Žemė maišosi su dangumi, skubiai ruošiama jau trečia gynybos linija - skelbiami karščiausi įvykiai iš fronto linijos  ()

Rytų Ukrainoje vykstant dideliems susirėmimams Rusijos pajėgos per pastarąsias kelias dienas pasiekė stabilias nedideles teritorines pergales, nors Ukrainos gynyba ir toliau išlieka efektyvi, skelbia JAV esantis Karo analizės institutas (ISW).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar pranešė, kad kovos dabar yra „maksimalaus intensyvumo“ bei pridūrė, kad jos gali tapti dar aršesnėmis. Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Oleksandras Motuzianykas Rusijos laimėjimus vadina „laikina sėkme“ ir pabrėžė, kad Ukrainos pajėgos naudoja manevrinę gynybą, taip išlaikydama spaudimą ties Rusijai svarbiais puolimo taškais.

„Rusijos pajėgos dabar valdo daugiau nei 95 procentus Luhansko srities ir veikiausiai toliau sieks užbaigti Severodonecko užėmimą. Rusijos pajėgos per pastarąsias savaites pasiekė keletą laimėjimų, tačiau jų puolimo operacijos išlieka lėtos. Rusijos pajėgos yra stipriai praretėjusios ir rusams bus keblumų, siekiant pakeisti praradimus“, – rašė understandingwaro.org.

Ypatingai karštas taškas – Severodoneckas

Rusijos pajėgos ir toliau pagrindinę jėgą yra sutelkusios į savo pirminį tikslą – visiškai perimti Luhansko ir Donecko teritorijų kontrolę bei apsupti ir priversti pasiduoti rytuose esančius Ukrainos gynėjus.

Praėjusios paros įvykius Ukrainoje iš atvirų šaltinių analizavę karybos specialistai pabrėžė, kad Rusijos pajėgos ir toliau bando judėti Iziumo pietryčių kryptimi link Sloviansko. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos bandė pulti apie 30 kilometrų į pietryčius nuo Izumo esančią Bohorodychne gyvenvietę.

Rusai taip pat artilerija, raketomis, minosvaidžiais ir tankais rengė atakas prieš Chepilą, Dovehenkę, Kurulką ir Studenoką – visos gyvenvietės yra į pietryčius nuo Iziumo.

„Tokie puolimo veiksmai rodo, kad Rusijos pajėgos viliasi tęsti judėjimą Donecko apskrities sienos link ir susijungti su aplink Lymaną vykdomomis operacijomis. Rusijos pajėgos gegužės 26-ąją pilnai užėmė Lymaną“, – rašo understandingwar.org.

Karybos analitikai teigė, kad Rusijos pajėgos ir praėjusią parą tęsė bandymus apsupti Severodonecką. Pranešama, kad rusai bandė perimti apie 15 kilometrų į pietryčius nuo Severodonecko esančios Usynovkos gyvenvietės kontrolę. Rusijos šaltiniai pranešė, kad rusai Severodonecko link artėja ir iš Vojevodivkos bei Sčedryščiovos. Taip pat skelbiama, kad Severodonecko-Lysyčansko katile gali būti įstrigę apie 10 tūkstančių žmonių.

 

Pranešama, kad Ukrainos pajėgos fortifikavo savo pozicijas Zolote-Orichivo zonoje, kur juos yra apsupusios Rusijos pajėgos.

Kaip nurodė ISW, Rusijos pajėgos ir toliau bando judėti į Donecko apskrities pietus bei Popasnos vakarus. Apsišaukėliškų Donecko liaudės respublikos (DLR) ir Luhansko liaudies respublikos (LNR) pajėgos tikina, kad visiškai užėmė Svitlodarską ir Midna Ruda gyvenvietes, esančias šalia M03 greitkelio ir 30 kilometrų į pietryčius nuo Bachmuto.

Pranešama, kad Rusija bando įveikti ukrainiečius aplink Komyšuvachą, Nirkove, Berestove, Belohorivką, Pokrovske, Klynove, Lypove ir Nahirne. Visus šiuos taškus agresorius bando panaudoti, kad priartėtų prie Bachmuto.

Karybos analitikai pabrėžė, kad Rusijos pajėgų bandymas vykdyti operacijas aplink Donecko miestą, Avdijivkos apylinkėse, buvo nesėkmingas.

Charkovo miestas

Rusijos pajėgos šiame regione siekia išlaikyti savo esamas pozicijas. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad į šiaurę nuo Charkovo miesto esančios Rusijos pajėgos vykdė žvalgybą ir apšaudė ukrainiečių pozicijas, taip bandant užkirsti pastarųjų judėjimą į priekį.

 

ISW nurodė, kad Rusijos pajėgos taip pat apšaudė Charkovo miesto centrą ir aplink esančias gyvenvietes.

Ties Chersonu – nauja Rusijos gynybos linija

Pietinėje ašyje Rusijos pajėgos labiausiai susitelkė į taktinių pozicijų gerinimą ir gynybos linijos stiprinimą. Ukrainos pietinių operacijų štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos okupuotoje Chersono apskrityje kuria „trečią gynybos liniją“.

 

„Tai rodo, kad Rusija šioje vietovėje ruošiasi ilgalaikiam konfliktui, tad įsikasa, kad galėtų atlaikyti ateityje potencialias Ukrainos kontratakas“, – rašo understandingwar.org.

Kaip nurodė ISW, Rusijos pajėgų bandymai surengti operacijas aplink Tavrijiske ir Mykolaivka buvo nesėkmingos. Agresorius čia ir toliau bando judėti link Mykolajivo-Chersono administracinės sienos. Tam, kad atnaujintų atakas Kamianske, Orichiv ir Huliapole kryptimis Rusijos pajėgos stipriai apšaudė Zaporožės apskritį bei pastiprino persigrupavimą ties Vasylivka ir Polohy.

Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad Rusija telkia pajėgas Zaporožėje, ypač – ties Melitopoliu. Čia rusai pajėgas sustiprino batalionu, naudojančiu senus T-62 tankus.

„Tai patvirtina anksčiau Ukrainos skelbtą informaciją, kad Rusija ginkluoja batalionus pasenusia ginkluote, kad kompensuotų praradimus“, – rašo understandingwar.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: