[Žinios trumpai] Zelenskis patvirtino - Ukraina atkurs sunaikintą didžiausią pasaulyje krovininį lėktuvą An-225 „Mriya“: kaip tai įvyks ir kiek reikės pinigų?  ()

Lėktuvo atkūrimas paskirtas pagerbti Ukrainos lakūnus, kritusius per konfliktą su Rusija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-27 [Žinios trumpai] Zelenskis patvirtino - Ukraina atkurs sunaikintą didžiausią pasaulyje krovininį lėktuvą An-225 „Mriya“: kaip tai įvyks ir kiek reikės pinigų?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina dės visas pastangas, kad prikeltų An-225 „Mriya“ – didžiausią pasaulyje krovininį lėktuvą, kuris buvo sunaikintas per Rusijos karinę invaziją. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „principo reikalu“, kad lėktuvas būtų atstatytas, pranešė „Interfax-Ukraine“.

„Mriya“ buvo ne tik didžiausias pasaulyje krovininis lėktuvas, bet ir vienintelis kada nors pastatytas toks lėktuvas, sukurtas gabenti sunkius krovinius, tokius kaip sovietmečio erdvėlaivis „Buran“.

Mažiau žinomas faktas, kad buvo ruošiamas dar vienas An-225, bet tuomet žlugo Sovietų Sąjunga, o gamybą teko nutraukti dėl lėšų stygiaus. Ukrainos orlaivių gamintojas „Antonov“, sukūręs „Mriya“, įsigijo jį kartu su antrojo lėktuvo fiuzeliažu.

Anksčiau šių metų vasarį, kai Rusijos pajėgos atakavo Ukrainą, Hostomelio miestas taip pat buvo tarp jos taikinių. Hostomelio oro uostas yra „Antonov“ orlaivių techninės priežiūros centras, o „Mriya“ pateko į mūšį, kuris siautėjo regione, ir buvo sunaikintas.

Neseniai kalbėdamas su Ukrainos studentais prezidentas Zelenskis sakė, kad jo vyriausybė planuoja atstatyti lėktuvą naudodama antrojo orlaivio, kurio gamyba buvo sustabdyta, fiuzeliažą. Dar prieš konfliktą Zelenskis galvojo prikelti orlaivį, tačiau jo vyriausybė negalėjo surinkti tam reikalingų 800 mln. USD.

Tačiau kalbėdamas su studentais Zelenskis teigė, kad An-225 prikėlimas – jau ne pinigų, o šalies įvaizdžio klausimas. Jis nusprendė orlaivį skirti žmonėms, pirmiausia lakūnams, kurie paaukojo savo gyvybes gindami Mariupolį, pranešė „Interfax“.

Ar lėktuvas bus toks pat?

 

76 metų Oleksandras Haluenko, pirmasis pilotas, skraidęs „Mriya“, sakė „The Drive“, kad prikeltas orlaivis nebus toks pats.

Pastatytas 1988 m., „Mriya“ buvo pastatytas naudojant sovietmečio komponentus, o bet kokiam bandymui prisikelti dabar bus naudojami europietiški, amerikietiški ar kiti komponentai. Net jei jis naudotų tą patį fiuzeliažą, orlaivis tiesiog nebūtų tas pats.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()