį prezidentui leisti perduoti ginklus be Kongreso sutikimo reaguojant į ekstremalią situaciją.

Randas Paulas reikalauja pakeisti įstatymą ir reikalauti, kad generalinis inspektorius prižiūrėtų išlaidas Ukrainai. Be jo sutikimo Senatas privalo laikytis ilgo proceso, numatyto rūmų slaptose taisyklėse.

 

Atstovų rūmai Ukrainos išlaidų įstatymo projektui pritarė 368 prieš 57, ir tik respublikonai balsavo prieš.

Prezidentas Joe Bidenas paprašė Kongreso patvirtinti papildomą 33 mlrd. USD pagalbą Ukrainai. Tačiau įstatymų leidėjai nusprendė padidinti ir karinį, ir humanitarinį finansavimą.

Ketvirtadienį Schumeris ir McConnell pasiūlė Paului balsuoti dėl pataisos dėl jo pasiūlymo, kuriam pritarti būtų reikėję 60 iš 100 senatorių.

Tačiau Paulas atsisakė pasiūlymo ir pareikalavo, kad Senatas priimtų jo pataisą prieš balsuodamas dėl pagalbos paketo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(44)
(-36)

Komentarai (5)